- Annonse -spot_img

Mener grunneier har fjernet vegetasjon ved bekk ulovlig

Grunneier stiller seg uforstående til påstanden fra Miljøenheten og sier det kun er gjennomført opprydding av en hogstmoden jordbrukstomt.

- Annonse -spot_img

Det var i mars at Miljøenheten fikk inn en bekymringsmelding fra en person som mente det var gjennomført ulovlig hogst og utfylling på en tomt ved Klefstadbekken på Byneset.

Miljøenheten dro på befaring den 30. mars og kunne da konstaterte at det var utført gravearbeid på tomta. Samtidig mente man at en del av vegetasjon ned mot bekken var fjernet.

I en melding til Byggesakskontoret opplyste Miljøenheten at man hadde vært i kontakt med grunneier som fortalte at det var planlagt å opparbeide tomta til parkeringsplass – et tiltak det ikke forelå noen godkjennelse til.

Miljøenheten påpekte videre at det ikke er lov til å fjerne vegetasjon langs vassdrag uten tillatelse fra Statsforvalteren. Heller ikke her skal det ha forelagt noen tillatelse.

Noe av det Miljøenheten fryktet var at det kunne forekomme avrenning ned til bekken av partikler fra massene som var fylt ut på tomta. «Spesielt kritisk» var det når vegetasjonen bak kantvegetasjonen var fjernet slik at denne ikke lenger kunne fungere som noen buffer mot avrenning.

Miljøenheten la til at Klefstadbekken er en av de viktigste sjøørret-bekkene i kommunen.

-Kun opprydding

Grunneier kommer dagen etter befaringen med en redegjørelse hvor det heter at Miljøenheten må ha misforstått hva som ble sagt rundt parkeringsplass.

Grunneier sier det kun har blitt utført en opprydding på tomten. (Foto: Miljøenheten Trondheim kommune)

I følge grunneier foregår det i dag en del parkering på tomta uten deres samtykke. Tanken var derfor på sikt å kunne tilby disse en ordentlig parkeringsplass. Man ville uansett ikke sette i gang med tiltaket før det forelå en godkjennelse fra kommunen.

Videre understreker grunneier at det ikke har blitt tilkjørt noen masser og at ingen vegetasjon langs bekken var fjernet. Man skal derimot ha fjernet en del stålavfall som lå innimellom trærne.

For å få til dette oppryddingsarbeidet var man i følge grunneier nødt til å benytte en gravemaskin samt felle noen trær. Redegjørelsen avsluttes med at man ikke kan se hvordan et opprydding på tomta kan ansees som et ulovlig tiltak.

-Uriktige påstander

I et svar fra Miljøenheten den 1. april heter det at avrenning kan skje uansett massenes karakteristikk eller beskaffenhet. Det vises også til flyfoto som man mener viser at massene har blitt tilført i løpet av den «senere tid».

Grunneier kommer med et nytt tilsvar samme dag hvor det reageres sterkt på det man mener er uriktige påstander fra Miljøenheten. Det stilles blant annet spørsmål ved hvorvidt Miljøenheten i det hele tatt er i stand til å tolke flyfoto.

Videre heter det at hvis det er slik at det ikke er lov til å fjerne vegetasjon langs vassdrag så bør Miljøenheten enten varsle grunneier eller sette opp skilt om dette.

Grunneier mener påstandene fra Miljøenheten er «tatt ut av det blå» og at man derfor vurderer politianmeldelse.

Miljøenheten i Trondheim kommune mener det er utført ulovlig hogst på en tomta på Byneset som ligger inntil Klefstadbekken (Foto: Miljøenheten Trondheim kommune)

Den 11. mai sender Byggesakskontoret et brev til grunneier hvor man ber om en detaljert redegjørelse for hva som er gjort av arbeid på tomta og om det er tilkjørt masser utenfra.

Det presiseres imidlertid at Byggesakskontoret ikke vil følge opp en eventuell ulovlig hogst langs Klefstadbekken da dette sorterer under Statsforvalteren.

Terrenginngrep

Den 26. mai kommer grunneier med en ny redegjørelse gjennom advokatfirmaet Føyen hvor det gjentas at det ikke skal være utført noe søknadspliktig tiltak på tomta.

I brevet påpekes det at den delen av skogen som lå innenfor LNF-området var «hogstmoden» og at det var derfor den ble felt.

Etter fellingen skal det ha vært nødvendig å gjennomføre en opprydding på eiendommen, herunder fjerning av stål og skrapmetall som nå var kommet til syne.

Det orienteres videre om at det skal ha blitt planert et areal på ca 800 m2, men at det kun har blitt benyttet stedlige masser.

Videre mener man at Miljøenhetens saksbehandling og krav om stans i arbeidet har vært i strid med «grunnleggende forvaltningsrettslige krav til utredning og kontradiksjon«.

Stansen skal i følge brevet fra advokatkontoret ha påført grunneier «betydelig» ulemper og kostnader.

Saken om gravearbeidene på tomta ligger nå hos Byggesakskontoret. Når det gjelder eventuell ulovlig hogst ved Klefstadbekken så er den saken oversendt Statsforvalteren.

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ