-Cissi Klein vgs sender et positivt signal til hele byggemarkedet

Ekstrem lavkarbonbetong reduserer klimafotavtrykket til råbygget på den nye videregående skolen på Falkenborg med rundt 65 %

- Annonse -

Nye Cissi Klein videregående skole i Trondheim blir i en klasse for seg når bygget står ferdig.

Det samme kan også sies om betongen som brukes i det splitter nye skolebygget. Betongen er nemlig i følge byggherre Trøndelag fylkeskommune den mest klimavennlige betongen som kan fremskaffes per i dag.

Prosjektets mål var opprinnelig at rundt 65 prosent av betongen som støpes på byggeplassen skulle være ekstrem lavkarbonbetong (CEM III). Nå ser man imidlertid at man kan bruke denne type betongen i hele prosjektet.

-Piloten fra  Cissi Klein vgs. sender et positivt signal til hele byggemarkedet, forteller fagsjef for bærekraftige bygg i Trøndelag fylkeskommune, Torger Mjønes.

Bærekraftig betong

Bærekraftsleder i Veidekke, Camilla Nørholm Harsjøen, sier mange har vært skeptiske til den nye betongen.

I rute: Cissi Klein videregående skole er under oppføring og vil være klar til skolestart i 2025. Dette bildet er tatt 30. januar 2024 (Foto: Veidekke)

-Vi har møtt en del usikkerhet i bransjen, internt og blant leverandører. I Trøndelag har vi imidlertid en endringskultur som er unik. Vi sa tidlig at vi ville støpe med ekstrem lavkarbonbetong, og jeg tror nå leverandører ser at dette har kommet for å bli, sier Harsjøen.

Ifølge driftsleder i Veidekke, Kåre Engan, er alle kvaliteter på plass i den med klimavennlige betongen. Den presterer også bedre på enkelte områder.     

-Målinger som er gjort viser blant annet at den har høyere trykkfasthet enn vanlig betong, forklarer Engan.    

Klimanøytral

Betongen som brukes på Cissi Klein vgs. reduserer klimafotavtrykket med rundt 65 % på råbygget, om en sammenligner med et identisk referansebygg satt opp med vanlig normalbetong.  

Det er et vedtatt mål at Trøndelag skal være klimanøytralt innen 2030. Fylkespolitikerne har også vedtatt å kutte 50-55 prosent av klimagassutslippene.

-Bygg som Cissi Klein videregående skole markerer et viktig skritt i riktig retning, ikke bare for Trøndelag fylkeskommune, men for hele bransjen, sier Mjønes.    

Veidekke forteller at man ser en økende interesse rundt bruk av den nye betongen.    
   
-Økt bruk av ekstrem lavkarbonbetong har høy overføringsverdi for hele byggebransjen. Vi har kommet langt i Trondheim, og nå ser vi at folk kommer hit fra andre steder i Norge for å se hvordan vi bygger med slik betong, sier Harsjøen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -spot_img
- Annonse -spot_img

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ