21.2 C
Trondheim
mandag, august 10, 2020

/

Sterk forestilling om det å bli fratatt eget språk og kultur

Forestilling om sjøsamenes historie vises på Rockheim mandag 25. februar

Av Jan Vestre

Statens aktive assimileringspolitikk ovenfor samene gjorde at Norges egen urbefolkning på 1800- og 1900-tallet ble fratatt mye av eget språk og kultur.

Spesielt hardt gikk den systematisk fornorskningen ut over sjøsamene som bodde langs kysten i nord.

I 1997 erkjente og beklaget Kong Harald, som første representant for norske myndigheter, uretten i sin nyttårstale. 20 år senere gjorde statsminister Erna Solberg det samme da hun åpnet 100-årsjubileet for samefolkets første landsmøte i Trondheim.

Sjøsamenes historie

Danser og teaterregissør Stina Rávdná Lorås (42) fra Trondheim er etterkommer av sjøsamene som måtte flykte sørover under krigen. Gjennom forestillingen “Arv – i mormors fotspor” ønsker Lorås å gjenreise stoltheten for egen historie.

-Mange etterkommere av de som flyktet under krigen vet knapt at de er sjøsamer. I arbeidet med forestillingen har jeg valgt å følge min mormors fotspor og søke meg bakover i historien. Ønsket har vært å gi et innblikk i sjøsamisk kultur, tradisjon og historie.

Lorås´ mormor er Agnethe Nikoline Margrethe Lorås Hanssen fra Reppafjord i Kvalsund. Under sametingspresidentens nyttårstale i 2019 ble hun trukket frem som en representant for fornorskningen og i 2018 ble hun kåret til årets same av avisa Ávvirs lesere.

Nylig har Lorås Hanssen uttalelser om dumping av gruveavfall i Repparfjorden gått viralt landet rundt.

Profilerte artister

“Arv- i mormors fotspor” har blitt vist på en rekke scener i både inn- og utland. Mandag 25. februar kommer forestilling til Trondheim og Rockheim.

Lorås har med seg flere rutinerte og profilerte artister.

Elin Kåven (39) er en samisk sanger og joiker fra Karasjok. Kåven har gitt ut 3 soloplater og var med på Melodi Grand prix 2017. For tiden er hun å se på TVN programmet «All Together Now Norge» .

KLAR FOR FORESTILLING PÅ ROCKHEIM: Stina Rávdná Lorås (t.v.) har skrevet forestillingen “Arv” som handler om fornorskningen av samene. I helgen øvde hun sammen med blant annet skuespiller Atle Hoff (t.h.)

Danser og skuespiller Atle Hoff (49) står for koreografien. Hoff er utdannet ved Gøteborgs Performing Art School og har deltatt i flere oppsetninger ved Trøndelag Teater. Han har også danset sammen med størrelser som Mikhail Baryshnikov, Alanis Morissette og Madonna.

Tonje Sannes (40) er en anerkjent danser og scenekunstner med base i Kristiansand. Sannes har medvirket i flere forestillinger som både danser og skuespiller. Hun turnerer for tiden med egen barneforestilling gjennom Den kulturelle skolesekken.

HER finner du mer informasjon om forestillingen

3,268FølgereLik
81FølgereFølg

Siste saker:

– Ingen skulle slippe ut fra Reitgjerdet

For Inger Brit Werge-Olsen ble møtet med Reitgjerdet et møte med en lukket verden hvor brevsensuren var total. –På de daglige morgenmøtene satt en av overlegene og regelrett rev i stykker brev fra pasientene.