Flere tusen mennesker på Askøy utenfor Bergen ble tidligere denne måneden syke som følge av bakterier i drikkevannet. Det ble tidlig spekulert i om smittekilden var å finne i ett av kommunens såkalte høydebasseng.
Høydebasseng er magasiner hvor drikkevannet blir fraktet etter å ha gått gjennom renseanleggene. I Trondheim finnes det i dag 12 høydebasseng spredt utover i kommunen.
Terje Nøst er naturforvalter ved Miljøenheten og er én av mange som holder oppsyn med vannkvaliteten i kommunen. Han kan ikke utelukke at det som skjedde på Askøy også kan skje i Trondheim.
-Uansett hvor strengt kontrollregime man måtte ha så kan man aldri gardere seg 100%. Forurensningen kan godt skje etter at vannet har forlatt høydebassengene og hovedledningsnettet, forklarer Nøst.
For når du tapper vann hjemme i krana di så har drikkevannet gjort flere stopp på veien etter at det ble tappet i Jonsvatnet.
-Det første som skjer at at vannet går i rør til Vikelvdalen vannbehandlingsanlegg ved Vikåsen. Her går vannet gjennom en rekke behandlingstrinn før det sendes videre ut til høydebassengene, forteller Nøst.
Årsaken til at drikkevannet mellomlagres i høydebasseng er at trykket i vannledningene skal være jevnt gjennom hele døgnet. Høydebassengene fungerer også som et reservelager ved ledningsbrudd eller andre avbrudd i forsyningen.
Fra høydebassengene sendes vannet ut i hovedledningsnettet hvor det forgrener seg videre til lokale ledningsnett. Og det er nettopp her faren for at drikkevannet kan forurenses er størst ifølge Nøst.
-Mange tenker kanskje at det er forhold i og rundt selve Jonsvatnet som er det som først og fremst påvirker vannkvaliteten. Her er imidlertid kontrollregimet såpass strengt at sjansene for at det sendes forurenset drikkevann ut til høydebassengene er minimal. Det er når vannet går ut i de lokale ledningsnettene at vi mister noe av kontrollen.
Trondheim har i dag 160 mil med vannledninger hvorav 80 mil er private. Hadde rørene blitt strukket ut langs veien ville de nådd helt ned til Berlin.
I Trondheim som i alle andre kommuner ligger drikkevannrørene ofte side om side med avløpsrør og kloakkrør. En lekkasje vil derfor kunne få store konsekvenser.
-En ikke ubetydelig del det norske av vann- og avløpsnettet er av eldre dato og modent for utskifting. Slik er det også i Trondheim. Når folk blir syke av drikkevannet skyldes dette ofte gamle rør. Det kan også skyldes at det er kommet bakterier inn i høydebassengene slik man mener er skjedd på Askøy, forklarer Nøst.
Nøst understreker imidlertid at folk i Trondheim ikke bør gå rundt å bekymre seg for drikkevannet.
-Drikkevannet i Trondheim er av særdeles god kvalitet. Kommunen er pålagt strenge kontrollrutiner og vi følger umiddelbart opp alle meldinger som kommer inn fra publikum.