7.6 C
Trondheim
onsdag, oktober 20, 2021
-Annonse-spot_img

Rev hytte med stor antikvarisk verdi – bygger ny hytte ulovlig

Trondheimsparet som eier hytta har klaget på kommunens pålegg om stans i byggeaktiviteten.

- Annonse -

Det var i begynnelsen av november at kommunen mottok en bekymringsmelding om at en tømmerhytte med høy antikvarisk verdi var blitt revet ved vannet Skjelbreia i Bymarka.

Tipseren la ved flere bilder som viste at en ny hytte var under oppføringen på samme plass som den over 100 år gamle tømmerhytta tidligere hadde stått.

Da tiltaket verken var omsøkt eller godkjent, sendte Byggesakskontoret påfølgende dag ut et pålegg om umiddelbar stans av alt søknadspliktig arbeid.

I pålegget gikk det frem at det ulovlige tiltaket var noe kommunen så alvorlig på. Dette da hytta hadde høy antikvarisk verdi (klasse B) og da den lå i et område hvor slike tiltak ikke var lov.

Det ble videre nevnt at kommunen kunne komme til å be politiet om bistand om pålegget ikke ble gjennomført.

I dårlig stand

Hytteeierne forklarte i en mail av den 11. november at hytta kun var «demontert», og at man hadde til hensikt å bruke de av tømmerkassene som ikke var råtne på den nye hytta.

Trondheimsparet som eier den gamle tømmerhytta sier grunnmuren og tømmerkassene var i mye dårligere stand enn det man først hadde trodd. Bildet er hentet fra klagen til kommunen. (Foto: privat)

Det ble videre fremholdt at sluttresultatet ikke ville fravike «nevneverdig» fra det allerede godkjente byggevedtaket.

Bygningsrådet hadde nemlig i september 2019 gitt dispensasjon til en viss oppgradering av hytta i form av ny bordkledning og nye vinduer, samt enkelte mindre endringer innvendig.

Årsaken til at hytta ble demontert var i følge trondheimsparet som eier hytta at både grunnmuren og tømmerkassene var i dårligere stand enn de først hadde trodd.

Paret fremholdt at man hele tiden hadde «spilt på lag» med Byggesakskontoret og Byantikvaren, og at intensjonen hele tiden hadde vært å bevare hytta.

Klagesak

Den 25. november gjennomførte Byggesakskontoret en befaring på stedet hvor trondheimsparet og to representanter fra Byantikvaren var til stede.

I befaringsrapporten heter det at hyttas «konstruksjon og byggemetode» var endret på en slik måte at byggets antikvariske verdi nå i verste fall var tapt.

Kommunen påpekte at det ikke bare er byggets utseende som er avgjørende for en bygning sin antikvariske verdi. Også konstruksjoner, byggemetode og de
enkelte bygningselementene er avgjørende.

-En ivaretar således ikke byggets antikvariske verdi ved å føre opp en replika, heter det i  rapporten som du kan lese HER(Åpnes i ny fane)

Byggesakskontoret avviste den 18. desember en anmodning fra trondheimsparet om utsatt iverksetting av pålegget om stans i byggearbeidene.

Saken kommer neste uke opp til politisk behandling i bygningsrådet. I sitt saksfremlegg skriver Kommunedirektøren at kommunen ikke kunne vente med et pålegg da lovbruddet var «graverende».

Kommunedirektøren finner det videre «uomtvistet» at det ikke er samsvar mellom den gitte tillatelsen og de arbeider som er blitt gjort med hytta.

Saken kommer opp i bygningsrådet tirsdag 26. januar

2 KOMMENTARER

  1. Jeg tror at byantikvaren i Trondheim har god trening i å vurdere gamle tømmerbygg. Også eventuell råte i «knuter» eller hjørneskjøter. Tømmerhytta ble demontert og noe av tømmeret fjernet, uten at hverken byantikvar eller myndigheter ble orientert. deretter startet ulovlig bygging. I slutten av august mottok Byggesakskontoret et brev med fotos og spørsmål om byggeaktiviteten. Brevet ble ikke besvart og byggingen fortsatte, til Adressa skrev om saken.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

PÅ FORSIDEN NÅ

LES SISTE HEIMDALSBLADETspot_img
ANNONSE: