6.7 C
Trondheim
søndag, september 25, 2022
- Annonse -

Sjekk den røde løperen til Øivind (75)

Øistein Åsmul markerte 50 år som aktiv orienteringsløper med egen utstilling og rød løper bestående av 2332 gamle kart.

- Annonse -

Få personer i Trondheim kan skilte med lenger fartstid i orienteringsmiljøet enn 75 år gamle Øistein Åsmul fra Flatåsen. I hele 50 år har den nå pensjonerte vegingeniøren løpt rundt i skog og mark med kart og kompass.

Etter noen år med orienteringsløp i bedriftsidretten, startet Åsmul i 1980 opp som aktiv utøver i trondheimsklubben Trollelg.

Så da Åsmul i forrige måned skulle markere 50 år som orienteringsløper i tillegg til sitt eget 75-års jubileum, så var det naturlig å invitere klubbkompisene fra nettopp Trollelg.

Øistein Åsmul (75) markerte forrige måned 50 år som orienteringsløper. (Foto: privat)

For å sette en ekstra spiss på markeringen hadde Åsmul laget til en egen o-utstilling i sokkeletasjen, i tillegg til en helt spesiell velkomst i oppkjørselen.

Jubileum

-I og med at det var første gang i mitt 75-årige liv at jeg inviterte til bursdagslag så måtte jeg jo gjøre det med stil. Og hva er vel mer stil en en «rød løper», smiler Åsmul.

Men da den aktive pensjonisten ikke hadde noen klassisk rød løper liggende i boden, måtte han bruke fantasien.

-Gjennom fem tiår med orienteringsløp blir det jo til at man samler på litt av hvert, blant annet gamle orienteringskart. Da jeg hadde en anseelig bunke av disse liggende tenkte jeg det kunne fungere som en rød løper for gjestene.

Åsmul begynte dermed å legge ut ulike kart i oppkjørselen – 2332 til sammen.

-Alt hadde vært greit hadde det ikke vært for nordvesten. Da det begynte å blåse opp ble det en salig kamp for å holde kartene på bakken der de skulle ligge. Jeg tenker naboene fikk seg en god latter der jeg sprang rundt som ei «harrabikkje» og plukket kart, ler 75-åringen.

Idrettsglede

Åsmul som i en periode satt som leder av Sør-Trøndelag orienteringskrets, forteller at orienteringssporten har hatt sine opp- og nedturer også i Trondheim.

-I glansdagene på 1980-tallet, kunne det være opptil 4 – 500 deltakere på bedrifts-o-løp på tirsdagskveldene. Innen aktiv o-sport har tendensen vært den samme.

Også gjestene måtte løper rundt som «harrabikkjer» for å plukke opp orienteringskartene som hadde blåst avgårde.

Åsmul tror noe av grunnen til frafallet er at mer utbredte idretter som fotball «tar» barna før de får tatt egne selvstendige valg.

-Mange vet rett og slett ikke hva man går glipp av. Orientering er en sport som byr på utrolig mye idrettsglede og mestringsfølelse både for barn og voksne. Man blir aldri for gammel for orientering.

For selv om Åsmul plages av både hjerteflimmer og ulike leddplager så har han ingen planer om å legge orienteringsutstyret på hylla riktig ennå.

-Selv om 75 år ikke er noen alder for en o-løper så er jeg allikevel kommet over i det man kan kalle «reservedels-stadiet». Men med flinke kirurger, så er det allikevel håp om flere løp og turer.

PS! Åsmul har gjennom sine 50 år som orienteringsløper deltatt i nærmere 3000 løp i hele 80 land. 75-åringen har også deltatt i 16 veteran-VM.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ

- Annonse -

PÅ FORSIDEN: