-0.8 C
Trondheim
torsdag, januar 20, 2022
- Annonse -

Er dette Trondheims sprekeste pensjonister?

Hver tirsdag i vinterhalvåret møtes rundt 20 eldre karer til fellestrening ved Skogly.

- Annonse -

Det er veteraner fra Trollelg og andre orienteringsklubber i byen som hver uke, uansett vær og føre, setter hverandre stevne. For det gjelder å vedlikeholde løpssteget gjennom et langt og orienteringsfritt vinterhalvår.

-Er snøen for djup så brøyter vi bare løyper innover i marka mot Vellikvatnet og Svarttjønna slik at det er mulig å komme frem til fots. Og er det isete og glatt så tar vi bare på piggskoene, forklarer Øistein Åsmul (76) fra Flatåsen.

Åsmul som har vært aktiv orienteringsløper i over 50 år, forteller at det er langt fra noen rusletur gjengen hver tirsdag legger ut på.

-Med unntak av de bratteste kneikene så løper karene i bra tempo det meste av turen. Etter 1,5 – 2 timer så har vi tilbakelagt ei lita mil i til dels bratt og kronglet terreng. Av og til går vi lange strekninger i djupsnø.

Eldre karer

Åsmul forteller at treningsgruppa består av det man kan kalle godt voksne mannfolk.

-Snittalderen ligger på rundt 75 år, hvor flere av «gubbene» har passert 80 år. Etter et langt liv i orienteringsløypa så er imidlertid gjengen over normalen friske og spreke.

Mye snø er ingen hindring. Da pløyes det bare løype med traktoren.

Men skulle noe oppstå så er flokken på mange måter «selvhjulpen». Enkelte uker kan det nemlig være med opptil tre leger, hvorav en er pensjonert hjertelege.

Åsmul forteller at man også har flere andre «nyttige» grupper representert i treningsgjengen.

-Vi har med to amatørornitologer som kan fortelle om alt vi måtte påtreffe av fugler, mens erfarne jegere kan orientere om ulike dyrespor underveis. Og mens skogforvalteren i gruppa vår doserer om trær og busker, så forteller representanter fra ulike historielag om hendelser, historikk og sagn omkring steder vi passerer.

Åsmul understreker imidlertid at alle titler er lagt igjen hjemme når man møtes til trening.

-Det er en fin kameratflokk som har lagt alle professor- og direktørtitler, og alt som ellers måtte være av stand og status til side. Fokus ligger på sosialt fellesskap og det å svette seg gjennom løypa sammen.

Løyper

Utenom basen på Skogly kan treningene være lagt til ulike markaområder i og ved byen. Da får en av deltakerne oppgaven med å «legge løype» og å lese seg opp på hva man passerer underveis.

-Deltakeren fungerer da som «guide» for oss andre. Slik ivaretas deler av det sosiale. Andre er imidlertid så kondissterke at de kan konversere under løpingen, mens atter andre har nok med å hive etter pusten, forklarer Åsmul som forteller at hele gjengen har mottatt sin boosterdose.

-Med tre sprøyter innabords, masse frisk luft og ikke minst mer enn nok av «metre» rundt oss, så «geiper» vi bare av koronaen, avslutter 76-åringen med et smil.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ