Da Magnus (16) plutselig var blant landets beste måtte pappa Bjørn Helge (44) trå til

For hva gjør man når sønnen er i norgestoppen i kappgang og det ikke er en eneste trener å oppdrive?

- Annonse -

Kjente profiler som Ingebrigtsen-brødrene, Karsten Warholm, Karoline Bjerkeli Grøvdal, Hedda Hynne og Amalie Iuel har gjort at interessen rundt norsk friidrett er større enn noen gang.

Den økte interessen har gjort at flere norske klubber nå opplever økt rekruttering. I Trondheim har det dukket opp flere unge og lovende friidrettstalenter man vil høre mer fra i årene fremover.

En av de som har gjort seg bemerket er kappgang-talentet Magnus Græsli (16) fra Leinstrand, som de to siste sesongene har sanket fem gull fra UM, junior-NM og senior-NM.

16-åringen hospiterer på det norske rekruttlandslaget og trener nå mot å kvalifisere seg til U18-EM i Jerusalem i 2022.

Men at det var i kappgang Magnus etter hvert skulle gjøre seg bemerket var en ren tilfeldighet. Leinstrand-utøveren satset nemlig på mellomdistanseløp og langrenn.

-Det var under Lerøy-lekene i Måndalen i 2019 hvor jeg skulle løpe 1500 meter. Kvelden før løpet ble jeg spurt om jeg kunne tenke meg å gå 1000 meter kappgang i tillegg. Klubbkompisen min Eimund måtte nemlig melde forfall, forteller Magnus.

Og unge Græsli skulle imponerte såpass i sitt debutløp at han like etterpå ble kontaktet av Arild Fotland, som var organisator av en nasjonal samling for kappgang-talenter.

Pappa-trener

Magnus ble invitert til samlingen på Søfteland utenfor Bergen. Pappa Bjørn Helge Græsli (44), som til daglig jobber som enhetsleder ved fagenhet for oppvekst og utdanning, ble med på turen.

Magnus Græsli (16) og pappa Bjørn Helge Græsli (44) bruker mye tid på friidrettsbanen sammen.

-Kappgang-miljøet i Norge er relativt lite, derfor har entusiaster på Søfteland i mange år sørget for at talenter fra hele landet kan møtes på egne samlinger for å trene og utveksle erfaringer. For Magnus ga oppholdet helt klart mersmak, forteller Bjørn Helge som i dag fungerer som trener og motivator for sønnen.

-Det å trene kappgang og det å trene mellomdistanseløp er to ganske forskjellige ting, både fysisk, teknisk og mentalt, forklarer Bjørn Helge.

Pappa-treneren har måttet lese seg opp på treningsprinsipper i idrettsgrenen, som har vært olympisk øvelse siden 1908.

-Det går fint å trene variert med ulike kondisjonsøkter, men det er viktig å få nok kilometer i beina med god teknikk også.

Motivasjon

Også for Magnus har det vært en bratt læringskurve.

-Det å gå kappgang kan se litt pussig ut i forhold til løping eller å gå vanlig, så i starten synes jeg faktisk det var litt flaut å skulle trene. Akkurat den biten er jeg kommet over nå. En annen utfordring var at jeg måtte bytte intervall-treninger med høy puls med flere langturer. Det kan bli litt ensformig, men jeg har funnet måter å fylle tiden med, smiler 16-åringen.

Den største utfordringen for Magnus har imidlertid vært det å skulle motivere seg til å trene alene flere dager i uka.

-Det er her pappa er veldig god å ha. Han er utrolig flink til å få meg til å se fremover mot stevner og samlinger, og til å hjelpe meg med å legge opp gode treningsprogram. Når man må ut på langturer på kalde vinterdager med 20 minus så trenger man noen til å pushe seg litt, avslutter Magnus som for tiden er elev ved KVT på Tiller.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ