10.9 C
Trondheim
tirsdag, juli 14, 2020

/

Her blir Oddrun (80) sjarmert i senk av Einar (9. mnd)

"Besøksbabyer" skaper glede blant beboere ved Tiller helse- og velferdssenter.

Av Jan Vestre 

Selv om stadig flere helse- og velferdssenter nå har adoptert ordningen, er “Besøksbabyer” fortsatt et relativt nytt fenomen i Norge.

Ordningen går ut på at mammaer eller pappaer som er hjemme i permisjon tar med seg babyen og besøker eldre der disse bor eller treffes. Ordningen er i regi av det offentlige og de som stiller opp gjør det på frivillig basis.

Ved Tiller helse- og velferdssenter har man prøvd ut ordningen siden i fjor høst.

BESØKSBABYER: Synnøve på 5. måneder og Einar på 9 måneder sprer glede ved Tiller helse- og velferdssenter. Småbarnsmammaene Runa Fallrø (t.v.) og Mari Breines skryter av ordningen.

-Det er få ting som skaper like stor glede som når det kommer en baby på besøk på avdelingen. Beboerne lyser opp og snakker om det lenge etter at besøket har dratt. Vi har kun hatt positive erfaringer, forteller aktivitetsleder Kristin Brandsæter (34)

Brandsæter forteller at det var tilfeldig at ordningen kom i stand når den gjorde.

-Vi hadde tenkt på det lenge da vi visste at andre helse- og velferdssenter i byen hadde hatt stort utbytte av ordningen. Det var først da vi fikk en telefon fra en hyggelig småbarnsmamma at vi bestemte oss for å sette i gang.

Og det var Mari Breines (24) fra Tiller som ringte. 24-åringen gikk hjemme med Einar som på det tidspunktet var 4 måneder gammel.

-Det var først etter at dåpen og sommerferien var over at jeg begynte å tenke på hva vi kunne fylle dagene med utover høsten. Jeg var rett og slett litt redd for at Einar og jeg skulle begynne å kjede oss, ler Breines.

Runa Fallrø (t.v.) og datteren Synnøve på 5. mnd tar over som “besøksbaby” etter Mari Breines (t.h.) og sønnen Einar på 9. mnd. Her koser de seg under et felles besøk på Tiller helse- og velferdssenter

Småbarnsmammaen begynte å sjekke litt rundt for å se om det var noe frivillig arbeid hun kunne delta i.

-Det var mange organisasjoner som søkte etter frivillige, men mye av det som skulle gjøres var vanskelig å få til når man hadde en liten baby å se til.

Så da Breines kom over et innlegg på Facebook hvor det stod at man søkte etter “besøksbabyer” hev hun seg på telefonen.

-Det var Nidarvoll helse- og velferdssenter som hadde lagt ut etterlysningen. Da vi bor her på Tiller ville jeg sjekke om dette kanskje var noe man holdt på med også her i bydelen.

Den 1. mars er Breines ferdig med mammapermisjonen og går da tilbake i jobben som lånekonsulent i BN Bank.

Men Tiller helse- og velferdssenter har allerede nå en ny besøksbaby klar.

Kristin Brandsæter (bildet) er aktivitetsleder ved Tiller helse- og velferdssenter. Hun forteller at alle på avdelingen lyser opp når det kommer små krabater på besøk.

Runa Fallrø (23) fra Lade ble i høst mamma for første gang. Nå er hun og datteren Synnøve (5. mnd) på et “prøvebesøk” ved Tiller helse- og velferdssenter.

-Det var litt stive og spørrende blikk til å begynne med, men nå ser det ut til å gå greit, smiler Fallrø.

Fallrø forteller at det hele startet med at hun leste en avisartikkel om ensomhet blant de eldre.

-Jeg hadde lyst til å begynne som besøksvenn, men da kurset som alle måtte gjennom var lagt til kveldstid, var det ikke noe jeg fikk til med tanke på Synnøve. Da jeg så på Facebook at det var noe som het “besøksbaby” hev jeg meg rundt.

Selv om Tiller- helse og velferdssenter nå har en ny mamma og baby klar, så ønsker man seg gjerne flere “besøksbabyer”, forteller Brandsæter.

-Å ja så absolutt. Om man velger å komme innom én gang i uka eller hver 14. dag, er helt opp til den enkelte. Man behøver heller ikke tenkte på at det er noe må forberedes. Her kommer man som man er.

3,220FølgereLik
81FølgereFølg

Siste saker: