Nytt oljesøl i Vikelva – sjekker mulige årsaker

Tyktflytende olje siver opp fra elva. Dette vet man om årsaken.

- Annonse -

Både Trondheim bydrift og Trøndelag brann- og redningstjeneste rykket ut da det i begynnelsen av forrige uke ble oppdaget oljesøl i Vikelva.

Da det er et rikt fugleliv i utløpet av Vikelva valgte brannvesenet å legge ut en rekke absorberende lenser. Men hverken brannvesenet eller bydrift kunne si noe om årsaken til oljesølet.

I helgen ble det igjen oppdaget oljesøl i Vikelva. Kjell Kåre Berg bor i Ranheimsfjæra og var søndag ute og knipset flere bilder.

-Det er på en litt annen plass en forrige gang. Da jeg sjekket mandag morgen lå oljesølet der fortsatt, forteller Berg.

Bydelsnytt har mandag formiddag snakket med flere personer vedrørende oljesølet.

Anne Grete Valstad er prosjektleder for miljøtiltakene som ble satt i gang i Ranheimsfjæra i fjor sommer.

-Siste rest av de forurensede massene ble fjernet i oktober, så oljesølet stammer ikke herfra, forteller Valstad.

Marianne Langedal er miljøsjef i Trondheim kommune.

-Vi har fått flere forskjellige meldinger fra publikum vedrørende oljesøl i Vikelva. Vi vil sammen med Trondheim bydrift dra på befaring senere i dag og vil da forhåpentligvis kunne si noe mer om årsaken til oljesølet.

Anna Carlsson er rådgiver i Interkommunalt utvalg mot akutt forurensning. Hun var før helgen på befaring langs elva.

-Vi la merke til at det «piplet» opp olje fra bunnen av elva, også i svingen der det nå er meldt om oljesøl.

(Foto: Kjell Kåre Berg)

-Hva kan du si om selve oljen?

-Først og fremst er det viktig å presisere at det her ikke er snakk om store mengder. Når oljen legger seg som en hinne utover vannet slik den har gjort her ser det ofte verre ut en det faktisk er. Selve oljen er mer tykkflytende enn diesel og har ingen markert lukt.

-Hva er årsaken til oljesølet? Kan det være fra fyllmassene? 

-Det vet vi ennå ikke med sikkerhet. Det imidlertid slik at når man begynner å grave og spunte i en masse så kan en eventuell olje «presses» ut.

Et steinkast unna Ranheim fotballstadion ligger et tidligere avfallsdeponi. Siste rest av de sterkt forurensede massene ble fjernet i oktober og er ikke årsak til oljesølet i Vikelva.

Carlsson forteller at man ved papirfabrikken har gjort en flere undersøkelser for å se om utslippet kan stamme fra dem. Så langt er det ingenting som tyder på dette.

Da man forrige uke skulle undersøke oljesølet stoppet man utslippet fra Jonsvatnet for å bedre kunne sjekke forholdene i elva. Før helgen åpnet man utslippet igjen.

-Jonsvatnet var begynt å fylles opp så det var man nødt til. En mulig årsak til det nye oljesølet kan være at rester av det forrige oljesølet rett og slett er skylt nedover i elva.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ