9.1 C
Trondheim
lørdag, september 24, 2022
- Annonse -

10 kortreiste og spennende matperler fra Byneset

Kreativiteten blomstrer blant bønder på Byneset utenfor Trondheim. Her er 10 landbruksgründere som har tenkt nytt.

- Annonse -

KVISET GÅRD

Marit Kviset (33) og Joakim Andersen (36) driver og bygger opp en ammekubestning med urfe.

På Kviset gård selger Marit Kviset (33) kjøtt og potet direkte fra gården.

-Vi er i ferd med å bygge opp en ammekubestning med urfe fra sidet Trønderfe og Nordlandsfe, forteller Marit som er 11. generasjon i direkte slekt som driver gården.

Marit driver gården sammen med mannen Joakim Andersen (36) og barna Lilly (16), Lukas (14), Max (8), Anok (9), Joretta (6) og Aasmund.

Kviset gård startet opp med selvplukk av poteter for noen år siden.

-Det er en begivenhet mange synes er stor stas, smiler Marit.

Kontaktinfo.: Kviset Gård, Spongdalsvegen 386, 7070 BosbergTlf.: 936 78 578


HØSTADSAND GÅRD

Gårdsutsalget på Høstadsand er alltid åpen, forteller Sissel Langørgen (50) Her sammen med mannen Arnfinn og sønnen Ola (15)

På familiegården Høstadsand driver Sissel Langørgen (50) eget gårdsmeieri sammen med mannen Arnfinn og barna Ola (15), Marit (11) og Åse (9).

På gårdsutsalget får man kjøpt gårdsmelk, yoghurt og potet fra egen produksjon, samt kortreiste egg og honning. Gårdsutsalget er selvbetjent og alltid åpent.

Høstadsand gård har vært i familiens eie siden 1880-årene. Sissel kjøpte gården fra sine foreldre i 2007 og er 5. generasjon i familien til å drive Høstadsand.

-Vi satser på ei allsidig drift som utnytter vår bynære beliggenhet, forteller Sissel.

Kontaktinfo.: Høstadsand gård, Høstadvegen 111, 7070 Bosberg Tlf.: 913 72 937


MYRA GÅRD

På Myrå gård ble det tidligere drevet stort med grisehold. Nå har Jan Arve Langørgen (42) og Ingrid Berg Selfjord (43) tatt opp igjen arven med utegriser i sommerhalvåret.

På Myra gård selger Jan Arve Langørgen (42) og Ingrid Berg Selfjord (43) poteter og ulike grønnsaker fra egen markedshage. Til sammen har gården rundt 50 spiselige vekster i hagen. Gården produserer også korn i tillegg til utegris i sommerhalvåret.

Myra gård har vært i familiens eie siden 50-tallet. I dag bor det hele 4 generasjoner på gården. Jan Arve og Ingrid driver gården sammen med barna Ane (18), Ola (15) og Amund (11).

Gården samarbeider med bygdas skoler og har klasser på besøk for å smake, lytte, lukte, grave og ikke minst lære om hvor maten kommer fra.

Kontaktinfo.: Myra gård, Langørjan 150, 7070 Bosberg Tlf.: 402 20 218


ELSET GÅRD

Sauebonde Anders Strand (38) får god hjelp av datteren Vilde (7) i det daglige arbeidet på gården.

På Elset gård får man kjøpt fryste stykningsdeler av kje, pinnekjøtt, fenalår og geitpølser. På senhøsten får man kjøpt ferskt kjekjøtt.

Anders Strand (38) tok over slektsgården i 2018 og driver den sammen med kona Anne (37) og barna Odin (11), Isak (9) og Vilde (7). Gården har har vært i slektas eie siden 1928, men allerede på 1400-tallet skal folk ha drevet jorda på plassen.

På Elset gård bruker man i dag hverken sprøytemiddel eller kunstgjødsel.

-Vi har startet med å fornye enga og har sådd økologisk frø med mye kløver for å kompensere for at vi ikke benytter kunstgjødsel. Vi håper å ha fornyet all fulldyrka areal i løpet av 4-5 år. Vi benytter en ny type kraftfôr basert på norsk korn og nordisk raps uten søya og palmeolje, forklarer Anders.

Kontaktinfo.:Elset gård, Onsøybakken 51, 7070 Bosberg Tlf.: 952 78 566


ONSØYEN GÅRD

Sauebønder Gunhild Onsøyen (47) og Roland Johansen (56) tilbyr både overnatting, selskapslokaler og pubkvelder.

På Onsøyen gård driver sauebønder Gunhild Onsøyen (47) og Roland Johansen (56) både egen gårdskafe og egen pub med skjenkebevilling. All mat er hjemmelaget og kommer fra egne eller kortreiste råvarer.

I kafeen får man kjøpt bakervarer, mens man under pubkveldene får kjøpt både Onsøyburger, Onsøy-sodd og Onsøyskav i pitabrød.

Paret leier også ut selskapslokaler for 80 personer, i tillegg til å tilby overnatting i naturskjønne omgivelser med utsikt over Trondheimsfjorden.

Det har vært drift på gården siden vikingtiden og den er nevnt i kongesagaen» Fagrskinna» fra ca. år 1220. På gården bor også parets to barn Anna Kristin (17) og Runa (15).

Kontaktinfo.: Onsøysen gård, Onsøybakken 60, 7070 Bosberg Tlf.: 924 11 490


FRØSET ØSTRE

På gården Frøset Østre kan man leie gapahauk for 150 personer med fantastisk utsikt over Trondheimsfjorden. Vertskap er Lars Inge Fenes (53) og Kari Frøseth (51).

Allerede for 10 000 år siden var det aktivitet i området hvor Frøset-gårdene på Byneset ligger. Hit kom nemlig folk for å veie rein og fiske laks.

På Frøset Østre fisker man fortsatt laks. I tillegg har gården også lange tradisjoner med melkeproduksjon og dyrking av vekster.

I 2004 startet gården opp med opplevelser og selskapslokaler da en stor lavvo ble bygd et stykke oppe i lia. Senere har det blitt bygd en gedigen gapahauk med plass til hele 150 personer. Her har man fantastisk utsikt over Trondheimsfjorden.

Dagens vertskap er Lars Inge Fenes (53) og Kari Frøseth (51) som driver virksomheten sammen med barna Vegard (26) og Sander (20)

Kontaktinfo.: Frøset Østre, Hangerslettvegen 232, 7070 Bosberg Tlf.: 481 26 713


HAUGRØNNING GÅRD

Hilde Haugrønning (36) er 7. generasjon på Haugrønning gård. Her sammen med barna Mariell (14) og Sivert Georg (6).

På Haugrønning gård selges hele og parterte slakt av økologisk steinalderlam. Gården har også salg av pinnekjøtt, fenalår og spekemat. Spekematen er kun tilsatt salt.

Haugrønning gård har vært i familiens eie siden 1844 og Hilde Agate Haugrønning (36) er 7. generasjon. Hun driver gården sammen med mannen Ole Albert Kjøsnes (56) og barna Mariell (14) og Sivert Georg (6).

Ved gården produseres det også gras, korn, grønnsaker og potet.

Kontaktinfo.: Haugrønning gård, Hangerslettvegen 605, 7070 Bosberg Tlf.: 980 62 378


LANGLO GÅRD

Ragnhild Skjetne (t.v.) og Stine Johnsen (t.h.) fikk i 2018 ideen om å starte opp med utegriser. Alle grisene går ute ved Langlo gård.

Ved Langlo gård får man kjøpt kjøpe hel eller halv gris foredlet i stykningsdeler klar for å legges rett i fryseren. Grisene er født hos den lokale smågrisprodusent Torstein Røstum og går ute i det fri helt frem til slakting. Grisene får kraftfor fra lokale Fiskå Mølle. I tillegg får de kokte poteter fra gårdens egen produksjon, og returbrød fra Byåsen bakeri.

-Vi er opptatt av dyrevelferd og bærekraft i hele produksjonen og tror glade griser som spiser variert og beveger seg mye gir kjøtt av ypperlig kvalitet, forteller Ragnhild Skjetne (39).

Sammen med mannen Einar Røstum (40) og barna Jonas (9), Marius (7) og Alma (4) var Ragnhild med på å ta over gården etter Einars foreldre i 2019.

Ideen om å starte opp med gris fikk Ragnhild sammen med nabo Stine Johnsen (33) i 2018.

-Vi begynte med fire griser, men interessen på bygda gjorde at vi har økt gradvis til 15 gris nå i år. De er allerede forhåndsbestilt av kunder og vi har startet venteliste til neste års kull, forteller Ragnhild.

Kontaktinfo.: Langlo gård, Hangerslettvegen 1028, 7070 Bosberg Tlf.: 977 57 928


PRESTEGJERDET GÅRD

Håvard Endre Hanger (46) og kona May Hege Hanger (50) kan friste med kortreiste bær uten sprøytemidler.

På Prestegjerdet gård får man kjøpt bringebær, jordbær og moreller som er dyrket frem helt uten sprøytemidler. En av gårdens kunder er «Speilsalen» på Brittania Hotell som har kjøpt flere kasser med bringebær.

Gården drives i dag av Håvard Endre Hanger (46) sammen med kona May Hege Hanger (50) og barna Eirik Oliver (13) og Emma Lovise (10).

Kontaktinfo.: Hanger bær og frukt, Prestegjerdsvegen 65, 7074 Spongdal Tlf.: 958 07 387


SNAUAN GÅRD

Jakobe Juul og Odd Niklas Haugrønning driver Snauan gård på Byneset. Her sammen med sønnen Levi Mathias (16)

På Snauan gård får man kjøpt jordbær, bringebær og honning. I sesongen er det muligheter for selvplukk. I gårdsutsalget får man kjøpt sommer- og lynghonning og frosne bær året rundt.

Gården drives av Jakobe Juul og Odd Niklas Haugrønning sammen med deres barn.

Kontaktinfo.: Snauan Gård, Bergsgjerdvegen 60, 7074 Spongdal Tlf.: 91140 812

LES OGSÅ:

-Gode matopplevelser er en viktig del av Trondheim

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ

- Annonse -

PÅ FORSIDEN: