- Annonse -spot_img

Er du opptatt av gamle hus og restaurering? Da bør du lese denne saken

Det har vært et aktivt kursår for Bygningsvernsenteret ved Prestegårdslåna i Melhus. Kursplanen for første halvår 2022 er straks klar, og så langt er det planlagt hele 11 kurs og fagdager frem til sommeren neste år.

- Annonse -

Søndag 21. november avsluttet Bygningsvernsenteret ved Prestegårdslåna årets kursrekke med et kurs i vindusrestaurering. Kurset gikk over to helger, og det var til sammen 7 svært fornøyde deltakere som kom langt med istandsettingen av egne vinduer.

Det var ingen teoretisk innledning, og deltakerne kastet seg derfor ut i det praktiske arbeidet. Kursleder Roger Refseth stilte sine lokaler i den gamle industrimek’en på Hovin til disposisjon. Det var tredje gang det ble holdt kurs i vindusrestaurering i regi av Bygningsvernsenteret ved Prestegårdslåna her.

Bygningsvernsenteret ved Prestegårdslåna ble etablert i april i år for å videreføre arbeidet som Stiftelsen Prestegårdslåna, ved styreleder Kristine Kaasa Moe og andre dugnadsarbeidere, har utført siden starten av 2000-tallet.

Prosjektleder Tone Østerli hadde sin første arbeidsdag i bygningsvernsenteret 6. april 2021. Siden da har senteret arrangert 9 kurs og fagdager.

I november ble det holdt kurs i restaurering av vinduer. Her fra kurset ved den gamle industrimek’n på Hovin.

Det har blitt arrangert kurs i komposisjonsmaling, kalkmaling, merking og demontering av tømmerkasse, kurs for håndverkere om arbeid med gamle hus, workshop for skoleelever i bruk av tradisjonelle materialer og teknikker, fagdag om linoljemaling, fagdag om gamle hus, slåttonn og nå sist praktisk kurs i vindusrestaurering.

Kursplanen for første halvår 2022 er straks klar, og så langt er det planlagt hele 11 kurs og fagdager frem til sommeren neste år. Flere av kursene vil foregå i og ved låven som Stiftelsen Prestegårdslåna fikk overdratt fra Opplysningsvesenets fond tidligere i høst.

Bekjentgjøring av vårens kurs kommer på bygningsvernsenterets nettside – byggvern.no, facebook og på byggogbevar.no så snart alle datoer er på plass. Har du spørsmål eller ønsker å melde deg på kurs, kan du sende en e-post til post@byggvern.no.

Bygningsvernsenteret ved Prestegårdslåna i Melhus har avholdt en rekke kurs og fagdager. Her fra fagdagen om linoljemaling.

Også på andre områder har det vært stor aktivitet i bygningsvernsenteret i løpet av året. Prosjektlederen har vært på mellom 20 og 30 befaringer, både i nærområdet og lengre unna. Blant annet har eiere i Skogn og Meråker fått besøk.

Resultatet av disse turene ble en tilstandsvurdering av et kapell og et istandsettingsprosjekt på ei trønderlån som skal følges opp videre.

Nylig er det innledet et samarbeid med Skaun kommune med befaring av to kulturmiljøer som skal inn i kommunens kulturminneplan. Her skal bygningsvernsenteret utarbeide handlingsplaner og veiledere for videre arbeid med bygningsmassen.

Det arbeides også med å få formalisert et samarbeid med Melhus kommune. Målet er at kommunen skal være bedre rustet til å forvalte og ivareta sin bygde kulturarv.

Bygningsvernsenteret ved Prestegårdslåna i Melhus har i 2021 vært på en rekke befaringer.

Gjenbruk og ny bruk av eldre bygninger er viktige bidrag i det grønne skiftet, der fokus på sirkulær økonomi med bedre utnyttelse av eksisterende ressurser er et av hovedtemaene.

Flere nye forskningsrapporter konkluderer med at det å sette i stand eksisterende hus gir betydelig mindre klimautslipp enn å rive og bygge nytt. I tillegg skaper bevaring av bygningsarven lokal tilhørighet og bidrar til klimavennlig stedsutvikling ved at tradisjonelle, stedlige bygninger får leve videre i stedet for at de rives.

Istandsetting av eldre bygninger er også med på å skape ringvirkninger for næringslivet når lokale håndverkere og produsenter og forhandlere av materialer kobles på i ulike prosjekter.

Tradisjonshåndverker Erlend Sommervold og prosjektleder Tone Østerli

Denne kortreiste kompetansen ønsker bygningsvernsenteret å sette fokus på og bidra til å utvikle videre. Det er stor mangel på kvalifiserte tradisjonshåndverkere, og bygningsvernsenteret har behov for å knytte til seg flere av disse.

Er du en håndverker som har jobbet mye med gamle hus eller som har et ønske om å gjøre det, ta kontakt. Uansett om du har formell kompetanse eller ikke – det viktigste er at du har interesse for å arbeide med gamle bygninger og vil lære å gjøre dette på riktig måte.

Kompetente håndverkere som forstår at de må arbeide med en gammel bygning på dens premisser og bruke riktige teknikker og materialer, er den viktigste ressursen vi har for å ta vare på gamle hus.

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ