- Annonse -spot_img

Trøndersk lakseskinn skal bli internasjonal eksportartikkel

Fra en kjeller i Trondheim sentrum forskes det på garving av lakseskinn til verdens skinn- og motebransje.

- Annonse -spot_img

Av Lars Bugge Aarset

I 2018 startet Marianne Mørck selskapet Norsk Fjordskinn for å garve og foredle lakseskinn på en bærekraftig og miljøvennlig måte.

Med riktig garvemetode blir lakseskinn et høyverdig skinnprodukt.

–Fiskeskinn er et restråstoff for lakseindustrien og som i dag benyttes til biodiesel, i næringsmiddelindustrien og til dyrefor. Vi ønsker å gjøre skinnet til en ressurs, forteller Marianne Mørck i Norsk Fjordskinn.

Bare i Norge produseres over 16 000 tonn fiskeskinn hvert år. Dette til tross for at 80 % av fisken selges med skinnet på.

Mote

Moteindustrien etterspør i dag eksotiske skinn fra slanger og andre reptiler, men tilgangen er begrenset da mange av dyreartene er utrydningstruede.

-Lakseskinn ligner på slangeskinn, men har høyere slitestyrke og strekkstyrke. Som materiale er det velegnet til både klær, sko, møbler, vesker og aksessoarer som klokkereimer, forklarer Mørch som har bakgrunn som håndverker innen design og søm.

Mørck har fra før spesialisert seg på skinn fra nordisk fauna som rein, hjort og lam gjennom motemerket «Mørck».

Forskingssamarbeid

I samarbeid med NTNU og SINTEF har Norsk Fjordskinn utviklet seks ulike garvemetoder som er miljøvennlige og uten bruk av krom som garvemiddel.

Skinn- og tekstilindustrien har historisk vært svært miljøskadelige på grunn av sitt kolossale forbruk av vann og giftstoffer.

Som del av sin masteroppgave ved Institutt for biologi på NTNU og i samarbeid med Norsk Fjordskinn, undersøkte Petter Olsen seks ulike alternativer til krom og fant et bedre alternativ.

Nå skal det bygges videre på dette i et utviklingsprosjekt sammen med SINTEF.

-Ved å bruke et organisk alternativ til krom oppnår vi skinn som tåler mer varme, er mykere og som holder bedre på fargen, forklarer Olsen som i dag jobber som teknisk sjef i Norsk Fjordskinn

Produksjon

På forskningslaboratoriet har de i dag en kapasitet på å garve 40 lakseskinn i uken. Det er tilstrekkelig for å ferdigutvikle prosessene med garving og farging.

Planen nå er en emisjon for neste skritt, å komme i gang med produksjon for salg.

–Vi er nå på utkikk etter både investorer og produksjonslokaler. Produksjonen må legges til større og egnede lokaler. Dette kan gjerne være på kysten og i nærhet til sjømatproduksjonen, sier Mørck.

Foreløpig plan er oppstart av industriell produksjon i 2025 og full produksjon i 2026. Målgruppen er det internasjonale skinnmarkedet.

Verdensmarkedet for skinn er på 46 mrd. Euro. Derav er markedet for eksotiske skinn på over 2 mrd euro.

-Forskningslaboratoriet skal fortsatt ligge i Trondheim. Det er viktig og nyttig å ha en nærhet til forskningsmiljøene, avslutter Mørck.

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ