-Så absolutt! Med de rette værforholdene er Ladestien rett og slett et nordlys-eldorado.
Øyvind Blomstereng (54) er ikke i tvil når han blir bedt om å rangere sine favorittsteder å jakte nordlys på. Der mange valfarter til Tromsø mener Blomstereng det holder lenge med en tur til Ladehalvøya.
-Fra Ladestien har man et fantastisk utsyn og en fjord hvor nordlyset vikrleig kan speile seg. Her har man også muligheten til å velge hvorvidt man vil ha med lys fra byen eller ikke. Og når man først skal traske rundt i noen timer er det jo kjekt å gjøre det i naturskjønne omgivelser.
Blomstereng som tidligere jobbet som internasjonal salgssjef i Visit Trondheim har de siste årene jobbet for seg selv gjennom firmaet Bravo Profil AS.
Når det gjelder nordlyssafariene gjennom VisitTrondheim fikk Blomstereng i fjor høst Trondhjemmeren Stian Skogvang-Melbye med på laget.
-Opp til nå har det for det meste vært utenlandske turister vi har hatt gleden av å ta med rundt. Turistene blir hentet på hotellet og kjørt ut til steder hvor vi vet det er gode muligheter til å få tatt bilder av nordlyset. Under turen, som varer rundt 3 timer, blir det også servert varm drikke og noe å bite i.
Blomstereng understreker imidlertid at man kun arrangerer utflukter såfremt det foreligger et varsel om nordlys og at været er greit.
-Vi avlyser heller turen enn at folk skal sitte igjen med følelsen av å være lurt. I og med at vi ofte får forespørsler flere uker i forveien er det viktig at vi tar forbehold.
Fra hobbyfotograf til proff
Blomstereng har de siste årene høstet stor internasjonal anerkjennelse for sine bilder. Store mediehus som The Guardian og New York Post er blant de mange som har plukket opp trondheimsfotografens blinkskudd.
I oktober i fjor ble et bilde av bryggerekka i Trondheim som Blomstereng hadde tatt i 2015, plukket ut til «Photo of the Day» av anerkjente National Geographic.
Men den kjente trondheimsfotografen husker fortsatt godt hvordan det var å fly rundt i Ringvebukta med kameraet stilt inn på «Auto».
-Jeg var kjempeentusiastisk og trodde jeg hadde tatt verdens beste bilder av det fantastiske nordlyset. Når jeg kom hjem og skulle laste over bildene så jeg imidlertid at det meste som kunne gå galt hadde skjært seg.
Og det er nettopp på det rent fototekniske at Blomstereng mener de fleste hobbyfotografer har mye å lære.
-Mange av de vi har med på nordlyssafari har gått til anskaffelse av relativt dyrt utstyr. Det hjelper imidlertid lite om man ikke vet hvordan man skal bruke det. Å ta nordlysbilder på «Auto» er ikke å anbefale. Man må velge manuell innstilling for deretter å bestemme seg for for ISO, blenderåpning og lukkertid.
Blomstereng forteller at det hele dreier seg om å «knekke koden».
-Egentlig så er det å ta bilder på manuell innstilling ikke så vanskelig som man skulle tro. Det handler bare om å ha litt tålmodighet og om ikke å være redd for å prøve og feile.
Blomstereng som for tiden er i gang med å produsere puslespill med bildemotiv fra Trondheim forteller at han gjerne tar med flere Trondhjemmere på nordlyssafari.
-Helt klart. Vi har en jevn pågang med turister fra alle verdenshjørner. Det hadde vært moro å kunne vise flere lokale hobbyfotografer hvilke nydelige motiver som faktisk er å finne her i byen.