-Gode matopplevelser er en viktig del av Trondheim

Oste-VM i 2023 og Bocuse d’Or Europei i 2024. Trondheim settes nå stadig oftere på det internasjonale matkartet. I kommunen jobbes det aktivt med å løfte frem lokale matprodusenter.

- Annonse -

-Trondheim har i dag en rekke mat- og drikkeprodusenter som til sammen representerer et stort spenn av produkter og mulig-heter. Det er viktig at kommunen støtter opp under disse og samtidig er med på å løfte frem matregionen Trøndelag, forteller Øydis Marie Mo i Miljøenheten i Trondheim kommune.

Mo er utdannet fra Høyskolen i Nord-Trøndelag og Norges landbrukshøgskole, og har hele yrkeslivet, både i det private og i det offentlige, jobbet opp mot landbruket.

Levende landbruk

-Jeg har alltid vært levende opp-tatt av norsk landbruk. Derfor er utrolig givende å kunne jobbe i Trondheim kommune hvor det er mange muligheter og ressurser til å få til ting. På Miljøenheten er vi en engasjert gjeng som virkelig brenner for dette med å fremme matproduksjon, matglede og kunnskap, forteller Mo.

I tillegg til å jobbe med næringsutvikling i landbruket, har Mo også ansvaret for å utarbeide en en egen kommunedelplan for landbruket i Trondheim.

-Landbruksplanen skal beskrive mål og strategier for Trondheim kommune sin landbrukspolitikk og tiltak for gjennomføringa, og være et verktøy i den kommunale forvaltninga sitt daglige arbeid.

Byneset, Trondheim (Foto: Dronetjenesten Trondheim kommune. Droneoperatører Frode Hansen og Einar Richard Buch)

Planen skal også gi en oversikt over hvilke prioriteringer kommunen gjør innen lov- og tilskuddsforvaltninga.

I 2022 fikk også Trondheim sin aller første matstrategi.

-Matstrategien skal fremme matglede og kunnskap, og skal bidra til at produsenter, næringsliv, kunnskapsmiljøer og myndigheter jobber tettere sammen for å utvikle et mer bærekraftig matsystem i hele Trøndelag. I Matstrategien er det vedtatt at kommunen aktivt
kal støtte opp om lokale mat-produsenter gjennom egne tilskuddsordninger og andre virkemidler.

Mo forteller videre at Trondheim kommune også har som mål å jobbe frem relevante og gode samarbeidsnettverk blant lokale mat- og drikkeprodusenter.

-For mange handler det om å ha noen likesinnede å møte, og tenke høyt sammen med uten å måtte reise ut av kommunen hver gang. Mange bønder i Trondheim ønsker å ha en åpen dør og vise frem produksjonen sin til folk utenfor næringa, og det er en gryende interesse for å samarbeide og skape nettverk blant produsentene.

Nettverk

Trondheim kommune har over flere år har jobbet for å få på plass møteplasser og nettverk for gårdbrukere som ønsker å satse utover primærdriften på gården sin.

Sissel Langørgen (bildet) er en av flere bønder som er med i nettverket «Trondheims Matperler». I fjor åpnet hun et eget gårdsmeieri på hjemgården Høstadsand på Byneset.

-I dag finnes det to nettverk for produsenter av lokal mat og drikke – samvirkeforetaket ”Fra Byneset” og nettverket ”Trondheims Matperler” hvor 17 produsenter fra hele kommunen deltar. Formålet er å skape et lokalt miljø for mat og drikkeprodusenter slik at de kan utveksle erfaringer og ideer, og ikke minst støtte hverandre, forteller Mo.

I oktober 2020 vedtok bystyret å løfte frem og satse på lokale matprodusenter. I den forbindelse har Miljøenheten og avdeling for landbruk og naturforvaltning satt av ressurser for tilrettelegging og koordinering av tiltak knyttet til ”Trondheims Matperler”.

Mo har i den forbindelse koordinert arbeidet med å få på plass en felles brosjyre for nettverket, to år på rad. I tillegg har ”Trondheims Matperler” mottatt økonomisk støtte fra kommunen til konkrete prosjekter som markedsføring og standutforming på Matfestivalen.

Mo forteller at hun er imponert over innsatsen og arbeidet som er lagt ned av deltakerne i nettverket.

-De som er med i ”Trondheims Matperler” er en gjeng uredde og modige gårdbrukere som har satt seg mål og virkelig vil noe. De har funnet styrken i hverandre og skapt et sterkt nettverk hvor de gjør hverandre gode, sier Moe som avslutter med å si at det er et sterkt ønske fra Trondheim kommune at flere lokale produsenter blir med i nettverket.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -spot_img
- Annonse -spot_img

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ