11.8 C
Trondheim
mandag, september 26, 2022

På nytt rammer «dugnaden» barn og unge hardt

Tirsdag skal formannskapet i Trondheim bestemme hvorvidt det skal legges ned forbud mot at barn og unge i Trondheim skal få trene innendørs i vinterkulda. Selv kan politikerne fortsette å trene på 3T.

Da regjeringen i helgen presenterte de nye smittevernstiltakene var ordet «dugnad» byttet ut med «krafttak» og «sosiale nyttårspauser».

Kanskje var det fordi regjeringen har skjønt at mange nordmenn etter hvert har fått et ganske anstrengt forhold til denne «dugnaden» som har rullet og gått siden mars i fjor.

For som professor i filosofi Einar Øverenget sa det i en kronikk på NRK.no:

-Den dugnaden som har utfoldet seg i 2020 har i praksis ikke handlet om å fordele byrder likt. Snarere tvert imot. Noen har bidratt med å miste sitt livsverk, andre har bidratt med økonomisk ruin og atter andre har bidratt med å bli arbeidsløse.

Eller som sosiolog og journalist Linn Stalsberg uttrykte det i Dagsavisen:

-Det var aldri en dugnad dette her. Å bruke ordet dugnad var rett og slett en politisk kommunikasjonsstrategi som dekket over ubehaget, den faktiske arbeidsløsheten, permitteringen, usikkerheten og livskrisen mange opplevde, ved å lulle oss inn i troen på at vi var i samme båt.

Nå er det altså ny runde med nedstenging av samfunnet. Og igjen går det hardt ut over barn og unge.

Ett av tiltakene som regjeringen presenterte var en 14 dagers pause fra alle organiserte fritidsaktiviteter, idrettsaktiviteter, kulturarrangementer og livssynssamlinger innendørs.

VG’s kommentator Leif Welhaven mente tiltaket ville gå hardt utover gruppen man hele tiden har ønsket å skåne.

-Barna betaler blytungt for corona-innstrammingene, konkluderte Welhaven.

Også NRK’s sportskommentator Jan Petter Saltvedt var bekymret for hvilke konsekvenser de nye tiltakene vil få for barn og unge på sikt.

-Idretten er ikke bare viktig. Den er tidvis avgjørende for unges velvære. Idrett er viktig fysisk for ungdom i vekst og utvikling. Idretten er viktig sosialt, dels for å møte andre barn- men det er også for mange en arena hvor de får følelsen av å bli sett av voksne. Denne muligheten er de fratatt – for mange på ubestemt tid.

Tirsdag skal formannskapet i Trondheim ta stilling til hvilke nye smitteverntiltak som skal innføres i kommunen.

I Kommunedirektørens innstilling foreslås det at alle idrettshaller i Trondheim skal holde stengt frem til den 18. januar. Er man toppidrettsutøver kan man imidlertid fint fortsatt trene innendørs. Var det noen som snakket om «dugnad» og om å «løfte i flokk»?

Videre er det forslag om at det innføres krav om 2 meters avstand mellom deltagere under fysisk aktivitet på treningssentre.

Altså – treningssentrene kan fortsatt holde åpent mens barn og unge må finne seg andre steder å trene på nå i vinterkulda.

Hvorvidt det er riktig å stenge idrettshaller og/eller treningssenter skal være usagt.

Men om formannskapet velger å stenge idrettshallene for barn samtidig som man lar treningssentrene være åpne, så bør de gi en god begrunnelse for hvorfor.

Spesielt når Kommunedirektøren så sent som for noen dager siden sa at barn og unge i Trondheim fortsatt kunne delta i sin definerte treningsgrupper. 

2021 er et valgår. Det gjør både folk og politikere lurt i å huske.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her