- Annonse -

Økende kvinneandel i teknologifag ved NTNU

Søndag 13. august arrangerte NTNU velkomstdag for nye kvinnelige studenter på teknologifag. Arrangementet som ble gjennomført før immatrikulering og den offisielle studiestarten, har som formål å styrke og inkludere kvinner i teknologifag med lav kvinneandel.

- Annonse -

NTNU har lenge arbeidet for å forbedre andelen kvinnelige søkere innen ingeniør- og sivilingeniørfagene, som tradisjonelt har vært dominert av menn.

I 2023 har både ingeniør- og sivilingeniørstudier sett det høyeste antallet kvinnelige søkere på 10 år, med en økning på henholdsvis 7,6 % og 4,5 % sammenlignet med 2018.

For ingeniørstudiene har kvinneandelen økt fra 16,5 % til 24 %, mens sivilingeniørstudiene har sett en solid økning fra 28,9 % til 33,4 %.

-NTNU har som mål å øke kvinneandelen i teknologifag, så det er gledelig å se denne positive utviklingen, sier Anders Buhaug, seksjonssjef ved Fakultet for ingeniørvitenskap.

Velkomstdag 

Velkomstdagen arrangeres ved NTNU både på Gjøvik, i Ålesund og i Trondheim. Den gir studentene verdifull informasjon om NTNUs mangfoldige tilbud og gir en smakebit på det kommende studielivet før dagen avsluttes med en felles lunsj/middag.

Tidligere studenter forteller at de har funnet sine beste venner gjennom studietiden på velkomstdagen.

I tillegg til velkomstdagen for kvinnelige studenter, har NTNU prosjektene Hypatia ved Fakultet for ingeniørvitenskap, og Ada, ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk.

Begge er nettverk for kvinnelige studenter på studieprogrammer med lav kvinneandel som har blitt etablert for å ytterligere styrke mangfoldet ved universitetet.

-Det blir spennende å møte nye folk og vi er spente på studielivet i Trondheim, sier Sigrid Melheim, Helene Eide, Anine Kjørholt Lie, Julianne Tinesdatter Knudsen, Miriam Abrahamsen og Emma Sophie Gjerland. De er alle førsteårsstudenter på Maskin og deltok på velkomstdag for nye kvinnelige studenter.

-Maskiningeniør høres tøft og «bøst» ut sier de. Hvis du skal bli ingeniør må de jo nesten begynne på NTNU  legger de til, og så er det jo flott at det er så mange muligheter.

Digital satsing

-Vi tror at YouTube-serien Jævli Flink har i hvert fall noe av æren for at kvinner søker teknologifag, sier Pia Kristin Østeraas som jobber med studentrekruttering på Fakultet for ingeniørvitenskap.

Jævli Flink er en egen doku-realityserie som har svært gode seertall både på SnapChat og YouTube.

Sesong 3 som startet våren 2023 har over 140 000 unike seere og den mest sette episoden har 85 000 seere.

-Vi tror årsaken til suksessen er at vi både tilbyr et innhold og formspråk som treffer målgruppen i en kanal hvor de er. Hovedpersonene i serien skal naturligvis også ha en stor del av æren. Serien viser smakebiter av et studentliv som ungdommene selv kan kjenne seg igjen i, sier Østeraas.

LES OGSÅ

- Annonse -

Siste saker:

ANNONSE: