Even (13) er blant landets beste crosskjørere i sin aldersklasse

Men den fartsglade 13-åringen fra Ringvål må reise til Oppdal for å trene.

- Annonse -

Man må som kjent tidlig krøkes for god krok å bli. 13-år gamle Even Møllenhus har kjørt motorcross siden 5-års alderen.

Og han er langt fra alene når det gjelder å begynne tidlig.

-Vi har i dag rundt 2500 medlemmer mellom 5 og 16 år spredt over hele landet. Når det gjelder motorcross så har rekrutteringen vært god og stabil over mange år, forteller kommunikasjonsansvarlig i Norges Motorsportforbund Marita Hegstad.

Hegstad forteller at man i forbindelse med en omorganisering av forbundet vil ha enda større fokus på rekruttering blant barn og unge.

-Interessen rundt motorsport er generelt økende, både hos utøvere og hos publikum. I år har vi satt en solid rekord når det gjelder antall deltagere på våre løp.

Trening

Én av de som har bidratt til den positive statistikken er motorfrelste Even, som i 2019 har konkurrert i klassen ungdom 13-15 år.

Even Møllenhus (bildet) har kjørt motorcross siden 5-års alderen. (Foto: MX Photo Norway / Sara Møllenhus)

Selv om 13-åringen har tilhørt det yngste årskullet så har han allikevel kunnet notere seg for flere pallplasser under Midtnorsk mesterskap. Etter å ha deltatt på 4 av 5 løpshelger så endte Even til slutt opp på en solid 3. plass sammenlagt.

Men for å nå langt i motorcross så må man, i likhet med alle andre idretter, trene mye. I år så har det unge motorcross-talentet vært med på flere treningssamlinger i både inn- og utland.

-Et normalt treningsår består av rundt 400 timer med trening. 150 timer på sykkel og 250 timer med annen trening, forteller Even som i høst begynte ved 8. trinn på Nidaros Idrettsungdomsskole.

-Når man er aktiv innen en idrett så er det flott å kunne gå på en skole hvor man har fysisk aktivitet på timeplanen hver eneste dag. Skolen har et stort fokus på basis- og skadeforebyggende trening noe som er veldig viktig, forklarer Even.

Men når motorcross-talentet skal trene på sin 85 kubikk «Ktm sx 85»-sykkel så må han reise langt avgårde.

Mye reising

-Ja, det er dessverre dårlig med treningsmuligheter i Trondheim og nær omegn. Vi må enten til Oppdal eller Lånke skal vi kunne trene på en skikkelig bane, forteller pappa Stig Rune Møllenhus (44) som legger til at det fort kan bli litt utfordringer med logistikken når man holder på med motorcross.

I denne bilen har Stig Rune og Even muligheten til å frakte alt de trenger til og fra konkurranser og trening.

Så da familien for en stund tilbake skulle gå til anskaffelse av en ny bil nummer 2, så valgte Stig Rune å tenke praktisk – og stort.

-Vi kjøpte en av de større modellene av Mercedes Benz Sprinter. Her kan vi frakte med oss alt vi trenger av verktøy, utstyr og reservedeler. I tillegg så er det god plass for hele familien lenger frem i bilen.

For når Even skal konkurrere så er mamma Hanne og storesøster Sara ofte med.

-Det er på mange måter et familieprosjekt hvor vi alle deltar på hver vår måte. Sara er en habil fotograf og er ofte den som tar bilder av utøverne under forskjellige løp, forteller Stig Rune.

-Er det fra pappa poden har arvet interessen for motorcross?

-Dette er noe Even selv har funnet ut at han trives med. Jeg har alltid hatt interesse av motor og det å skru og mekke på ting, men jeg var godt voksen før jeg prøvde motorcross for første gang, forteller Stig Rune som jobber som prosjekt ingeniør hos ABK-Qviller AS.

-Det er greit med en pappa som kan å mekke når man driver motorsport, forteller Even.

-Motorcross kalles jo gjerne en risikosport. Er du ikke litt betenkt når du ser gutten komme susende over bakketoppene i stor fart?

-Nå er det jo en viss risiko forbundet med så og si alle idretter. I motorcross handler mye om at man ikke forsøker seg på manøvre man ikke er trygg på. Ser man på antall skader så skiller ikke motorcross seg fra andre mer «vanlige» idrettsgrener, forteller Stig Rune.

Even har de siste årene vært medlem av MK Trondhjem Racing Klubb hvor motorcross er den desidert største grenen. Av klubbens rundt 250 medlemmer er rundt 80 under 25 år.

Selv om det var flere treningskamerater i nærheten da Even for noen år siden prøvde seg på fotball, så angrer ikke 13-åringen et sekund på at han valgte å satse på motorcross.

-Selv om vi som holder på med motorcross bor litt mer spredt rundt omkring så har vi allikevel et veldig godt miljø i gruppa. Vi har mye kontakt via sosiale medier og slikt. Vi blir også godt kjent med utøvere fra andre klubber når vi er rundt og konkurrerer, forklarer Even.

Lyst til å begynne med motorcross. HER finner du mer informasjon 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ