21.2 C
Trondheim
mandag, august 10, 2020

/

Cinemateket med flere go’biter i januar

Sparker i gang innholdsrik filmsesong med norsk drama og finsk krigsfilm.

I kveld er det sesongstart hos Trondheims eneste uavhengige kino – Cinemateket. Daglig leder Svein Inge Sæther lover et rikholdig program han tror vil falle i smak hos mange filmelskere.

-Så absolutt! Nå i januar vil publikum få flere gode smakebiter på den mangfoldige miksen av klassikere og ny, spennende film som kjennetegner Cinemateket. I kveld starter vi med den norske spillefilmen “Blindsone” som fikk mye oppmerksomhet i fjor høst, og det storslåtte finske krigsdramaet “Ukjent soldat”.

Cinemateket får senere i måneden besøk av Minimalen Kortfilmfestival, som viser kortfilm og inviterer til samtaler med filmskapere gjennom hele festivaluka 22.-27. januar.

I fjor høst åpnet Cinemateket sin egen bar – “Bar Ingmar”. 

-Baren vil være åpen både før, under og etter alle filmvisningene på huset, opplyser Sæther.

Cinemateket og Bar Ingmar ligger i Olavshallen med inngang på hjørnet mot Olav Tryggvasons gate, rett vis a vis Nova Kinosenter. Cinemateket har åpent fem dager pr uke, og fullt program legges ut måned for måned på nettsiden www.cinemateket-trondheim.no

SMAKEBITER FRA PROGRAMMET I JANUAR:

BLINDSONE (2018)

Nasjonalitet: Norsk
Regi: Tuva Novotny
Manus: Tuva Novotny
Foto: Jonas Alarik
Skuespillere: Pia Tjelta, Anders Baasmo Christiansen, Nora Mathea Øien
Lengde: 102 min
Tale/tekst: Norsk tale/engelsk tekst
Aldersgrense 18 år

Blindsone følger en mors kamp for å forstå sin datters krise, når den rammer hele familien. Hvordan kan vi som voksne, foreldre og samfunn hjelpe barn og ungdom å åpne opp om vanskelige tanker og psykiske lidelser, når idealene bygger på lykke og overskudd?


UKJENT SOLDAT (2017)

Nasjonalitet: Finsk
Regi: Aku Louhimies
Manus: Aku Louhimies
Foto: Mika Orasmaa
Skuespillere: Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen
Lengde: 135 min
Tale/tekst: Finsk tale/norsk tekst
Aldersgrense 18 år

Ukjent soldat er en storslagen krigsfilm der vi følger et finsk infanteriregiment under Fortsettelseskrigen (1941-44). Filmen er basert på Vainö Linnas bestselgende roman, som regnes som en av Finlands nasjonalskatter. Aku Louhimies’ filmversjon er Finlands mest påkostede film noensinne, og den tredje filmatiseringen av dette storverket. 


MAQUIA: WHEN THE PROMISED FLOWER BLOOMS (2018)

Nasjonalitet: Japansk
Regi: Mari Okada
Manus: Mari Okada
Foto: Satoshi Namiki
Skuespillere:
Lengde: 115 min
Tale/tekst: Japansk tale engelsk tekst
Aldersgrense 18 år

Maquia tilhører en rase alvelignende mennesker, iolph, som lever uvanlig lange liv, såpass lange at de har følt trangen til å isolere seg på en øy, langt borte fra resten av verden. Men så møter hun et menneskebarn. 


DEN TREDJE MANN (1949)

Nasjonalitet: Amerikansk
Regi: Carol Reed
Manus: Graham Greene
Foto: 
Skuespillere: Orson Welles, Joseph Cotten, Trevor Howard, Alida Valli
Lengde: 100 min
Tale/tekst: Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 18 år

Holly Martins er westernforfatter og kommer til Wien for å jobbe for en gammel venn, Harry Lime. Han ankommer togstasjonen, men ingen er der for å møte ham. Det viser seg at Harry Lime er død, overkjørt av en bil idet han skulle krysse gaten. Dermed blir et lenge ønsket gjensyn til en trist avskjed ved Limes grav. Tilfeldigheter fører til at Martins blir i Wien noen dager, og han får vite at det var en tredje mann involvert i ulykken der Lime døde. Denne personen forsvant før politiet kom. Hvem var den tredje mannen? Ble Harry Lime utsatt for en kriminell handling?


DØDEN I VENEDIG (1971)

Nasjonalitet: Italiensk/fransk
Regi: Luchino Visconti
Manus: Luchino Visconti, Nicola Badalucco
Foto: Pasquale De Santis
Skuespillere:Dirk Bogarde, Björn Andrésen, Sergio Garfagnoli, Silvana Mangano
Lengde: 130 min
Tale/tekst: Italiensk og engelsk tale,  engelsk tekst
Aldersgrense 18 år

Gustav von Aschenbach er komponist. Han dyrker den klare logikken og forsøker å bygge opp et strengt musikalsk system i sine komposisjoner, Sin ungdoms romantiske idealer og stormende følelser er forvandlet til nøktern vitenskap. Men møtet med Venezia, en by som langsomt råtner og synker i havet, blir et vendepunkt for den middelaldrende kunstneren.

3,268FølgereLik
81FølgereFølg

Siste saker:

Innesperret på Reitgjerdet og Kriminalasylet i 31 år

I 1942 ble Trygve Spakmo dømt for ildspåsettelse. En forbrytelse han aldri tilstod og som heller aldri ble bevist. Allikevel måtte han tilbringe 31 år på Reitgjerdet og Kriminalasylet.