Slik blir konfirmasjonene i Trondheim sør

Menighetene på Byneset og Leinstrand, Heimdal, Tiller og Kolstad har valgt ulike løsninger når det gjelder avviklingen av årets konfirmasjoner.

- Annonse -

Landets biskoper gikk i januar ut og ba menighetene vurdere hvorvidt vårens konfirmasjoner burde utsettes til høsten. Bakgrunnen var den usikre smittesituasjonen.

En ringerunde som Heimdalsbladet har foretatt, viser at menighetene i Trondheim har valgt ulike løsninger.

Der noen lar konfirmasjonene gå som planlagt, har andre valgt å utsette til høsten. I enkelte menigheter får konfirmantene muligheten til selv å velge mellom vår eller høst.

Lise Andersen Wiseth, HR-sjef i Kirkelig fellesråd i Trondheim (Foto: privat)

-Menighetene har hatt mye dialog med konfirmantene og deres foreldre for å finne løsninger som passer for den enkelte. I en tid hvor det meste blir avlyst eller utsatt, så har denne dialogen vært viktig, forteller Lise Andersen Wiseth i Kirkelig fellesråd i Trondheim

Andersen Wiseth sier det til tross for tett dialog med Kommuneoverlegen, er vanskelig å skulle gi noen klare råd.

-Med hensyn til vårens konformasjoner så er det usikkert hvordan situasjonen vil være for de vanlige, store konfirmasjonene. Derfor ser vi at en en del menigheter nå legger opp til flere mindre seremonier med mye fokus på den enkelte konfirmant. Situasjonen vil forhåpentligvis være mer avklart til høsten da flere vil være vaksinert.

Får velge

Heimdal er en av menighetene som har har valgt å legge til rette for konfirmasjon både på vårparten og til høsten. I begynnelsen av januar ble det sendt ut en mail til alle foreldre med en oversikt over ulike datoer.

-Vi ble tidlig enige om å fastholde konfirmasjonene på våren, selv om det innebar at vi måtte legge opp til flere mindre gudstjenester med 5-6 konfirmanter om gangen. Etter tilbakemeldinger fra foreldrene åpnet vi også for at de som ønsket det kunne få konfirmere seg i august, forteller kateket Kristin Ofstad.

Også på Tiller får ungdommen muligheten til å velge.

-Menigheten har valgt å beholde oppsatte datoer i april og mai. I tillegg har vi satt av to datoer i august for de som ønsker å konfirmere seg da, forteller menighetsforvalter i Tiller menighet, Magnhild Haraldseide Hofsøy.

På Kolstad går konfirmasjonene som planlagt over to helger i mai.

-Da vi ikke vet hvordan smittesituasjonen vil utvikle seg videre fremover, vil vet være usikkerhet knyttet både til mai og til høsten. Derfor har vi valgt å følge allerede oppsatte helger, forteller sokneprest Matthias Alpermann.

På Byneset og Leinstrand besluttet man i begynnelsen av februar å utsette alle konfirmasjoner til høsten.

Tilbud

Ofstad forteller at konfirmantundervisningen på Heimdal stort sett har gått som normalt det siste året.

-Vi har kun måttet avlyse to konfirmanttimer. I høst fikk vi også gjennomført den faste konfirmantleiren vår som jo er en viktig «happening» for mange. Det at vi har klart å opprettholde en viss normalitet i konfirmantopplegget tror jeg har vært viktig for mange av ungdommene våre, forteller hun.

Kateket Kristin Ofstad (bildet) i Heimdal menighet sier de sosiale restriksjonene har gjort at mange ungdommer i Trondheim nå har en vanskelig tid

Andersen Wiseth sier det drives mye godt barne- og ungdomsarbeid ute blant menighetene i Trondheim.

-Jeg har spesielt lyst til å nevne at det er startet opp et byomfattende arbeid som vi kaller «U-kirke». Dette er et samarbeid med flere, blant annet Trondheim kommune. Der er det flere tiltak og tilbud som treffer ungdommer, som for eksempel skolefrokoster og egen chat-tjeneste. «U-kirken» har sin base i Nidelven menighet og Tempe kirke samtidig som det samarbeides med alle byens menigheter, avslutter Andersen Wiseth.

Slik blir konfirmasjonene i Trondheim sør:

  • Byneset og Leinstrand – her bestemte menigheten i begynnelsen av februar at konfirmasjonene skulle utsettes til høsten.
  • Heimdal – Lar konfirmasjonene gå som planlagt i mai, men har åpnet opp for at de som ønsker kan konfirmere seg i august
  • Kolstad – her har menigheten valgt å la konfirmasjonene gå som planlagt i mai
  • Tiller – her har menigheten valgt samme løsning som Heimdal. Konfirmasjonen går som planlagt i april og mai, men de som ønsker kan velge mellom to datoer i august

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -spot_img
- Annonse -spot_img

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ