- Annonse -spot_img

COOP Rye inviterer hele Byneset til 100-årsfeiring

Dagligvarebutikken på Rye rundet 100 år i 2020. Nå blir det forsinket bursdagsfeiring en hel uke til ende.

- Annonse -

-Pandemien gjorde at vi måtte utsette festlighetene. Nå er vi imidlertid klar for en skikkelig 100-årsfeiring hvor hele Byneset er invitert, forteller primus motor for jubileumsuka Jan Arve Langørgen.

Og det er et variert program det legges opp til.

I løpet av jubileumsuka kommer både historielaget, Byneset Musikkorps og Songlaget Våren på besøk. Det samme gjør Tine og Nortura som vil by på smaksprøver.

Det hele avsluttes lørdag med god gammeldags bakgårdsfest og kortreist mat fra Byneset.

-En av fordelene med å være et selvstendig samvirkelag er at vi kan forme butikken litt etter eget behov og tilby alternative produkter fra lokale produsenter, forteller bestyrer Bjørn Tore Stensen.

For i motsetning til så og si alle andre samvirkelag i fylket så har COOP Marked Bosberg pent takket nei til å bli en del av COOP Midt-Norge.

-Siden starten i 1920 så har Nordbygdens Samvirkelag SA, som det het tidligere, helt og holdent vært eid av medlemmer på Byneset, forteller Erik Klomsten som har sittet som styreleder i 20 år.

-Kaffekroken er en viktig del av nærbutikken, forteller styreleder i COOP Marked Bosberg Erik Klomsten (t.h.).Her sammen med styremedlem Jan Arve Langørgen (t.v.) og tidligere bestyrer Arnt Langørgen.

I denne perioden har samvirkelaget gått fra 0 i resultat hvert år til nå å nærme seg 1 million i pluss.

-Dette skyldes først og fremst et godt samarbeid mellom daglig leder, styret og ikke minst de ansatte og kunder. Det har vært god kontinuitet i styret, samtidig som det ikke har vært noe gjennomtrekk av daglige ledere, forklarer Klomsten.

Langørgen forteller at man gjerne ønsker seg flere medlemmer.

-Alle som er medlem i samvirkelaget på Rye får 2% kjøpsutbytte i butikken. Er man medlem i Coop Midt-Norge eller andre samvirkelag så får man bare 1%.

Møtested

I likhet med mange andre nærbutikker landet rundt er COOP Rye ikke bare et sted hvor folk handler brød og melk.

-Nærbutikken har en sosial funksjon ved at det er et sted hvor folk kan møte sambygdinger i en travel hverdag. Mange kommer innom butikken ikke nødvendigvis bare for å handle, men for å slå av en prat i kaffekroken, forteller Stensen.

Og at nærbutikken er en viktig sosial arena merket man godt under pandemien.

-Da landet stengte ned måtte vi også stenge kaffekroken. Da tok imidlertid den faste kaffegjengen affære og flyttet like godt «kroken» ut på lasterampa hvor man kunne holde meter’n, smiler bestyreren.

Ragnhild Skjetne (bildet) er ofte innom COOP Rye når det skal handles. Bestyrer Bjørn Tore Stensen forteller at man er på fornavn med de fleste kundene.

Før Stensen begynte i stillingen som bestyrer på COOP Rye i 2013, jobbet han ved COOP Obs Elektro på City Syd.

-Den største forskjellen på det å jobbe i en nærbutikk kontra det å jobbe ved et stormarked er nærheten man får til kundene. Her på Rye er vi på fornavn med de fleste som er innom butikken, forteller Stensen som har 5 ansatte som selv kommer fra nærmiljøet på Rye og Bosberg.

Stensen forteller at det er et jevnt sig med folk gjennom hele dagen og at det derfor er sjeldent at det oppstår kø i butikken

-Det må i så fall være hvis det er flere som er innom for å hente pakker i posten samtidig som det står folk i kassa.

-Hva med en selvbetjeningskasse?

-Vi har begrenset med plass og en selvbetjeningskasse tar minst like stor plass som en vanlig kasse. Dessuten tror vi mange synes det er kjekt å kunne slå av en prat med den som står i kassa når man er innom og handler, avslutter Stensen.

HER kan du lese mer om jubileumsuka ved COOP Rye.

NORDBYGDENS SAMVIRKELAG / COOP RYE *

Samvirkelaget ble etablert i februar 1920 med adelsinnskudd fra personer fra den nordlige delen av Byneset som den gang var et eget herred.

I samme stiftelsesmøte ble det besluttet å bygge en ny butikk som skulle erstatte butikken som allerede lå på Byaberget. Den nye butikken stod ferdig til jul i 1920 og driften ble da flyttet opp til nåværende lokaler. Etter den tid har det blitt gjennomført flere påbygninger og restaureringer av lokalene.

På 30-tallet bygde samvirkelaget et eget bakeri bak butikken som skulle sørge for forsyning av ferske bakervarer til kundene. Her lå også et eget postkontor og Byneset Sparebank. I bygget nedenfor butikken holdt lensmannen til.

Fra begynnelse og opp på 90 tallet drev også samvirkelaget med omsetning av driftsmidler til landbruket. I hovedsak var dette kraftfôr til storfe, kunstgjødsel, såkorn og byggevarer som sement og armeringsjern. Det ble også solgt hvitevarer som kjøleskap, fryser og komfyrer.

Salget av driftsmidler ble avsluttet omkring 1995 hvor man da gikk over til mer reindyrket varehandel.

I en lang periode fra 70- til 90-tallet hadde man også vareleveranser ut til bygdas eldre. Alle bestillinger innen midt på fredag ble kjørt ut i egen varebil.

Samvirkelaget har i alle år vært en viktig samlingsplass for bygdas befolkning og det var gjerne her man i tidligere år fikk de siste nyhetene fra bygda.
* Etter informasjon fra Erik Klomsten og Jan Arve Langørgen.

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ