0.4 C
Trondheim
søndag, april 11, 2021

/

-Opprøret kan spre seg til Trondheim

"Folkeaksjonen nei til mer bompenger" følger utviklingen i Trøndelag nøye.

- Annonse -

Av Jan Vestre

Opprøret mot bompenger er i ferd med å snu opp ned på det politiske landskapet flere steder i landet. Motstanden er sterkest på Vestlandet hvor bompengepartiet har seilet opp som Bergens største parti med en oppslutning på 25,4%

Men også i Oslo og Nord-Norge ulmer det. I Trondheim er det derimot stille. Det overrasker ikke Frode Myrhol i “Folkeaksjonen nei til mer bompenger”(FNB)

-Grunnen til at vi ikke har sett det samme opprøret i Trondheim er at den samlede belastningen er langt lavere enn i for eksempel Bergen og Stavanger. Dette kan imidlertid fort snu om det skulle komme flere bommer eller om satsene økes, forklarerMyrhol

Fra å være en ren folkeaksjon gikk FNB i 2014 over til å bli et politisk parti. Bakgrunnen var den nye bymiljøpakken på Nord-Jæren som Myrhol mente ville slå veldig usosialt ut.

Ved kommunevalget i 2015 fikk FNB 4,2% av stemmene noe som gav tre representanter i bystyret i Stavanger. Ved høstens valg stiller partiet liste i 11 kommuner og 4 fylker.

-Den samlede månedlige belastningen i Trondheim er mindre enn i Bergen og Stavanger, forteller Frode Myrhol i FNB. Her fra bomstasjonen på Havstein.

Årsaken til at FNB ikke stiller liste i Trondheim og Trøndelag er ifølge Myrhol at motstanden mot bompenger rett og slett ikke har vært stort nok.

-Å stille liste uten at den er forankret i et lokalt engasjement har lite for seg. Vi følger nøye med for å fange opp ulike motstandsgrupper rundt om i landet, men vi er helt avhengige av lokale initiativ for å kunne etablere flere lokal- og fylkeslag, forklarer Myrhol.

Lokallag

Ifølge Myrhol har det vært kontakt med grupperinger i Trøndelag uten at dette så langt har resultert i noe eget lokallag.

-Vår dør er åpen og vi vil vurdere alle henvendelser seriøst om noen fra Trondheim og Trøndelag tar kontakt med oss for å etablere nye lokal/fylkeslag.

I forbindelse med bygging av ny E6 til Melhus har det blitt brukt flere hundre millioner kroner på helt andre ting enn veibygging. Myrhol mener dette er nok et eksempel på at tilfeldige bilister betaler for det som er et fellesgode.

Frode Myrhold (i midten) satser på en ny periode i bystyret i Stavanger.

-I bypakkene rundt de store byene er dette dessverre helt vanlig, en tilfeldig gruppe bilister som er uheldige i forhold til plassering av bosted og arbeidsplass må ta regningen for finansiering av gangstier, sykkelveier, kollektivfelt og endatil drift av kollektiv. Infrastruktur er et felles samfunnsgode og staten må derfor ta regningen slik at alle er med på å betale.

Myrhol mener mye av det som nå preger bompengedebatten er et spill for galleriet.

-At andre partier nå plutselig har oppdaget at bompenger er en usosial skattlegging av en tilfeldig gruppe bilister kan ikke kalles noe annet enn valgflesk. De er livredde for posisjonene sine. Ved at vi har fått satt en ny dagsorden har vi i FNB allerede fått en liten seier, avslutter Myrhol.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Annonse -
4,110FølgereLik

Siste saker:

ANNONSE:
4,110FølgereLik
ANNONSE:
font-family: praxis-next,sans-serif; font-weight: 900; font-style: normal;