Vi sykler som aldri før. I Trondheim er i dag ti prosent av alle reiser en sykkeltur. Trønderhovedstaden ligger dermed på topp blant storbyene i Norge.
I takt med at stadig flere bruker sykkel istedenfor bil, så har også behovet for trygg sykkelparkering økt. Forsikringsselskapene anslår nemlig at det stjeles en sykkel omtrent hvert tiende minutt her i landet.
I Trondheim er det etablert sykkelhotell for kollektivreisende både ved Heimdal stasjon og Tonstad trafikknutepunkt. På Leutenhaven utvides dagens sykkelhotell til ca 160 plasser.
I mai i fjor åpnet også ordfører Rita Ottervik de første utendørs sykkelskapene i Ørjaveita bak Byhaven.
Torsdag denne uken åpnet 10 nye sykkelskap utenfor Lager 11 og Grip klatresenter på Sluppen. Administrerende direktør i Kjeldsberg Ole Petter Bjørseth stod for den høytidelige åpningen.
-Vår målsetning at Sluppen skal bli en bærekraftig og levende bydel – også på kveldstid. Da må også besøkende som kommer hit på sykkel ha tilgang på trygge og tørre parkeringsmuligheter. Disse sykkelskapene er i så måte et viktig tilskudd, sa Bjørseth.

Det er trondheimsfirmaet SafeBikely som står bak de nye sykkelskapene. Selskapet drifter i dag et stor antall sykkelskap i en rekke byer over hele landet.
I Trondheim har SafeBikely plassert ut sykkelskap ved blant annet Sirkus Shopping, Pirsenteret, Byhaven, Leuthenhaven, Teknobyen og nå altså Sluppen.
-Laster man ned appen «SafeBikely» kan man raskt finne ledige skap og reservere disse. Dermed slipper man å oppleve at alle skapene er opptatt når man kommer frem, forteller gründer og administrerende direktør Hallvar Bergh
Bergh startet «SafeBikely» i 2017 da han etter 14 år oljebransjen, blant annet som serviceingeniører i Aker Solutions, plutselig stod uten jobb.
-For meg ble oljekrisen en slags «blessing in disguise». Jeg hadde i lang tid gått rundt og kvernet på en forretningsidé som jeg nå fikk muligheten til å realisere. Jeg bestemte meg for å hoppe i det før jeg eventuelt fikk tilbud om en ny jobb.
Idéen til de smarte og mobile sykkelskapene som «SafeBikely» nå håper å kunne lansere i resten av Europa, hentet Bergh fra egen hverdag.
-Jeg hadde blitt frastjålet to relativt dyre sykler og undret meg over at det ikke fantes flere trygge parkeringsplasser for sykler. Med stadig flere syklister på veiene så burde det jo absolutt være et marked for dette.

Når det gjelder de nye sykkelskapene på Sluppen så ble disse muliggjort som en del av satsningen til foreningen «Pådriv Trondheim»
-«Pådriv Trondheim» er et nettverk som skal øke hastigheten og kvaliteten på den bærekraftige utviklingen i Trondheim. Sluppen er ett av tre satsningsområder i byen sammen med Nyhavna og Elgeseter, forteller leder Torstein Langeland
«Pådriv Trondheim» har i dag flere store samarbeidspartnere som Trondheim kommune, NTNU, Næringsforeningen i Trøndelag, TOBB, Kjeldsberg, KLP og Norconsult.
Med de nye sykkelskapene på plass regner Ragnhild Eriksrud ved Grip klatresenter med at enda flere av deres kunder nå vil bruke sykkel til og fra Sluppen.
-Vi har i dag brukere fra hele byen. Mange ønsker å sykle hit, men har latt være fordi man ikke har hatt tilgang på trygge sykkelparkeringer. Sykkelskapene er helt klart noe som vil gjøre Sluppen enda mer attraktiv for besøkende.
De to siste årene har det kommet flere aktivitetstilbud og serveringssteder på Sluppen.
I 2018 flyttet Austmann sitt bryggeri fra Trolla til Sluppen og åpnet samtidig sitt Taproom. I 2020 åpnet «Lager 11» som er et internasjonalt møtested for street food, kultur og opplevelser.
I fjor åpnet også «Grip Sluppen», som med sin 1000 m2 store klatrevegg, er et av Norges mest moderne buldresenter. På Sluppen finner man også en egen frisbieegolf-bane