Slik gikk skolevalget i Trondheim

Stor variasjon mellom de ulike skolene.

- Annonse -spot_img

Bydelsnytt har sett på tallene fra de ulike videregående skolene i Trondheim. Ser man Trondheim under ett kan skolevalget oppsummeres slik:

  • Arbeiderpartiet holder stand som største parti med 31,4% av stemmene
  • Sosialistisk Venstreparti må sies å være skolevalgets vinner i Trondheim med en fremgang på 5,2%. Partiet er nest størst med 19,5% av stemmene.
  • I likhet med landsresultatet går MDG også på en smell i Trondheim. Partiet går tilbake 4,4% og er jevnstore med Frp og Venstre.
  • FrP er eneste parti på borgerlig side som går frem. Partiet får tilslutning fra 7,6% av skoleelevene.
  • Alliansen er størst blant «Andre» partier

Bybroen vgs

Litt over halvparten av skolens rundt 260 elever avga stemme under årets skolevalg. Størst parti ble Ap (24,2%) selv om tilbakegangen var på hele 11,2% sammenlignet med skolevalget i 2019.

Rødt (+7,2%) og SV (+6,7%) gikk mest frem sammenlignet med valget for fire år siden.

Grafikk: Norsk Senter for Dataforskning (NSD) og Utdanningsdirektoratet

Byåsen vgs

Den soleklare vinneren av skolevalget ved Byåsen vgs ble SV, som kunne notere seg for en fremgang på hele 16,4% sammenlignet med valget for to år siden. 157 av 635 avgitte stemmer gikk til Lysbakken & Co

Arbeiderpartiet ble imidlertid størst med 223 stemmer (36,2%), men tilbakegangen var på hele 8,2%.

Grafikk: Norsk Senter for Dataforskning (NSD) og Utdanningsdirektoratet

Charlottenlund vgs

Resultatene fra Charlottenlund vgs speilet flere av tendensene i landsoversikten med fremgang for FrP, SV og Venstre, og tilbakegang for MDG.

Ap ble største parti med 225 stemmer (29,3%) noe som var en ørliten fremgang fra forrige skolevalg i 2019.

Grafikk: Norsk Senter for Dataforskning (NSD) og Utdanningsdirektoratet

Heimdal vgs

AUF og Arbeiderpartiet har all grunn til å juble over resultatene fra skolevalget ved Heimdal vgs. Partiet kapret omtrent hver andre stemme (49,2%) noe som var en fremgang på hele 7,7%. Også FrP har grunn til å smile med en fremgang på 2,4%

Grafikk: Norsk Senter for Dataforskning (NSD) og Utdanningsdirektoratet

KVT

KVT på Tiller er en av få videregående skoler i fylket hvor Høyre har styrket sin oppslutning siden forrige valg. Partiet gikk frem med solide 8,7% sammenlignet med 2019, og endte opp med 18,4% av stemmene.

Dette bleknet imidlertid mot Arbeiderpartiets fremgang som var på hele 15,1%.

SV gikk på en megasmell med en nedgang på 13,5%. Også MDG gikk markant tilbake.

Grafikk: Norsk Senter for Dataforskning (NSD) og Utdanningsdirektoratet

Skjetlein vgs

FrP og Senterpartiet ble de soleklare vinnerne ved Skjetlein vgs, både hva gjelder prosentvis fremgang og antall stemmer. Størst ble Vedum & Co med 46 av i alt 197 avgitte stemmer.

Ap fikk seg en skikkelig nesestyver med en tilbakegang på 15,6%. Partiet endte opp på en 3. plass med 14% av stemmene.

Grafikk: Norsk Senter for Dataforskning (NSD) og Utdanningsdirektoratet

Steinerskolen i Trondheim

69 av Steinerskolens 93 elever avga stemme under årets skolevalg. Største partier ble SV og MDG med 27,3% hver av stemmene. Rødt ble tredjse største parti med 21,3%.

Til sammenligning fikk de borgerlige partiene kun 3(!) stemmer.

Grafikk: Norsk Senter for Dataforskning (NSD) og Utdanningsdirektoratet

Strinda vgs

Det ble avgitt totalt 815 stemmer ved skolevalget ved Strinda vgs, noe som gir en valgdeltakelse på 74,1%.

Regjeringspartiene Høyre og Venstre kunne notere seg for en liten fremgang på henholdsvis 2,6 og 1,2 prosent. Valget «vinner» ble SV med en fremgang på solide 9,6%.

Arbeiderpartiet ble imidlertid størst med 27,8% av stemmene, en tilbakegang på 7,1%

Grafikk: Norsk Senter for Dataforskning (NSD) og Utdanningsdirektoratet

Thora Storm vgs

SV har uten tvil gjort en godt skolevalg, både på landsbasis og lokalt. Ved Thora Storm gikk hele 194 av totalt 697 stemmer til SV som ble største parti med 29,2% – en fremgang på 9,2%

MDG gikk igjen på en smell med en tilbakegang på 6,5%

Grafikk: Norsk Senter for Dataforskning (NSD) og Utdanningsdirektoratet

Tiller vgs

Sammenlignet med skolevalget i 2019 var det ingen større endringer. Største parti ble igjen Ap med 37,4% av stemmene. Venstre fikk den prosentvis største tilbakegangen.

MDG gjorde heller ikke noe godt valg på Tiller hvor partiet fikk færre stemmer en Piratpartiet.

Grafikk: Norsk Senter for Dataforskning (NSD) og Utdanningsdirektoratet

Trondheim Katedralskole

Hadde det vært opp til elevene ved «Katta» kunne Erna skutt en hvit pil etter fire nye år i statsministerstolen. Under årets skolevalg går nemlig de rødgrønne (bortsett fra MDG) kraftig frem.

Største parti ble igjen SV som i årets valg kapret hele 170 av totalt 475 avgitte stemmer.

MDG hadde størst tilbakegang både i prosent og antall stemmer.

Grafikk: Norsk Senter for Dataforskning (NSD) og Utdanningsdirektoratet

 

 

2 KOMMENTARER

  1. Partilederne i de etablerte partier er blitt grundig presentert gjennom diverse debattprogrammer, og hvilke tema den enkelte har på prioriteringslista.

    Men! Ja det er et stort MEN her, for det er faktisk 10 andre partier som stiller til valg, de som går under benevnelsen «Andre».

    Disse partiene har også en partileder og de har også utarbeidet et partiprogram med saker de vil prioritere å jobbe for å få gjennomført, om de «mot formodning» blir representert i vår Nasjonalforsamling etter valget.

    For utgangspunktet er dessverre ikke det beste, vi blir neglisjert på alle mulige måter, Ikke er vi representert i valgomatene, ikke får vi delta i noen debatter og bare unntaksvis blir vi nevnt i radio og tv og riksdekkende aviser, og da helst etter påtrykk fra den det gjelder.

    Dette må vel betegnes som et demokratisk problem? Alle partier som stiller til valg og har utarbeidet et valgprogram bør vel også få muligheten til å presentere dette. Om ikke de blir satt like mye fokus på som de etablert partiene, så burde det være mulig å arrangere en presentasjon av partiledere og det enkelte partis hjertesaker.

    Det partiet jeg representerer, Pensjonistpartiet opplever stadig at etablerte partier presenterer saker som vi har hatt på programmet i mange år, den siste saken i så måte var tannhelse, som Pensjonistpartiet har hatt i sitt program helt siden starten i 1985, og som de fleste av de etablerte partiene nå profilerer seg på.

    Det er selvfølgelig positivt at andre partier adopterer våre gode saker, men media bør også gjøre seg kjent med hvem som fremmet forslaget først, og at også det kommer frem når andre etablerte partier adopterer gode saker fra de som benevnes som «Andre».

    Utrolig nok har klima overdøvet andre viktige saker i denne valgkampen, og de som har det som hovedsak er helt låst i sin argumentasjon, og er ikke villig til å se konsekvensene av den politikken de fører. Å tro at de kan erstatte 200 000 arbeidsplasser i oljenæringen innen 5 – 10 år, er utopi, og de tenker heller ikke på hva dette vil koste den enkelte, og da spesielt de som bor ute i distriktet, når drivstoffprisen blir 5 – 10 kr dyrere per liter!

    Det paradoksale i denne politikken er at det ikke vil redusere en milliliter miljøforurensing, det at lille Norge skal redde verden fra en miljøkatastrofe med sine 0,13 % av forurensingen, er ikke annet enn å tro på julenissen og storken på samme tid.

    Jeg må si meg enig med Carl I. Hagen når han sammenligner denne politikken med gutten som tisset i havet og trodde det skulle bli varmere.

    Pensjonistpartiet har fokus på helt andre og mer realistiske saker, og som angår oss alle, de som ikke har like mye å rutte med som de fleste i vårt velferdssamfunn.

    Vi lever i et samfunn der de fleste lever et godt og ubekymret liv. De fleste har ingen problemer med å betale sine faste månedlige utgifter, strøm, tv, telefon og internett, fasiliteter vi tar som en selvfølge. De fleste har heller ingen bekymringer for om de klarer å betale sine bilutgifter, båt/camping, sydenturer, eller andre fornøyelser som også er en selvfølge. For de fleste er den største utfordringen å vite hva de skal finne på til middag eller å planlegge neste ferietur.

    Man skulle tro at dette var en selvfølge for alle som bor i et velferdssamfunn som Norge, men det er langt fra tilfelle. Det de fleste opplever som selvfølgelige velferdsgoder, må mange se langt etter. Minstepensjonister med en utbetaling på 13000 kr i måneden, enslige og aleneforeldre. Disse har de samme utgiftene som de fleste, på strøm, tv, telefon og internett. I tillegg kommer selvfølgelig husleie eller vann og kommunale avgifter, når dette er betalt blir det ikke mye igjen til fornøyelser.

    Pensjonistpartiet vil jobbe for at en større del av våre ressurser blir brukt på de svakeste og mest utsatte i samfunnet. Vi vil at enslige og minstepensjonister skal få redusert kommuneskatt som kompenserer for høye kommunale avgifter eller høye husleieutgifter/fellesutgifter, i noen tilfeller kan kommuneskatten falle helt bort.

    Pensjonistpartiet vil også arbeide for å få fjernet eksisterende reduksjon i trygd på 10 % for samboende, og vi vil arbeide for at trygdeoppgjøret for pensjonister og uføre skal justeres i takt med lønnsveksten uten reduksjon, på lik linje med yrkesaktive.

    Dette anser vi i Pensjonistpartiet som det viktigste ved dette valget, og ikke en klimapolitikk som vil rasere det velferdssamfunnet som vi vil utvikle videre.

    Hvis du ikke enda har bestemt deg eller forhåndsstemt, STEM Pensjonistpartiet!

    Godt valg!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ