- Annonse -

-Bymarka er ikke stedet for grilling nå!

Brannvesenet advarer mot stor skogbrannfare i Trondheim.

- Annonse -

En nedbørsfattig april har gjort at store deler av vegetasjonen i Trondheim nå er tørrere enn på lenge. Tirsdag ble skogbrannfaren oppjustert til oransje nivå.

-Det er nå ekstra viktig at folk respekterer bålforbudet. En liten gnist fra en enkel engangsgrill kan være nok til å antenne store områder, forteller avdelingsleder Anna-Karin Hermansen ved Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS.

Ifølge Hermansen er våren ofte den skumleste tiden på året når det gjelder faren for skogbrann.

  • I tiden fra snøen forsvinner til blomstringen begynner vil det alltid ligge mye dødt gress og tørre kvister på bakken. Dette er vegetasjon som i tørre perioder veldig lett kan antennes.

Knusktørt

For tørt har det vært. I april er det så langt kun Tromsø av de store byene som har fått normalt med nedbør.

Ifølge meteorologene er det for Trøndelags vedkommende lite nedbør i sikte. Når høytrykket som nå ligger over Sør-Norge mot helgen trekker nordover kan det imidlertid komme enkelte lokale byger.

Den mørkeblå fargen viser nedbør så langt i april. Den lyseblå fargen viser gjennomsnittlig nedbør for april måned. (Illustrasjon: Meteorologisk institutt)

-Skal skogbrannfaren bli redusert vesentlig holder det ikke med litt duskregn. Det må en skikkelig rotbløyte til eller jevn nedbør over flere dager, forklarer Hermansen som forteller at mange skogbranner har oppstått som følge av bål man trodde var slukket.

LES OGSÅ: Lover knallvær hele uka!

-Mange tror at det holder å helle på med vann til flammene har slukket. Under de øverste kubbene kan det imidlertid ligge å ulme i lang tid etterpå. Små vindkast kan gjøre at ørsmå gnister kan antenne omkringliggende vegetasjon.

Bålforbud

Ifølge det generelle bålforbudet er det lov til å gjøre opp ild der det «åpenbart ikke er fare for noen spredning». Hermansen forteller at hvis man er i tvil så bør man heller la være.

-Det hjelper lite å tenne opp bål i vannkanten om det samtidig er tørr vegetasjon i nærheten. Begynner det først og brenne i lyngen eller i gresset så kan det fort bli vanskelig å få kontroll på brannen.

-Så Bymarka er ikke stedet for grilling nå?

-Nei, så absolutt ikke. Det er få ting som er så ressurskrevende som en skogbrann. Nødetatene må binde opp mye mannskap over en lengre periode noe som kan gå utover responstiden skulle det skje andre ting samtidig.

Etter en nedbørsfattig april er det nå stor skogbrannfare i store deler av Trøndelag. (Foto: Yr.no/Meteorologisk Institutt)

LES OGSÅ

- Annonse -

Siste saker:

ANNONSE: