13.2 C
Trondheim
søndag, september 25, 2022
- Annonse -

Fra Jonsvatnet til Høvringen. Ny bok om Trondheims vann- og avløpstjenester

I boka "Byens vann" fra Museumsforlaget, forteller forfatterne Merete Røskaft og Per Østby hvordan utviklingen av byens vann- og avløpssystem har påvirket Trondheims historie.

- Annonse -

I 1777 ble inntaksdammen for byens første vannverk åpnet. Organist, komponist og overbranndirektør Johan Daniel Berlin (1714–1787) hadde tegnet damanlegget.

Fra dammen og ned til byen løp det ledninger av uthulete furustokker som var bundet sammen med metallkrager. Dammen ble ødelagt flere ganger av flom, og oppover Ilavassdraget ble det med tiden bygget flere dammer, med Theisendammen som hoveduttak.

Fra 1860-tallet ble et nytt vannverk bygget med metallrør, og med det kunne byens brannvesen slukke branner mer effektivt enn før. Den kjente stadsingeniør Carl Adolf Dahl (1828–1907) konstruerte både vannverk og spillvannsnettet som etter hvert ble lagt under byens gater.

Trondheims vann- og avløpssystemer har gjennomgått store endringer frem til i dag. Både drikkevann og spillvann renses i nøye overvåkede prosesser.

Trondheim har i dag 160 mil med vannledninger hvorav 80 mil er private. (Foto: Carl-Erik Eriksson)

Historien om denne typen infrastruktur og dens samfunnsmessige betydning har ikke vært fortalt tidligere. Selv i dag er byens vann- og avløpstjenester og de som jobber med det lite synlig for de fleste.

Hvordan ble vann- og avløpstjenestene etablert? Hvilke utfordringer sto byens ledelse overfor, og hvordan løste de dem?

Ved å gi svar på disse spørsmålene viser forfatterne også hvordan Trondheim utviklet seg, og hvordan folk levde i byen før. Med fortellingen om det rene og det skitne vannet kommer vi tett på Trondheims historie.

Merete Røskaft er dr.art. i historie, mens Per Østby er professor emeritus i vitenskaps- og teknologihistorie ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU.

Boka er utgitt av Museumsforlaget i samarbeid med Trondheim kommune.

BOKLANSERING

Tid: Torsdag 18. november kl. 14
Sted: Ladehammeren renseanlegg, Ormen Langes vei 29

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ

- Annonse -

PÅ FORSIDEN: