15.1 C
Trondheim
tirsdag, mai 24, 2022
- Annonse -

-Heimdal på 80-tallet var et flott sted å vokse opp

Trondhjemmeren Geir Jacobsen (44) debuterer denne våren som forfatter med romanen "Lyst mørke". Mye av inspirasjonen har han hentet fra egen oppvekst på Heimdal på 80-tallet.

I romanen «Lyst mørke» følger vi en 12-årings forsøk å lime seg selv og tilværelsen sammen igjen etter at faren, som hovedpersonen hadde et nært forhold til, dør.

Handlingen utspiller seg i 1986 og er full av populærkulturelle referanser de fleste som vokste opp på 80-tallet vil kunne nikke gjenkjennende til.

I boka er nemlig forfatter Geir Jacobsen (44) innom både 80-talls ikonet Pat Sharp, «Stjerneposen» fra E. Gisholt, de engelske fotballkortene, Commodore 64 og amerikansk wrestling.

Selv om handlingen i «Lyst mørke» foregår på et ikke nærmere navngitt sted i Norge, så tror Jacobsen mange trondhjemmere vil kunne dra kjensel på flere av stedsreferansene i boka.

For selv om boka på ingen måte er selvbiografisk, så har allikevel forfatteren hentet mye av inspirasjonen fra egen oppvekst på Heimdal på 80-tallet.

I anledning bokdebuten inviterte Heimdalsbladet den nybakte forfatteren med på en liten rusletur på gamle tomter. Spesielt godt husker 44-åringen årene ved gamle Breidablikk skole.

HEIMDAL CUP 1985: Geir Jacobsen (midt i på bakerste rekke) tilbragte mye tid på fotballbanen under oppveksten på 80-tallet. I bakgrunnen kan man se det gamle samfunnshuset til venstre og gamle Breidablikk skole til høyre.

-Bak der lå «Røykeskogen» hvor de «tøffe» gutta på Breidablikk stod og røyket i friminuttene. Lærerværelset og rektors kontor hadde utsikt den andre veien så her kunne man stå uten å bli oppdaget, forklarer Jacobsen mens han kikker over gittergjerdet som for tiden omgir gamleskolen.

For mens den 100 år gamle hovedbygningen nå skal restaureres for millionbeløp, så er rivningen av bygningsmassen fra 50- og 60-tallet nå godt i gang. Trondheim vokser og gamleskolen må vike for nye boliger.

Oppvekst

Revet er også det gamle samfunnshuset som lå like nedenfor skolen.

-Det var her vi som sparket fotball holdt til. Den gangen hadde vi kun en grusbane å boltre oss på, men det holdt lenge. Nå lå det riktignok en gressbane like bortenfor som det gikk an å snike seg inn på, men det var et «sjansespill». Banen ble nemlig passet på av en kjempestreng vaktmester som attpåtil hadde en stor schäferhund, ler Jacobsen.

For det var fotball som var det store. Ekstra stas var det når man hadde noen kroner til overs slik at man fikk kjøpt nye fotballkort.

-Jeg husker godt da vi fikk nyss om at det var kommet nye fotballkort i forbindelse med VM i -86. Da var det bare å spurte ned til «Stjernekiosken» eller Narvesen på jernbanen det forteste vi kunne. Noen ganger dro vi hele veien bort til Saupstadsenteret. Der lå nemlig den eneste kiosken i området som hadde smågodt i løs vekt.

Forfatter Geir Jacobsen husker godt årene ved gamle Breidablikk skole. Den 100 år gamle hovedbygningen i bakgrunnen restaureres nå for 12 millioner.

-Hvordan var det å vokse opp på Heimdal på 80-tallet?

-Det var en utrolig fin tid hvor samholdet og likhetstanken stod sterkt. Det var ingen som brydde seg om hva faren din jobbet med eller hvilke klær du gikk i. På Heimdal var det stort sett bare eneboliger slik at det heller ikke gikk noe skille mellom «de som bodde i blokk» og «de som bodde i villa».

Jacobsen, som selv er far til to gutter på 5 og 14 år, mener det på mange måter var lettere å være ungdom på 80-tallet enn det er i dag.

-Den gang sprang vi avgårde når leksene var gjort og kom ikke tilbake før det var mørkt. Det var heller aldri snakk om at vi måtte bli kjørt hit og dit. Selv om dagens ungdom blir fulgt opp på en helt annen måte enn før, så er forventningspresset i dag mye større.

I «Lyst mørke» er Jacobsen innom temaer som barndom, oppvekst, familie, vennskap, sorg, savn, forelskelse og kjærlighet.

-Som ung bobler man over av sterke, og ofte motstridende, følelser. Etter hvert som man blir eldre og mer «fornuftig», så forsvinner mye av dette følelsesregisteret. Noe av det jeg har ønsket med boka er at leseren kan finne tilbake til noen av disse følelsene og den naive undringen over tilværelsen, avslutter Jacobsen.

Geir Jacobsen er utdannet siviløkonom og jurist, og har de siste årene jobbet som juridisk rådgiver i Trondheim kommune. «Lyst Mørke» er hans debutroman som skjønnlitterær forfatter. Boken er nå å få kjøpt både i bokhandel og på nett.

Forfatteren sammen med sin eldre bror (t.v.) en gang på 80-tallet. -Lekeplassen vår var der boligprosjektet «Heimdalporten» nå står. Det var heller ingen idrettshall (Kotenghallen) i bakgrunnen slik det er i dag, forteller forfatteren.

 

«Lyst Mørke»

Utgitt på Publica forlag 2021

Året er 1986. Verden står i spenn. En familie blir rammet av en tragedie som snur tilværelsen opp ned. Gjennom våren og sommeren følger vi en tolvårings forsøk på å lime seg selv og familien sammen igjen. Fortid og nåtid blandes sammen med skjøre drømmer, i et famlende forsøk på å finne veien videre. Lyst mørke er en gripende og sår historie om barndom, familie, vennskap, savn og kjærlighet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ