7.6 C
Trondheim
onsdag, oktober 20, 2021
- Annonse -spot_img

Vil hjelpe unge som detter ut av skolen

-Vi må tenke langsiktig og øke ressursene til alternativ skolehverdag for barn og ungdom som sliter psykisk, sier fastlege Lasse Holanger.

Nærmere 30% av alle som starter på videregående dropper ut før endt skolegang. Problemene er også store i grunnskolen selv om frafallet her arter seg på en annen måte.

Årsaken er ofte at eleven i lang tid har slitt med ensomhet og psykiske utfordringer uten å få hjelp.

Fastlege og tidligere lektor på medisinstudiet ved NTNU, Lasse Holanger, mener det er på tide å tenke nytt rundt barn og unges skolegang.

-Vi må få mer fokus på inkludering og mestring i skolehverdagen. Samtidig må vi få på plass et tilbud som samarbeider tett med skoler, familier og helsetjenesten, og som ikke har ventetid. I dag går det alt for lang tid fra problemene starter til den enkelte får et egnet tilbud.

Nytt sosialhelsetilbud

Holanger har nå sammen med en rekke andre ressurspersoner tatt initiativet til et helt nytt sosialhelsetilbud. Et tilbud man håper å kunne videreutvikle sammen med barne- og familietjenesten, kulturenheten og med den enkelte skole.

Fastlege Lasse Holanger (Foto: privat)

-Tilbudet hadde sin start i 2017 hvor daglig leder i Bitfix AS, Geir Ove Røe, sammen med profesjonell e-sport utøver Mikael Mellingen Johansen og miljøterapeut ved Sunnland skole, Kenneth Tølløfsen, gav ungdom et sted og være og hvor man hjalp de med lekser.

I fjor møtte Holanger trioen for å diskutere hvordan man kunne videreutvikle og formalisere tilbudet.

-Vi består nå av lege, forskere, profesjonelle e-sportsutøvere og «gamere», miljøterapeut, personell med høy teknologisk kompetanse, og håper vi på sikt får nok ressurser til å få med barnepsykolog og lærere.

-Profesjonelle «gamere»?

-Hva gjør man når kommunikasjon er vanskelig og barnet ikke vil snakke? Hva gjør man når barnet kun vil sitte på rommet sitt og spille data? Når ingen kommer i posisjon? Da kan «gaming» vise seg å være en effektiv kommunikasjonsplattform.

Holanger, som i dag fastlege ved Tillertorget Legesenter, forteller at han har hatt mange gode og lange samtaler med barn og unge gjennom nettopp dataspilling.

Faresignaler

-Hva er faresignalene på at noen er i ferd med å dette ut av skolen?

-Frafall på skolen starter ofte med angivelige kroppslige plager. De mest typiske er at barna klager over vondt i hodet eller vondt i magen og at de sliter med søvnen. Endring i stemningsleie, at de er mer lei seg, blir fortere sint, isolerer seg og mister lysten til å delta i fritidsaktiviteter er også tegn på at ikke alt er som det skal.

Det kan være vanskelig å nå barn og unge som isolerer seg foran dataskjermen (Illustrasjonsbilde: Jake Schumacher / UNsplash.com)

Holanger møter mange barn og unge som sliter psykisk gjennom jobben som fastlege.

-Årsakene kan være mange; mobbing, at man sliter med det faglige, ensomhet, vanskelig hjemmesiutasjon eller underliggende psykiske utfordringer. Det er ytterst sjelden vi faktisk finner noe kroppslige sykdommer hos disse, men ofte vi finner vi konkrete utfordringer i livet til barna og ungdommen.

-Hva er dine råd til foreldre som merker at barna sliter?

-Det finnes hjelp! Få i gang en god dialog med skolen så tidlig som mulig. Snakk med fastlegen, snakk med skolesykepleier, få i gang prosessene.

Holanger forteller at den største utfordringen for foreldre, skole og helsevesenet ofte er mangelen på tid og resurser.

-Jeg møter mange flotte engasjerte lærere som ønsker å hjelpe, men som ikke har tid og ressurser som skal til. Hadde man hatt helsesykepleier i større grad på skolene, ville barn hatt bedre samtaletilbud tidligere. I barne- og ungdomspsykiatrien(BUP) er det masse kompetanse og fantastiske mennesker, men også her er man presset på tid og ressurser.

Det nye sosialhelsetilbudet drives foreløpig gjennom firmaet Bitfix Helse AS med Holanger som daglig leder.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ