9.7 C
Trondheim
fredag, april 16, 2021
- Annonse -

Italienere med språkkurs på Ila skole

Italiensk er ett av språkene som flest i Norge ønsker å lære seg. Denne måneden starter det nytt språkkurs i Trondheim.

- Annonse -

Tekst og foto: Paola Stoffel

I september startes det opp nye språkkurs i italiensk på Ila skole, med to erfarne lærere som har italiensk som morsmål.

Kursene i Trondheim undervises av Silvia Stombelli og Diana Di Giampaolo, to italienere som uavhengig av hverandre valgte å flytte til Trondheim i 2017, begge forhekset av det vakre Norge.

Silvia, fra Milano, har en mastergrad i internasjonal jus og ved ankomst til Norge fant hun straks jobb som turistguide i Geiranger, før hun flyttet til Trondheim der hun begynner å undervise, samtidig som hun fortsatte å arbeide innen turisme.

Hun elsker å reise og er en engasjert fotballfan, selv om hun ikke ønsker å fortelle hvilken klubb som står hennes hjerte nærmest.

Er du lei av ikke forstå noe av språket når du er på ferie i Italia? I september startet nye språkkurs ved Ila skole.

I Norge liker hun naturen, at folk er ‘koselige’ (et nytt begrep for en italiener), at her respekterer man miljøet og fellesskapet og at det er ro og orden. Det er likevel ting hun savner fra Italia, som maten og kaffen.

Diana kommer fra det sentrale Italia, mer presist fra Abruzzo, en region som er lite kjent i Norge til tross for at man også der har flotte fjell og fine strender.

Kjærligheten til Norge har hun fått inn med morsmelken og da hun i 2008 inviterte med sin mor på Norgesferie, var det en drøm som ble oppfylt for dem begge.

De gikk grundig til verks og etter 11.000 km i fly, ferge og tog, hadde de sett det meste. Italieneren som Diana etter hvert skulle gifte seg med, ble forsker ved NTNU allerede i 2007 og i 2017 flyttet Diana etter, til Trondheim.

Nå starter det opp klasseromskurs i italiensk ved Ila skole. I vår måtte undervisningen skje via nett. Artikkelforfatteren øverst til høyre i bildet)

Diana har hovedfag i økonomi, med fokus på turisme og hennes spesialitet er å markedsføre mindre kjente destinasjoner. Hun har også planer for å gjøre deler av Italia mer kjent for nordmenn.

I Norge liker hun at folk er ærlige, uten baktanker og lurerier, og at man her faktisk kan la ytterdøren stå ulåst en liten stund. Selv om hun virkelig føler seg hjemme i Trondheim, savner hun familien som det har vært vanskelig å besøke i Koronatiden.

Generelt trives hun i Norge når hun er her og i Italia når hun er der.

Noe de begge liker ved Norge er at de her raskt kom seg inn og fant seg til rette i miljøet med de andre lærerne i Allora, en språkskole der det bare undervises italiensk, som sammen med Scuola d’italiano i Oslo-området, utgjør italia.no.

Skolen tilbyr italienskkurs i de fleste større byer i Norge, og en del mindre steder. For lærerne fungerer dette som et sosialt og faglig nettverk, der det også knyttes vennskap.

Italia har lange vin- og mattradisjoner, noe man får lære litt om under språkkurset.

Om noen uker starter høstsemesteret opp på Ila skole, med klasseromskurs på en rekke nivå. Årets vårsemester ble spesielt da alle kursene måtte stoppes umiddelbart da regjeringen innførte koronatiltakene i mars.

Italiensklærerne i hele Norge lot seg ikke knekke av dette – i løpet av kort tid hadde de tilpasset seg den nye virkeligheten og fortsatte kursene med undervisning i virtuelle klasserom, via Zoom.

I tillegg til at man på kursene lærer språket, er de også en anledning til å lære mye om kulturen og dagliglivet i Italia, vaner og mattradisjoner, og kanskje man kan plukke opp noen triks for å unngå å bli lurt neste gang man er turist i Italia

1 kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Annonse -

LES OGSÅ

LES SISTE HEIMDALSBLADETspot_img
- Annonse -
ANNONSE:
%d bloggere liker dette:
font-family: praxis-next,sans-serif; font-weight: 900; font-style: normal;