22 C
Trondheim
tirsdag, august 16, 2022
- Annonse -

Espen (45) fronter ny kampsport i Norge

Espen Johannessen (45) har trent judo siden 1985. Nå vil han gjøre eldgammel stammebryting fra Kasakhstan kjent for det norske folk.

-«Kazakh Kures» har mange  likhetstrekk med judo. Målet er også her å få motstanderen til å miste balansen gjennom ulike kaste- og kontrollteknikker, forteller Johannessen i det han tar imot oss i Nidaros Judoklubb sine treningslokaler i kjelleren på Rosten skole.

Judoklubben ble stiftet i 1985 og har i dag rundt 100 aktive utøvere i alle aldre.

Johannesen, som selv har utmerket seg i blant annet veteran VM, har vært med i Nidaros Judoklubb siden starten. I tillegg til å være en del av klubbens trenerteam, er 45-åringen også leder av Judoregion Midt.

Trondheimsmannen er også en av få i Norge som lærer bort kampsporten Kazakh Kures

  • Interessen ble for alvor vekket under et treningsopphold i Tblisi i Georgia i 2018. Utpå kvelden kom jeg i kontakt med kar som het Stojan Zeleznik og som hadde vært aktiv utøver i mange år. Etter litt vennskapelig revkrok og noen glass vodka fant vi tonen og ble sittende å prate halve natta, smiler Johannessen.
Espen Johannessen (i midten) har vært flere turer til sentral-Asia i forbindelse med kampsporten han nå fronter i Norge. Her sammen med to representanter for den Afghanske olympiske komité under VM i Kazakh Kures i Khazakstan.

Kampsportveteranen forteller at noe av det som fascinerer han mest med Kazakh Kures er de historiske røttene.

-Kures er en eldgammel form for stammebryting og var fra gammelt av en del av den militære treningen i det som i dag er Kasakhstan. Ifølge helleristninger så kan kures spores så langt til tilbake som 1200 f.kr., forklarer han.

Kampsport

Johannessen bor i dag på Byåsen sammen med kona Tone (40) og døtrene Emma (11) og Eva (13). Og det er langt fra bare Johannssen selv som er bitt av kampsport-basillen.

-Alle i familien bruker så og si all fritid på kampsport. Kona er knøttetrener, mens døtrene våre har vært aktive utøvere i henholdsvis 8 og 6 år.

For to år siden åpnet familien opp hjemmet for mannen Johannessen hadde delt en flaske vodka med i Tbilisi.

-Jeg inviterte Stojan til å komme til Norge sammen med familien sin for å jobbe som trener for judoklubbene i Midt-Norge. Stojan er foreløbig kun ansatt i 50% stilling så hvis noen som leser dette har en ekstrajobb å tilby ham eller hans kone så er det bare å ta kontakt.

Denne ettermiddagen så har Johannessen tatt med seg Stojan på en treningsøkt for å vise Heimdalbladets utsendte hva Kazakh Kures egentlig går ut på.

Shuja Kahn (t.v.) og Benjamin Myrvold under trening i kjelleren på Rosten skole. NB! Det opplyses om at bildene i artikkelen er tatt tidligere i år. Dette med tanke på COVID-19

Med seg har de også Shuja Kahn (20) og Benjamin Myrvold (18).

-Shuja kom som enslig flyktning fra Afghanistan for fem år siden. Shuja er en lovende kampsportutøver med 3.plass i Norges Cup og 2. plass i NM i judo. Benjamin har gått judolinja på Norges toppidrettsgymnas og deltok i fjor i kures-VM i Kasakhstan. I judo så kan Benjamin vise til både NM-gull i U21, gull i «Danish Open» og 9. plass under ett Europacupstevne, forteller Johannessen.

Ute på matta hilser utøverne på hverandre med to omfavnelser før man setter i gang. Målet er å få motstanderen ut av balanse fra stående stilling.

-Runden er over når en av utøverne blir kastet flatt på ryggen, forklarer Johannessen.

-Bør man kunne judo før man eventuelt hiver seg på kures?

-Det er ikke et must, men er allikevel å anbefale. For den som interessert i å prøve enten kures eller judo er det bare å ta kontakt med en av oss i klubben. Man kan også komme innom på en av treningene for å se om det er noe man synes ser spennende ut. I klubben har vi utøvere i alle aldre og det er aldri for sent å begynne med kampsport, avslutter Johannessen.

KLAR FOR NY TRENINGSØKT:  Stojan Zeleznik og Espen Johannessen stående, og  Shuja Kahn og Benjamin Myrvold liggende. NB! Det opplyses om at bildene i artikkelen er tatt tidligere i år. Dette med tanke på COVID-19
- Annonse -

LES OGSÅ