Hanne (25) vil ha flere turgåere i Bynesmarka

Mens man noen steder i Bymarka omtrent går i kø er flere av turstiene på Byneset i ferd med å gro igjen. 

- Annonse -

-Jeg tror mange byneseinger rett og slett ikke er klar over hvilke turmuligheter som faktisk finnes rett utenfor stuedøra. Selv på godværsdager kan det nemlig være langt mellom turgåerne i Bynesmarka.

Hanne Vikan (25) er født og oppvokst på Byneset og kjenner de mange turområdene på bygda godt. De siste årene har hun gjennom trimgruppa til Byneset IL jobbet for at bynesingene skal komme seg mer ut.

I tillegg til at man reduserer belastningen på naturen i de mest populære turområdene i Bymarka, er det ifølge Vikan mange fordeler med å legge gåturene til eget nærområde.

Rangvald Haug har hatt ansvaret for årets toppturbokser. Her han han og bikkja nettopp satt på plass boksen på Storheia. (Foto: Rangvald Haug)

-I Bynesmarka slipper man å gå «i kø» på søndagene. Om høsten er det alltid mulig å finne blåbær, og sjansen for å se dyr er større enn mange andre steder i Bymarka. Her er det heller aldri noe problem å finne ved til bålet.

Topp 7

Nå håper Vikan at rekordmange sambygdinger vil delta på idrettslagets «Topp 7»-arrangement.

-Fram til i år har det vært seks topper, men i anledning trimavdelingens 30 års jubileum har vi valgt å utvide med å legge Storheia inn som turmål. Takket være arrangementet «Storheia opp» har mange flere nå blitt kjent med ruta opp til Bymarkas «tak». Det blir offisiell åpning av trimboksen i forbindelse med «Storheia opp» 1.juli, forteller Vikan.

Den ordinære topptursesongen startet den 1.juni og varer frem til 30.september. Hver turboks er utstyrt med et kodeord som skrives inn i registreringskortet.

Registreringskort ligger i alle trimkassene og på Byneset IL’s nettsider. På kortene finnes informasjon for hvor man leverer de.

-I anledning jubileet har vi kjøpt inn drikkeflasker i premier til alle som leverer ferdig utfylt registreringsark. Flaskene vil ha print med navnet på alle toppene som inngår i toppturtrimmen, opplyser Vikan.

HER finner du mer informasjon om TOPP 7 på Byneset.

Det er ingenting å si på utsikten. (Foto: Ragnvald Haug)

HER ER NOEN AV TOPPENE:

  • Hangervåttån, 272 moh -Hangervåttån er en topp ovenfor Solunda og med utsikt over deler av Hangersletta og fjorden. Den korteste veien til toppen går fra «Folkets Hus» hvor man følger stien fra «Hangervåttån Rundt» og svinger til venstre inn på gammel vei. Følg veien og senere skogsveien til telestasjon. Derfra hold stien til venstre ca. 200 meter. Et annet alternativ er å følge løypa til turløpet «Hangervåttån Rundt» og ta til høyre ved telestasjonen. GPS: N63, 22.757, E10,4.984.
  • Bosbergheia, 537 moh. – Bynesmarkas høyeste topp med flott utsikt over bygda og fjorden. Bosbergheia kan nås fra flere utgangspunkt. Et startsted er gamle Bosberg Meieri på toppen av «Bosbergdalan». Veien går bratt oppover mot toppen. Et annet alternativ er fra parkeringsplassen ved lysløypa på Klefstadhaugen hvor man følger vei/
    løypetrasè opp til gamle Bynesvei. Følg denne opp til Krokutåa og ta til høyre på skogsvei opp Kudalen til Elgsethytta. Derfra er det greit å finne varden på Bosbergheia. Trimboksen står ved varden i nord øst. GPS: N63,24.861.E10,11.420.
  • Byleivåsen, 437 moh. Toppen ligger opp for den gamle brannstasjonen på Skjøstad. Et annet alternativ er å gå veien fra Opland opp mot skytterbanen. Det er forbudt å kjøre bil til skytterbanen. Derfra er det flere stier/skogsveier opp til toppen. Det er også en fin tur å gå fra Bergskaret og følge veien til Marka. Ved Markabekken tar man til venstre og følger en gammel sti oppover mot Bykleivåsen. Utsikt over bygda og Bymarka. GPS: N63,23.546. E10,11.819.
  • Bjørnaråsen 396 moh. Toppen kan nås ved å gå veien opp fra Berg Bedehus til toppen av Bergskaret. Der tar man til venstre etter å ha passert trimboksen. Følger skogsvei som skråner opp langs lia. På et myrdrag går du til venstre og finner en vei som fører deg rundt Bjørnaråsen og bygda kommer til syne. Boksen ligger ca 50 meter sørvest for gapahuken. GPS: N63,22.951. E10,11.598
  • Skogstadkjølen, 290 moh. Skogstadkjølen er den toppen som ligger lengst mot sør i Bynesmarka i vårt toppturprogram. Turen går fra Kleivplassen oppover en skogsvei langs Gravbekken. Etter en bratt oppstigning kommer man til skiløypa som går videre til Skogly/Ringvål. Følg skogsvei og ta av til venstre oppe på toppen av veien.Utsikt mot Gaulosen og Buvika. GPS: N65,21.690. E10,13.235.
  • Flakkheia (Stadsheia), 454 moh. Flakkheia ligger lengst nord i Bynesmarka med Herbernheia og Herberndammen mot øst. Toppen nås fra gamle Bynesvei med parkering på Klefstadhaugen og følg vei/løypetrasè til gamle Bynesvei. Følg gamle Bynesvei til Krokutåa og ta til venstre etter skogsvei til Stadsheihålet. Der er det satt opp en minneplate i berget etter norsk sendestasjon «Skylark B» som ble operert av studenter ved NTH under andre verdenskrig. (Søk «Skylark B» på internett). Følg sti langs bekkefaret opp til myrdrag. Flakkheia er nå på din venstre side. Flere stier fører opp til toppen. Boksen ligger i et kjerr ca 50 meter sør vest for naturvern skilt. Flott utsikt på Flakkheia fra Frosta til Buvika med heiene mot sør. GPS:
    N63,26.350. E10,14.829.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -spot_img
- Annonse -spot_img

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ