- Annonse -

Bokanmeldelse: Spennende og morsom faktabok om jula

Det er ikke ofte det utkommer bøker som samlet tar for seg julas historie, tradisjoner, folketro og overtro på den måten som denne boka gjør. Derfor er boka: «Jula – ei bok om juletradisjoner og gammel juleovertro» noe i alle fall denne anmelderen har gledet seg stort over å lese.

- Annonse -

Anmeldt av: Elaine Høymo

Tittel: Jula – ei bok om juletradisjoner og gammel juleovertro
Forfattere: Jan Martin Iversen og Jostein Iversen
Utgivelsesår: 2023
Sideantall: 120

Boka inneholder de elementer som mange nordmenn forbinder med jula. Det unike er den måten det presenteres på. Det er korte og innholdsrike kapitler, og de er informative. Du kan på noen sider lese om julenissen, julegaver, juletreet, juleblomster, julas farger, Lussi langnatt og juleøl.

Krefter som har kjempet mot jula vies også interesse. I kapittelet som heter antijul skriver forfatterne: «Ikke alle har elsket jula. Mange har villet bli kvitt den, selv i land der juletradisjonene har stått sterkt. Dette viste seg gjennom juleforbudet i England på 1600-tallet og blant fascistene.» Så blir det gått i dybden på en lærerik og engasjerende måte som gir både innblikk og forskrekkelse.

I boka om juletradisjoner kan du lese om hvorfor vi feirer jul, og at mange av våre tradisjoner går helt tilbake til vikingtiden. Boka er på 120 sider og har mer enn 100 bilder.

Det er likevel jula og dets tradisjoner som, naturlig nok, tar mest plass. Her får vi vite at dersom vikingene glemte å brygge øl tre år på rad, ja, så var straffen inndragelse av alt vikingen måtte eie. Og at under andre verdenskrig ble det forbud mot juleøl, og at skikken først ble tatt fram igjen på midten av 1950-tallet.

Vet du at et av de fremste symbolene på jula, nemlig Betlehemsstjerna sannsynligvis ikke finnes? I boka heter det: «Betlehemsstjerna er en viktig del av julehistorien, men eksisterer stjerna? Astronomer har jaktet på stjerna i 2000 år, men den er fortsatt et stort mysterium, og ingen har maktet å registrere den. Slik vitenskapen betrakter det i dag, så finnes ikke Betlehemsstjerna

Boka har mange slike spennende innfallsvinkler i nærmest hvert kapittel. Visste du for eksempel at den første jula mennesket feiret i verdensrommet var i 1968?

Begynner du først å lese boka, er den svært vanskelig å legge fra seg. Den er lettlest og har en behagelig språkdrakt. Denne boka bør være folkeeie for alle som feirer jul. Den er full av fine bilder og illustrasjoner med gode bildetekster til. Terningen trilles til 6.

LES OGSÅ

- Annonse -

Siste saker:

ANNONSE: