1.8 C
Trondheim
søndag, april 11, 2021
- Annonse -spot_img

Har bygd ned matjord i ekspressfart – nå trekker politikerne i bremsen

Trondheim har lenge vært blant verstingene når det gjelder nedbygging av matjord. Nå mener Geirmund Lykke (KrF) at det er et stemningsskifte på gang.

- Annonse -

Tirsdag gikk et flertall i bygningsrådet noe uventet inn for å si nei til utbygging av et 92 dekar stort jordbruksområde på Utleira.

Området var en del av den politiske hestehandelen rundt Overvik og Rotvoll og ble under behandlingen av kommuneplanens arealdel i 2013 avsatt til boligformål.

Tirsdagens vedtak kommer bare uker etter at Arbeiderpartiet overraskende snudde i saken om Kastbrekka.

Geirmund Lykke (KrF) mener nå at det er et gryende stemningsskifte blant politikerne i Trondheim.

-Mange av partiene som ønsket utbygging på Overvik har signalisert at de ikke ville ha gjort det samme i dag. Vedtaket i bygningsrådet viser at man nå har tatt innover seg at vi har et enormt overskudd av boligareal. Om byen fortsetter å vokse i samme takt som nå så har vi boligareal for hele 50 år fremover.

Slik ser Gnist Bygg AS for seg utbyggingen på Utleira. (Utleirahallen midt i bildet bakerst) Nå har imidlertid et flertall i bygningsrådet vendt tommelen ned. Gnist Bygg AS er forøvrig et heleide datterselskap av Gnist Barnehager AS. Illustrasjon ARC Arkitekter AS.

Lykke mener det er på høy tid at politikerne i Trondheim tar tilbake styringen med hvor boligbyggingen skal skje.

-Bystyret har alt for lenge overlatt prioriteringen til grunneiere og utbyggere, noe som har skapt stor uforutsigbarhet når det gjelder skolekapasitet, barnehager og infrastruktur. I tillegg til å være dårlig samfunnsplanlegging er det også noe som har gjort det vanskeligere å oppnå nullvekstmålet.

For KrFs gruppeleder ser nemlig en klar sammenheng mellom jordvern og nullvekstmål.

-For meg er jordvern og nullvekstmålet for privatbilkjøring to viktige verdispørsmål som handler om et forvalteransvar som skaper trygghet og livskvalitet for kommende generasjoner. Det positive er at de to tingene ikke truer hverandre da begge handler om å unngå byspredning og om å legge til rette for bedre bruk av de arealene vi allerede har tatt i bruk.

Geirmund Lykke (KrF) er glad for tisdagens vedtak i bygningsrådet og mener nå å se et stemningsskifte blant politikerne i Trondheim når det gjelder nedbygging av dyrkamark

For å minske presset på dyrkamarka tror Lykke man etterhvert må tillate at det bygges mer i høyden.

-Jeg mener Trondheim tåler noe høyere bebyggelse, men det må skje med omtenksomhet slik at vi sikrer gode bokvaliteter. Innenfor Midtbyen er det bred enighet om at Nidarosdomen skal være den dominerende bygningen, men lengre sør og øst kan det gjerne bygges høyt.

Kommuneplanens arealdel (KPA) ble sist behandlet i 2013 og er vanligvis noe politikerne vedtar for fire år om gangen. På grunn av kommunesammenslåingen med Klæbu har ny KPA blitt utsatt til 2020.

-KrF mener at når KPA skal vedtas neste gang så må vi se på om noen av områdene som er omdisponert skal tilbakeføre disse til dyrkamark igjen. I det minste må vi sørge for å bygge byen “innenfra” og utsette bygging på urørt dyrkajord så lenge som mulig.

PS! Kun Høyre og FrP gikk inn for å følge administrasjonens innstilling om Utleira. Saken sendes nå over til byutviklingskomiteen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

PÅ FORSIDEN NÅ

LES OGSÅ

HER KAN DU LESE HEIMDALSBLADETspot_img
ANNONSE:
ANNONSE:

Siste saker:

font-family: praxis-next,sans-serif; font-weight: 900; font-style: normal;