-2.2 C
Trondheim
fredag, desember 2, 2022

Lars (65) gjenskaper Heimdal stasjon med 20.000 legoklosser

Håper å ha byggverket ferdig til Dovrebanens 100-årsjubileum i april 2021.

- Annonse -

Lars Jølle (65) elsker å bygge LEGO. Nå er 65-åringen fra Tiller i gang med å gjenskape togstasjonen på Heimdal.

Idéen fikk LEGO-entusiasten under utstillingen «På Kloss Hold» i 2017.

–Jeg fikk nyss om at man i forbindelse med Dovrebanens 100-års jubileum i 2021 planla å gjenskape flere togstasjoner i Lego. Jeg ønsket også å bidra, og ettersom jeg bodde på Heimdal i ungdomsårene så var det et naturlig valg.

Jølle regner med å bruke rundt 20.000 klosser og 12 til 14 måneder på byggverket.

–Det er mange detaljer som skal på plass. Da folk fra Bane Nor så det halvferdige prosjektet tidligere i år la de merke til flere detaljer som jeg hadde lagt vekt på. Det synes jeg var veldig artig. Stasjonen bygges jo fra bunnen av, uten noen form for bruksanvisning.

STASJONSBYGG: Lars Jølle (bildet) er godt i gang med byggingen av Heimdal stasjon i LEGO. Her fra den nye stasjonscaféen. (Foto: Jonas Frøland)

–Hvor lenge har du hatt Lego som hobby og lidenskap?

–Dette er min tredje periode i livet med Lego-bygging. Først bygget jeg selv som guttunge på 60-tallet, så bygget jeg med sønnen min da han var barn, og nå bygger jeg med barnebarna. Så har det utviklet seg til at jeg bygger slike litt større ting også, forklarer Jølle.

–Hva er det med disse klossene som gjør det så fascinerende?

–Det er noen byggemessige utfordringer som jeg liker godt å løse. Du kan ikke bruke Lego for å lage en skala-modell som gjengir et større objekt nøyaktig, men du kan bruke disse klossene til å lage noe som ligner nok.

–Hva kreves for å bli en god Lego-bygger?

–Ja, nå spør du vanskelig. Vel, det er alltid en fordel å bygge noe som det knytter seg en historie til for din egen del – noe du har et ekte forhold til. Heimdal er et sted der jeg har bodd og vokst opp, derfor har jeg følelser for plassen her. Jeg har reist mye fra denne stasjonen, og det bringer fram mange gode minner å lage min egen versjon.

DETALJRIKDOM: -Mye av arbeidet ligger i detaljene. Stasjonsbygningen skal jo bygges fra bunnen av uten noen form for bruksanvisning, forteller LEGO-entusiast Lars Jølle (63) fra Tiller.

–Har du noen spennende Lego-planer etter at dette prosjektet er ferdig?

–Nei, det har jeg i utgangspunktet ikke bestemt meg for. Men jeg har lekt med tanken om å bygge 1921-utgaven av denne stasjonen. Det bygget var veldig flott. Rødt og ikke så stor som dagens utgave. 1971-utgaven av stasjonsbygget var gul, og den har jeg også vurdert. Neste år har jo det gule bygget et slags 50-års jubileum.

–Hvor oppbevarer du all LEGO’en når du ikke driver og bygger?

–Jeg har rundt femti tusen klosser stablet rundt om i huset. Til min kones store fortvilelse. Hun synes disse eskene stappet fullt av brikker som plasseres litt her og der kan bli vel mye noen ganger, avslutter Jølle med et smil.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ

- Annonse -

PÅ FORSIDEN: