-Sjetnemarka var det reneste «Texas» på 70-tallet

-Jeg synes synd på bestyreren på Samvirkelaget som måtte hanskes med gjenger på opptil 30-40 stykker som både stjal og drev fant, forteller Tor Nervik (68)

- Annonse -

Synes du dagens ungdom lager for mye bråk? Det var verre før. I hvert fall om man bodde i Sjetnemarka. For før det i det hele tatt var snakk om noen «Kolstad-ramp», så herjet «Skjetne-rampen«.

-Det gikk omtrent ikke en uke uten at det var noen som gjorde et brekk på Samvirkelaget. Det gikk heller ikke mange dagene mellom hver gang det var en slåsskamp, erindrer Tor Nervik (68).

Etter noen år på flyttefot i forbindelse med jobben som lærer på videregående vendte Nervik i 2002 nesa tilbake til «bygda i byen» hvor han vokste opp på 60- og 70-tallet.

-Sjetnemarka, eller Skjetnehaugan som vi «urfolket» kalte det så helt annerledes ut på den tiden. På begynnelsen av 60-tallet bestod området stort sett av småbruk. Det var kun i et område fra Tonstad til Øvre Leirfoss, at det fantes «vanlige» hus hvor det bodde folk som jobbet i e-verket. På slutten av 60-tallet begynte også «fintfolk» fra byen å slå seg til oppe ved Egganvegen, forteller Nervik.

Tor Nervik (68) har bodd i Sjetnemarka mesteparten av livet. I 2002 flyttet han inn i en gammel husmannsplass i Lykkmarka.

Og i motsetning til i dag hvor det er et lite mylder av småveier, var det den gang betydelig lettere å skulle finne frem i Sjetnemarka.

-Det var stort sett bare én vei med små gårdsveier ut til de ulike småbrukene. Veien begynte der Øvre Sjetnhaugan går i dag, men istedenfor å gjøre en sving ved eldreboligene slik det er i dag, så fortsatte veien rett frem, forteller Nervik som selv bor i Lykkmarka.

-Det er en gammel husmannsplass fra 1902 som i sin tid hørte inn under Leira gods. Huset er bygget i solid tømmer og står på pilarer. Du finner ikke maken i hele Sjetnemarka, ler Nervik mens han rører ut en ny kopp med pulverkaffe.

-Hvordan var det å vokse opp i Sjetnemarka på den tiden?

-Det fantes ikke noen skole så vi måtte skysses til Breidablikk på Heimdal hele gjengen. Det var en drosjeeier på Heimdal som hadde en av disse 9-seterne som han kjørte rundt og plukket oss opp med. En gang var vi 25 elever i bilen uten at noen reagerte på det, humrer Nervik.

Også på 70-tallet var Sjetnemarka et spennende sted å bo når man var barn. I bakgrunnen skimtes Sjetne skole som er under bygging. Bildet er lånt fra bygdeboka «Sjetnemarka – Bygda i byen».

-Hvordan var det når Samvirkelaget kom på begynnelsen av 70-tallet?

-Du kan tro det var stort når vi slapp å sykle til Heimdal de få gangene vi hadde råd til godteri. I mangel på noe annet ble Samvirkelaget også et sted hvor ungdommen «hang». Jeg synes synd på bestyreren som måtte hanskes med ungdomsgjenger på opptil 30-40 stykker hvor mange stjal som ravner. På det verste gikk det knapt en uke mellom hver gang noen også gjorde et brekk.

Men tross trange kår og tøffe tak – Nervik ville ikke ha vokst opp noe annet sted.

-Overhodet ikke. Da vi var små var Sjetnemarka et paradis på jord. Da var alltid noe spennende å finne på uten at de voksne la seg borti alt. Sjetnemarka var et eldorado for «cowboy og indianer». Nå var det riktignok en rekke formaninger om å ikke finne på «noe tull», spesielt om våren når det var flomstore bekker.

For før Heimdalsmyra ble drenert og bygd ut på 80-tallet fant mye av vannet i myra veien nedover til Sjetnemarka. Om våren var bekkene store nok til at unger lett kunne falle uti og drukne.

Tor Nervik (68)håper Sjetnemarka kan fortsette å være «bygda i by’n»

-Mange av de som bygde hus i Sjetnemarka fikk store problemer med oppkomme av vann i hager og kjellere. Men kommunen hadde jo bestemt at her skulle det være boliger og ikke småbruk, så da måtte det jo bli slik.

-Nå er jo en ny stor utbygging i gang nede på Hallsteinjordet. Vil Sjetnemarka fortsette å være «bygda i by’n», eller vil det bli en hvilken som helst annen bydel?

-Som nyinnflyttet vil man naturlig nok ikke ha den samme tilknytningen til et sted som folk som har bodd på samme plass i mange år. Man mangler også felles lokalhistoriske referansepunkt. Om Sjetnemarka skal fortsette å være «bygda i by’n» så er det viktig at det bygges sosiale arenaer hvor man kan treffes på tvers av generasjoner. Her har frivilligsentralen, idrettslaget og organisasjonslivet en viktig rolle, avslutter Nervik.

3 KOMMENTARER

  1. Har lest innlegget med stor interesse. Jeg er også født og oppvokst i Sjetnemarka og bodde der i 42 år fra 1949 til 1991. Min bestefar hadde småbruk og jorda der butikken og husene i Parallellen ligger. Et småbruk på 18 mål.
    Jeg kjenner ikke igjen alt som er skrevet i denne artikkelen. Bl a. Med 25 personer i skolebussen stemmer ikke. Det er riktig at det var endel bråk rundt butikken men ikke verre enn andre steder i Trondheim. Totalt vil jeg si at Sjetnemarka var en trygg plass å vokse opp i både for meg på 50 og 60 tallet og mine barn som vokste opp der på 70 og 80 tallet.

  2. Vi hadde noen fine år i Alf Godagers vei, 1969-72. Nye rekkehus, plenen var ikke ferdig da vi flyttet inn. Det ble plen, og det ble bygd garasjer.
    Et dalføre nedenfor husene ble etter hvert fylt igjen, det var en del gjørme der, bl.a. en liten bulldozer sank ned i gjørma under arbeid. Det var jo en del kvikkleire i enkelte områder som noen boligbyggere fikk litt føling med.

  3. Var en fin plass å vokse opp ja, som Tor og Kolbjørn nevner. Vi hadde aldri fritidsproblemer,for der var mye å finne på. Mange gode minner ja.????

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ