Tente varder i protest mot vindkraftutbygging

-Motstanden mot vindkraftutbygging er et folkeopprør som ikke lar seg stanse, sier tidligere museumsdirektør ved Sverresborg, Torunn Herje (66)

- Annonse -

Vindkraftmotstandere mobiliserte tirsdag kveld til vardetenning over hele landet. Ifølge organisasjonen «Motvind Norge» ble det tent varder på 130 forskjellige steder, fra Finnmark i nord til Agder i sør.

Torunn Herje (Foto: privat)

I Trondheim ble det tent varde på Våttakammen. En av de som deltok på markeringen var tidligere museumsdirektør ved Sverresborg Torunn Herje (66).

-Når mellom 50-60 personer velger å ta den bratte turen opp på Våttakammen en kald tirsdagskveld i oktober, ja så viser det bare hvor sterkt engasjementet er. Vindkraftutbyggingen er et overgrep mot både mennesker og natur og er noe som opprører mange, forteller Herje.

Miljøtrussel

Ifølge den årlige klimaundersøkelsen fra CICERO – Senter for klimaforskning, så er et flertall av den norske befolkningen nå negativ til vindkraftutbygging på land.

-Store deler av kyst- og fjell-Norge står i fare for å bli bygd ned, noe som vil føre til et stort tap av natur og biologisk mangfold. Ifølge rapporter fra FN så er tap av biologisk mangfold en like stor trussel som klimaendringene, forklarer Herje.

Den tidligere museumsdirektøren forteller at pågangen fra utbyggere av vindkraft nå er større enn noen gang.

-Folk fortviler over tapte landskap og tapt livsgrunnlag. Inntil nå er det i distriktene og i de små kommunene kampen i første rekke har stått. Tirsdagens vardetenning vitner om et stort engasjementet også i byene.

-Et overgrep mot samene

Med seg på turen opp til Våttakammen hadde vindkraftmotstanderne tatt med både det norske og det samiske flagget.

Herje frykter nemlig at den planlagte vindkraftutbyggingen vil ta fra den sørsamiske befolkningen i Trøndelag mesteparten av livsgrunnlaget.

-Etter det store Tråante-arrangementet i Trondheim i 2017, ble det opprettet en egen sannhets- og forsoningskommisjon som skulle se på den urett som er blitt gjort mot samene opp gjennom historien. Det som nå skjer, bare to år etter Tråante, er at storsamfunnet igjen er i ferd med å begå overgrep mot den samiske befolkningen.

Storheia på Fosen og Stokkfjellet i Selbu er bare to av områdene Herje nå mener er i ferd med å bli ødelagt av vindkraftutbyggingen.

-Dette har vært store og viktige vinterbeiteområder og kalvingsområder som nå blir borte. Den samiske befolkningen har appellert til både statsminister og regjering uten at det har nyttet.

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -spot_img
- Annonse -spot_img

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ