- Annonse -spot_img

Johannes (18) trener til tidenes tøffeste utgave av Femundløpet

Der mange unge idrettsutøvere i Trondheim nå møter stengte dører kan Johannes Mortensen Flessen (18) trene som normalt. I februar stiller 18-åringen til start i tradisjonsrike Femundløpet.

- Annonse -

Mange unge idrettsutøver i Trondheim står nå helt uten treningsmuligheter etter at politikerne denne uken vedtok å stenge alle idrettshaller i kommunen.

For Johannes Mortensen Flessen (18) fra Rosenborg går imidlertid treningshverdagen som normalt, selv om også hundekjørerne har fått merke koronaen.

I helga skulle nemlig Johannes feire 18-årsdagen med å kjøre Gausdal Maraton. Løpet måtte imidlertid avlyses i siste liten på grunn av de nye koronarestriksjonene.

-Liv og helse er viktigere enn hundeløp. Jeg håper likevel at jeg får sjansen til å vise hva vi kan i løpet av sesongen. Det er helt klart kjedelig når løp må avlyses på denne måten. Vi bruker 12 timer om dagen på hundene og forbereder oss i lang tid, forteller Johannes.

Nå satser derfor hundekjørertalentet fra Trondheim alt på Femundsløpet som går av stabelen i begynnelsen av februar. I fjor kom 18-åringen inn på en solid 3.plass på Femundløpet junior, mens han i høst tok NB brosje i barmarksløp med fire av hundene.

I år stiller Johannes til start i det 450 kilometer lange hovedløpet som i år blir tøffere enn noensinne. Kjørerne må nemlig overnatte under åpen himmel gjennom hele løpet som pågår over flere dager.

Løperne får heller ikke muligheten til å gå innendørs for å spise eller hvile, men må gjøre dette sammen med hundene sine.

At årets utgave av Femundsløpet blir et skikkelig villmarksløp er ikke noe Johannes ser særlig mørkt på. Unggutten bruker nemlig mesteparten av fritiden oppe i fjellheimen sammen med hundene sine og er godt vant med å klare seg ute i naturen.

-Jeg vet det blir steintøft, men dette er noe jeg har trent på i flere år. Med de hundene jeg har nå så skal dette gå bra.

Trening

Johannes forteller at det har tatt mange år å bygge opp nok kunnskap nok til å trene et hundespann fram mot et så langt løp som han nå skal kjøre.

-Dette er hunder som ikke nøyer seg med en liten tur på Festningen. De må ha mye trening og det er utrolig viktig at de får i seg riktig mat og at de får riktig stell. Det går mye tid med til å få i dem nok næring, slik at de tåler treninga, forklarer Johannes.

Johannes har kjørt hund i snart 5 år. Han kunne ikke tenkt seg å holde på med noe annet, men innrømmer at det kan by på enkelte logistiske utfordringer.

-Å kjøre hund er ikke akkurat noen opplagt fritidsaktivitet nå man bor midt i byen. Derfor har det har vært avgjørende for meg å få et nettverk av andre kjørere for lære mer, og for å ha noen å trene sammen med, forteller han.

Johannes er også glad for å ha en familie som stiller opp for ham.

-Når du er 17 år og ikke har bil og samtidig driver med hunder, som bokstavelig talt spiser opp pengene dine, er det godt å ha en familie, forklarer 17-åringen som sammen med fetteren Julian Mortensen har åtte huskyer som de trener i lag.

Selv om Johannes kan trene som normalt så merker også han de mange koronarestriksjonene som er innført .

-Det er klart det er kjedelig å ikke kunne møte venner som før, men jeg ville ikke hatt så mye tid til det i vinter uansett. Jeg får heller møte de til sommeren, avslutter Johannes med et smil.

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ