-1.8 C
Trondheim
fredag, desember 2, 2022

Søker arbeidsglade unge pensjonister

Martin Hoem (55) søkte hundrevis av jobber uten napp. Nå skal heimdalingen hjelpe andre seniorer med restarbeidsevne inn igjen på arbeidsmarkedet.

- Annonse -

Selv om likestillingsloven klart og tydelig slår fast at det ikke er lov med usaklig forskjellsbehandling på grunn av alder, så oppgir mange norske arbeidstakere og arbeidssøkere at dette er noe som allikevel forekommer.

I en undersøkelse fra Ipsos på vegne av Senter for seniorpolitikk, svarer 1 av 5 i den yrkesaktive befolkningen at de «av og til«, «ofte» eller «svært ofte» opplever at det foregår aldersdiskriminering i arbeidslivet.

Studier fra nabolandet Sverige viser at sjansen for å bli kontaktet av en arbeidsgiver faller markant fra 40-årsalderen av. Jo nærmere pensjonsalderen man kommer, jo mindre er sjansen for å bli innkalt til jobbintervju.

«For gammel»

En som har fått smake på det å være «for gammel» er 55 år gamle Martin Hoem fra Heimdal. Helt siden han i 2007 måtte slutte i jobben på grunn av en yrkesskade i skuldre og nakke, så har 55-åringen forsøkte å komme seg inn igjen i arbeidslivet.

Hoem har en restarbeidsevne på 40 prosent og vil heller jobbe enn å passivt motta trygd.

-Mange mener at det i dag er blitt alt for lett å få uføretrygd. Vel, det er i hvert fall ikke lett å komme seg ut igjen i arbeid når man først har fått et vedtak fra NAV. Rundt omkring i landet sitter det tusenvis av mennesker med en solid restarbeidsevne og som gjerne vil jobbe, men som aldri får anledningen.

Martin Hoem (bildet) har bodd på Heimdal siden midten av 90-tallet. Han tror det finnes mange spreke pensjonister i bydelen som godt kunne tenke å ta på seg noen småjobber.

Hoem begynte selv å jobbe rett etter 9-årig grunnskole. Han har kun fått gode skussmål og har flere ganger opplevd å bli «headhuntet». De siste årene har det imidlertid vært langt dårligere med jobbtilbud.

Hoem tror dette først og fremst skyldes alderen.

-Jeg har søkt flere hundre jobber. I starten opplevde jeg rett som det var å bli innkalt til intervju. Etter at jeg bikket 50 har det gått stadig lengre tid mellom hver gang jeg har hørt noe. Enkelte arbeidsgivere skulle vel helst ha sett at de kunne ansette en 20-åring med 13 års arbeidserfaring, ler Hoem.

For heimdalingen er ikke den som setter seg ned og sturer over egen situasjon. Han innrømmer imidlertid at det kan ta på å stadig få «nei».

-Uten tvil. Det å ikke komme med i betraktningen bare fordi man har passert en viss alder kan slite både på motivasjonen og humøret. I hvert fall når man selv vet at man sitter på mye verdifull kompetanse og at man virkelig brenner for den aktuelle jobben, forteller Hoen.

Rekrutterer seniorer

I sommer kom Hoem over en annonse på Facebook som skulle vise seg å være midt i blinken for 55-åringen. I annonsen opererte man nemlig med en «nedre aldersgrense» på nettopp 55 år.

Et firma i Bergen, Seniorene AS, skulle starte egen lokalavdeling i Trondheim og søkte etter seniorer som ønsket å komme seg ut i arbeidslivet igjen.

Etter en lengre telefonsamtale fikk Hoem spørsmål om han kanskje kunne tenke seg å bygge opp og lede avdelingen i Trondheim.

Heimdalingen Martin Hoem (bildet) leder Trondheimskontoret av det ideelle selskapet Seniorene AS.

-Idéen bak Seniorene AS er å koble arbeidsglade unge pensjonister med privatpersoner, borettslag, firma og offentlige institusjoner som ønsker hjelp til å få utført ulike småjobber. Tanken er å lette overgangen fra full jobb til pensjonist ved å kunne tilby den enkelte et meningsfylt deltidsarbeid, forklarer Hoem.

Heimdalingen er nå på jakt etter både arbeidsglade pensjonister og noen som har småjobber å tilby.

-Vi utfører ikke tjenester som krever autorisasjon eller fagutdannelse, som for eksempel elektriker eller rørlegger. Seniorene AS tar heller ikke på seg pleietjenester som helsepersonell helst bør utføre, avslutter Hoem.

Er du en sprek senior på minimum 55 år og ønsker å ta på deg noen småjobber?

HER finner du mer informasjon om Seniorene AS

HER finner du Seniorene Trondheim på Facebook

2 KOMMENTARER

 1. Er kun 47 men er ufør etter å ha hatt brystkreft 😉 – har erfaring som personlig assistent : als brukere ( respirator, trackostomi og gastronomi)
  Også erfaring med autisme ( voksne og barn)
  8 års erfaring som dørvakt/ festival vakthold.
  Jobber i dag 2 dager frivillig på Matsentralen i oslo.
  Hadde gjort seg med en betalt deltids stilling ved siden av ( både pga sjel og sinn og for å oppnå levbar inntekt 😊❤- kjempe flott tiltak 💎❤-
  Ta kontakt dersom jeg er brukandes 😊❤

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ

- Annonse -

PÅ FORSIDEN: