- Annonse -

-En av verstingene når det gjelder forsøpling

Mandag morgen fløt søpla nok en gang rundt dette returpunktet på Kattem. -Vi må sende ut ryddebil hver eneste dag, forteller Bård Sande i Trondheim Renholdsverk.

- Annonse -

Bydelsnytt mottok mandag bilder fra en Kattem-beboer som var oppgitt over mengden med søppel som fløt rundt returpunktet ved Coop Prix og Kattem Frivilligsentral.

Også rundt klescontainerne til Frelsesarmeen var det kastet ting på bakken.

Kommunikasjonsrådgiver Bård Sande i Trondheim Renholdsverk forteller at returpunktet på Kattem er en av verstingene når det gjelder forsøpling.

-I løpet av de siste 365 dagene har vi registrert 65 avvik på forsøpling og 7 avvik på overfylling ved akkurat dette punktet, forteller han.

Den stadige forsøplingen ved returpunktet gjør at renholdsverket må sende ut ryddebiler hver eneste ukedag i tillegg til enkelte helger og helligdager.

Slik så det ut ved returpunktet på Kattem mandag formiddag (Foto: leserbilde)

-Da vi var der fredag morgen fløt det med søppel både oppå og rundt containerne. Mandag formiddag fløt søpla nok en gang.

Når det gjelder det aktuelle returpunktet på Kattem så tømmes dette for papp og papir 3 ganger i uka, plastemballasje 2 ganger i uka og glass- og metallemballasje 2 ganger.

-Vi forstår at det er frustrerende å komme til returpunktet med mye avfall for så å oppdage at containeren er full. Vi prøver å følge ekstra nøye med i de travleste periodene, men vi har dessverre ikke ressurser til å være tett på alle punktene til enhver tid, forklarer Sande.

Kostbart

Sande forteller at forsøpling rundt offentlige returpunktet har blitt et stadig mer vanlig syn.

Også rundt klescontainerne til Frelsesarmeen var ting kastet på bakken (Foto: leserbilde)

-Folk setter igjen alt fra restavfall og farlig avfall, til møbler og hvitevarer. Vi ser også at mange setter igjen store mengder med papp som det ikke er plass til i containeren. Ofte er det gjenstander og avfall som skulle vært levert på gjenvinningsstasjonen som blir satt igjen.

I følge Sande er forsøplingen ikke bare med på å gjøre det mindre trivelig i nærmiljøet, det medfører også store ekstrautgifter for det offentlige.

-Hvert år bruker Trondheim Renholdsverk rundt 3 millioner kroner i året på rydding av byens offentlige returpunkter.

Sande sier at man ved å sette fra seg avfall ved siden av containerne bryter forurensingsloven.

Returpunktet på Kattem er en av verstingene når det gjelder forsøpling rundt containerne. Her fra en tidligere anledning (Foto: Trondheim Renholdsverk)

-Vi jobber kontinuerlig med informasjon og veiledning til innbyggerne. Vi har dessuten henteordninger på avfall som folk kan bestille. Det er også mulig å leie storsekker eller containere av private aktører.

Tips

Sande forteller at det ikke alltid er like enkelt å vite hvor man skal kaste hva – derfor kommer han her med noen gode råd:

  • Papp, papir, plast, glass og metallemballasje er det returpunkter for rundt om i hele byen. Vi oppfordrer folk til å brette pappen godt før de stapper den inn i luka, slik at den tar minst mulig plass
  • Gjenvinningsstasjonen på Heggstadmoen er åpen seks dager i uka og du kan levere glass, metall, trevirke, småelektrisk og hvitevarer, tekstiler, møbler og utstyr til ombruk
  • Du kan også levere annet grovavfall her. Hageavfallsmottaket like i nærheten er også åpent seks dager i uka, året gjennom
  • Trondheim Renholdsverk har også flere løsninger hvor vi kommer hjem til deg og henter avfallet ditt: https://trv.no/produkter-og-tjenester/trenger-du-hjelp-til-a-transportere-avfallet/
  • Har du veldig mye du skal bli kvitt, for eksempel etter et oppussingsprosjekt, er det smartest å leie en container
  • TRV leier ikke ut containere. Men flere andre selskaper tilbyr henting av avfall enten i container eller i store sekker hjemme hos folk
Mye av det som blir satt igjen ved byens returpunkter skulle ha vært levert til gjenvinningsstasjonen på heggstadmoen (Foto: Trondheim Renholdsverk)

5 KOMMENTARER

  1. I dag er det alt for vanskelig å kvitte seg med mange typer søppel som ikke går gjennom et lite hull som er mindre enn diameteren på ei stekepanne.
    Det er alt for få punkter som tar i mot litt større avfall, det er mye som ikke går inn i en plastpose. Og Heimdal er faktisk i utkanten av byen for de aller fleste.
    Her må renovasjon ta seg sammen og gi et bedre tilbud til innbyggerne.

    • Det er uansett ikke akseptabelt å forsøple bare for at Heimdal ligger i utkanten av byen for de fleste som du påstår. Det er ingen folkerett å kaste søppel der det passer deg. At dette skjer konstant ved Prix Kattem er skremmende med tanke på at dette er en av bydelene med kortest avstand til Heggstadmoen hvor man kan kaste alt man vil i store åpne containere, det meste også gratis om man tar seg bryet med å sortere avfallet. Alle borettslagene på Kattem og Åsheim har søppelcontainer en gang i måneden hvor det kan kastes store gjenstander og annet som ikke får plass i en vanlig søppelsjakt eller søppelcontainer, noe som gjør dette enda mindre forståelig og unødvendig. Men ut ifra kommentaren din får det meg til å tenke at du er en av de som legger igjen mengder med søppel med god samvittighet og forventer at andre rydder opp i dritten…

  2. At dette skjer på nettopp Kattem overrasker nok heller ikke mange. Ligner mye på søppelplasser i fremmedkulturelle land. Tenk positivt, dette er bare en konsekvens av det flotte mangfoldet.

  3. Disse tipsene vil dessverre ikke leses av de rette folkene. Gebyr og overvåkningskamera ville forebygget mer og vært mer økonomisk.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ