Her sjekkes isen på Theisendammen

All ferdsel er på eget ansvar

- Annonse -

Sommeren byr på gode bademuligheter og etter rotenonbehandlinga i høst vil det igjen bli et godt ørretvant. På vinterstid benytter flere Trondhjemmere dammen som skøyteis.

Da er det greit at enkelte har tatt på seg oppgaven med å sjekker at isen er forsvarlig å ferdes på.

-Det er fortsatt dårlige forhold på Theisendammen med svært ujevne istykkelser så vi må bare avvente situasjonen framover. Det er meldt  regn på torsdag og mildvær fram til mandag hvor det blir  en kaldere periode, men det er også meldt noe snø som kan ødelegge for istilveksten, forteller Bård Solem i Blyberget Frileik.

Organisasjonen Blyberget Frileik ble stiftet for fire år siden på nettopp Theisendammen. Formålet er å stimulere til økt fysisk aktivitet og trivsel i nærområdet rundt Blyberget gjennom enkel tilrettelegging.

MÅLER ISEN: Bård Solem har de siste ukene boret flere titalls hull for å sjekke istykkelsen.

Organisasjonen ønsker å bidra til å senke terskelen slik at flere kommer seg ut og opplever kvalitetene i omgivelsene – uavhengig av fysiske prestasjoner eller konkurranse.

Bård Solem legger jevnlig ut rapporter om istykkelse på Blyberget Frileik sin facebookside. Der er det også lagt ut link til sider med anvisning for trygg ferdsel på is. Bl.a NVEs «Isskolen»

-Sikkerhetsutstyr er en selvfølge. På vår Facebook-side er det festet et innlegg øverst på siden som minner om sikkerheten og all ferdsel er på eget ansvar.

Borret 30 hull

-Vi har en sikkerhetsmargin på 15 cm over hele vannet før vi tilrettelegger for aktivitet. NVE har en anbefalt grense på 10 cm for «trygg ferdsel på is» – forutsatt nødvendig utstyr og kunnskap, forteller Solem.

Solem understreker at all ferdsel all ferdsel på naturis foregår på eget ansvar og at ingen kan garantere for sikkerheten.

-5 cm stålis bærer en person, men da er sikkerhetsmarginen svært liten – nærmest fraværende – og forutsetter god kunnskap og at man «leser» isen underveis. De med erfaring kan faktisk «høre» istykkelsen når den synger.

-På Theisendammen har jeg borret over 30 hull de siste 14 dfagene i et forsøke å kartlegge isforholdene etter perioder med mildvær og lokal issmelting ved bl.a. bekkeinnløpene og ved land. Jeg mener å ha god oversikt, men kan ikke ta ansvar for andres sikkerhet. Denne informasjonen legger jeg ut på Blyberget Frileiks Facebookside. Sikkerhetsmarginene er avhengig av hver enkelts vurdering av isforhold, erfaring og at man har – og kan bruke – det sikkerhetsutstyret som er anbefalt, forklarer  Solem.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ