12.7 C
Trondheim
mandag, juli 13, 2020

/

Øyvind (54) tar deg med på nordlyssafari langs Ladestien

I jakten på nordlyset er Tromsø blitt det ubestridte mekka for stadig flere hobbyfotografer. -Like mange blinkskudd å finne langs Ladestien, mener imidlertid trondheimsfotograf.

Av Jan Vestre

-Så absolutt! Med de rette værforholdene er Ladestien rett og slett et nordlys-eldorado.

Øyvind Blomstereng (54) er ikke i tvil når han blir bedt om å rangere sine favorittsteder å jakte nordlys på. Der mange valfarter til Tromsø mener Blomstereng det holder lenge med en tur til Ladehalvøya.

-Fra Ladestien har man et fantastisk utsyn og en fjord hvor nordlyset vikrleig kan speile seg. Her har man også muligheten til å velge hvorvidt man vil ha med lys fra byen eller ikke. Og når man først skal traske rundt i noen timer er det jo kjekt å gjøre det i naturskjønne omgivelser.

Blomstereng som tidligere jobbet som internasjonal salgssjef i Visit Trondheim har de siste årene jobbet for seg selv gjennom firmaet Bravo Profil AS.

Når det gjelder nordlyssafariene gjennom VisitTrondheim fikk Blomstereng i fjor høst Trondhjemmeren Stian Skogvang-Melbye med på laget.

-Opp til nå har det for det meste vært utenlandske turister vi har hatt gleden av å ta med rundt. Turistene blir hentet på hotellet og kjørt ut til steder hvor vi vet det er gode muligheter til å få tatt bilder av nordlyset. Under turen, som varer rundt 3 timer, blir det også servert varm drikke og noe å bite i.

NORDLYS PÅ FJELLET: -Bildet er fra et fantastisk nordlysutbrudd som jeg var vitne til i Meldal for noen år siden, forteller Øyvind Blomstereng om dette bildet

Blomstereng understreker imidlertid at man kun arrangerer utflukter såfremt det foreligger et varsel om nordlys og at været er greit.

-Vi avlyser heller turen enn at folk skal sitte igjen med følelsen av å være lurt. I og med at vi ofte får forespørsler flere uker i forveien er det viktig at vi tar forbehold.

Fra hobbyfotograf til proff

Blomstereng har de siste årene høstet stor internasjonal anerkjennelse for sine bilder. Store mediehus som The Guardian og New York Post er blant de mange som har plukket opp trondheimsfotografens blinkskudd.

I oktober i fjor ble et bilde av bryggerekka i Trondheim som Blomstereng hadde tatt i 2015, plukket ut til “Photo of the Day” av anerkjente National Geographic.

Men den kjente trondheimsfotografen husker fortsatt godt hvordan det var å fly rundt i Ringvebukta med kameraet stilt inn på “Auto”.

-Jeg var kjempeentusiastisk og trodde jeg hadde tatt verdens beste bilder av det fantastiske nordlyset. Når jeg kom hjem og skulle laste over bildene så jeg imidlertid at det meste som kunne gå galt hadde skjært seg.

NORDLYS I MELDAL:  Personlig liker jeg å være til fjells når man får slike utbrudd. Stjernehimmelen kommer godt frem, og så er det også mer spennende med formasjoner som trær og fjell og gjerne ved et vann, forteller Blomstereng om dette bildet.

Og det er nettopp på det rent fototekniske at Blomstereng mener de fleste hobbyfotografer har mye å lære.

-Mange av de vi har med på nordlyssafari har gått til anskaffelse av relativt dyrt utstyr. Det hjelper imidlertid lite om man ikke vet hvordan man skal bruke det. Å ta nordlysbilder på “Auto” er ikke å anbefale. Man må velge manuell innstilling for deretter å bestemme seg for for ISO, blenderåpning og lukkertid.

Blomstereng forteller at det hele dreier seg om å “knekke koden”.

-Egentlig så er det å ta bilder på manuell innstilling ikke så vanskelig som man skulle tro. Det handler bare om å ha litt tålmodighet og om ikke å være redd for å prøve og feile.

Blomstereng som for tiden er i gang med å produsere puslespill med bildemotiv fra Trondheim forteller at han gjerne tar med flere Trondhjemmere på nordlyssafari.

-Helt klart. Vi har en jevn pågang med turister fra alle verdenshjørner. Det hadde vært moro å kunne vise flere lokale hobbyfotografer hvilke nydelige motiver som faktisk er å finne her i byen.

HER finner du VisitTrondheim

NORDLYSSAFARI: Trondheimsfotografen Øyvind Blomstereng (bildet) arrangerer sammen med Stian Skogvang-Melbye, nordlyssafari langs Ladestien.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.