Inviterer til dansefestival i Trondheim

-Mange nordmenn er flaue over å danse. Et viktig fokus for Multiplié dansefestival er at publikum skal kunne delta i dans og ikke bare se på den, forteller produksjonsansvarlig Ingeborg Dugstad Sanders.

- Annonse -

Fra lørdag 13. april og en hel uke fremover arrangeres Multiplié dansefestival ved Rosendal Teater i Innherredsveien og ved HAVET kulturarena på Nyhavna.

Det er 20 år siden den første utgaven av festivalen ble arrangert, da under navnet Trondheim Community Dance festival.

Festivalen ble sparket i gang av dansekunstnerne Tone Pernille Østern og Arnhild Staal Pettersen som tidlig på 2000 tallet etablerte et helt nytt tilbud for dansere med og uten funksjonshemninger.

-Dette var såpass nytt i Norge at det var utfordrende å finne en riktig kontekst for å vise dette arbeidet for et publikum. Dermed skapte de like gjerne en egen festival, forteller produksjonsansvarlig og kunstnerisk ansvarlig Danselaboratoriet, Ingeborg Dugstad Sanders.

Publikum

Sanders forteller at et viktig fokus for festivalen hele tiden har vært at man som publikum skal kunne delta i det som skjer.

Mange nordmenn er flaue over å danse, eller tenker at dans ikke er for dem. Vi ønsker å vise at dans er noe absolutt alle kan holde på med. Alle har en kropp, alle kan bevege seg, og alle kan danse. Man trenger ikke være verken slank eller trent for å holde på, sier Sanders.

INVITERER TIL DANSEFESTIVAL: Ingeborg Dugstad Sanders (kuraterende produsent og produksjonsansvarlig) og Arne-Sigurd Fagerli (kommunikasjonsansvarlig) – begge fra DansiT – Koreografisk senter.

Sanders mener dansen kan gi opplevelser og erfaringer som er spesielt viktige i samfunnet i dag.

-Både som deltaker og tilskuer kan den bevege og berøre uten at det nødvendigvis trenger å handle om noe konkret. Den abstrakte dansen har en kraft forbi språket som appellerer til følelsene våre. Det trenger ikke være et absolutt budskap man skal forstå, men heller oppleve og la seg berøre ut fra eget liv og egne erfaringer, forklarer hun.

Lokale innslag

Sanders forteller at det hele tiden har vært viktig å kombinere innhold av gjester fra inn- og utland med lokale dansere.  I år fokuserer åpningshelgen hovedsakelig på lokale krefter.

-For oss er det viktig å engasjere lokalmiljøet. Vi ønsker å tilby noe for mange ulike målgrupper – både de som ikke er så kjente med dans, de som er ivrige entusiaster, og for det profesjonelle miljøet i Trondheim.

Åpningsforestillingen «My Body By Home» er en storstilt forestilling med kompaniene Danselaboratoriet og Danseteateret, som nå driftes av DansiT.

I den forbindelse har festivalen invitert den profilerte spanske gjestekoreografen Daniel Mariblanca

-Mariblanca har en spesiell interesse av å utfordre normer og vise det vakre i mennesker som mange vil se på som annerledes eller minoriteter. Drøyt 20 dansere med et aldersspenn på 24 – 89 år står på scenen lørdag og søndag i den største salen på Rosendal Teater

Festival

I løpet av festivalen vil publikum også kunne delta i samtaler og tverrfaglige møter med de aktuelle kunstnerne, etterfulgt av tid og rom til å danse sammen. 

Multiplié dansefestival tilbyr flere ulike tiltak for inkludering gjennom hele festivalen. Blant annet vil flere forestillinger og arrangementer være syns- og tegnspråktolket.

-Festivalen benytter seg også av «betal det du kan»-konseptet slik at alle kan delta uavhengig av størrelsen på lommeboka, avslutter Sanders.

HER finner du mer informasjon om festivalen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -spot_img
- Annonse -spot_img

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ