0.4 C
Trondheim
søndag, april 11, 2021
- Annonse -spot_img

Ottervik bekymret for økende hets mot lokalpolitikere

Stadig flere lokalpolitikere gir seg som følge av hets, sjikane og trusler. -En farlig utvikling, sier trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap)

- Annonse -

Det er ikke bare på toppene av det politiske Norge det blåser. Også i lokalpolitikken går det hardt for seg.

I en fersk undersøkelse blant 1492 tillitsvalgte i norsk politikk, oppgir 4 av 10 at de har opplevd hatefulle ytringer én eller flere ganger. 20 prosent av disse skal ha trukket seg fra sine verv som følge av hetsen.

I en annen undersøkelse fra KS svarer flere lokalpolitikere at de nå har sluttet å uttale seg i spesifikke saker som følge av hets, sjikane eller direkte trusler.

Det er en utvikling som bekymrer og opprører Trondheims mangeårige ordfører Rita Ottervik (53).

-Som politiker må man tåle kritikk og tøffe debatter. Det er når uenigheten bikker over i hatefulle personangrep at vi er inne på farlige veier. Om hetsen gjør at folk ikke lenger tør å ytre seg i enkeltsaker så er det et alvorlig problem for demokratiet.

Etter 16 år som ordfører vet også Ottervik godt hva det vil si å bli hetset på nett. Den profilerte AP-politikeren har imidlertid aldri vurdert å kaste inn håndkleet.

-Nei, ihvertfall ikke som følge av hets og sjikane. Noe av det første jeg bestemte meg for da jeg gikk inn i politikken var at folk som kom med hatefulle personangrep istedenfor å diskutere sak aldri skulle få lov til å knekke meg, forteller hun.

Ingen har sittet med makta i Trondheim lenger enn Rita Ottervik (53). Mye tyder på at det kan bli enda en periode i ordførerstolen for den profilerte AP-politikeren som opprinnelig kommer fra Hitra.

Ottervik har allikevel forståelse for at enkelte velger å trekke seg.

-For mange blir belastningen rett og slett for stor, særlig når hetsen begynner å gå utover egen familie og venner. Vi har den siste tiden hatt flere stygge eksempler på nettopp dette, sier ordføreren.

Valgkamp

Flere partier har meldt om lokalpolitikere som rett og slett har gruet seg til høstens valgkamp på grunn av debattklimaet på sosiale medier. Dette gjelder i høyeste grad partienes ordførerkandidater.

Mens ordføreren i Klepp opplevde at hennes egen sønn ble slengt i veggen, måtte Vågsøy-ordføreren før sommeren sykemelde seg etter langvarig netthets.

-Uansett hvilket politisk ståsted man måtte ha så har vi alle et kollektivt ansvar for å slå ring rundt personer som blir hetset på denne måten. Om folk ikke lenger tør å engasjere seg i lokalpolitikken så har netthetsen gått fra å være et angrep på enkeltpersoner til å bli et angrep på ytringsfriheten og demokratiet, sier en bekymret Ottervik.

Men økende netthets til tross – i likhet med de fleste lokalpolitikere så har også Ottervik gledet seg til valgkampen.

-Når du står på stand midt på travleste Nordre vet du aldri hvem som kommer bortom for å slå av en prat. Selv om man kan være rykende uenig i sak så er trondhjemmerne gjennomgående veldig rause og hyggelige mot hverandre. Det er heldigvis sjelden man får slengt dritt etter seg på gata, smiler Ottervik.

Rita Ottervik har svingt ordførerklubba i fire perioder. Neste uke er det klar for første bystyremøte etter ferien.

Trondheimsordføreren forteller allikevel at det med jevne mellomrom kommer inn sinte mail skrevet med store bokstaver.

-Noe av det første jeg ser på er når mailen er sendt. Er den skrevet en sen lørdagskveld kan det godt være at avsender på mandagen føler et mye større ubehag enn det jeg gjør når jeg leser mailen. Ikke alle ytrer seg i kronikker og leserinnlegg i Adressa. At noen velger å gi uttrykk for sin misnøye på andre måter må vi som politikere bare akseptere.

Ottervik har følgende råd til andre som opplever å bli hetset for sine standpunkt.

-Ikke svar med samme mynt. Det kan være flere årsaker til at folk hisser seg opp og ingen av disse trenger i utgangspunktet å ha noe med deg å gjøre. Det er også viktig at man klarer å legge ting bak seg. Å gå rundt å bære nag til alle som på ett eller annet tidspunkt har sagt noe dårlig om deg vil til slutt spise deg opp. Stå for det du mener er rett og kjemp for dette.

Joda, han henger på veggen inne hos ordføreren. -At ikke Bleken har så mye til overs for meg får stå sin prøve. Jeg føler det er naturlig at ordføreren i Trondheim har en av sine mest kjente kunstnere på veggen, sier Ottervik.

At Ottervik selv ikke er den som går rundt og bærer nag kan kanskje utsmykkingen på ordførerkontoret vitne om. På veggen like bak ordførerstolen henger nemlig et bilde av ingen ringere enn Håkon Bleken.

-Håkon Bleken har jo ikke akkurat spart på kruttet i sine karakteristikker av deg, allikevel pynter han opp på kontoret ditt?

-Håkon Bleken er en fantastisk flott kunstner som vi i Trondheim har all grunn til å være stolt av. Derfor er det naturlig at et av hans bilder henger på ordførerkontoret. At Bleken ikke er spesielt begeistret for min person må jeg bare tåle, avslutter Ottervik med et smil.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Annonse -

LES OGSÅ

LES SISTE HEIMDALSBLADETspot_img
- Annonse -
ANNONSE:
font-family: praxis-next,sans-serif; font-weight: 900; font-style: normal;