- Annonse -

Ny runde om vernede trehus – gårdeier vil bygge nytt

Karl Ove Bjørnstad Eiendom AS gjør et nytt forsøk på å få med seg politikerne på at det bør bygges nytt i Nedre Møllenberg gate 99 og 101.

- Annonse -

Selskapet sendte forrige måned inn et nytt planinitiativ for Nedre Møllenberg gate 99 og 101 sammen med en anmodning om et oppstartsmøte med kommunen.

Dermed går det mot en ny runde om de to trehusene fra 1800-tallet som de siste 20 årene kun har stått og forfalt.

Karl-Ove Bjørnstad Eiendom AS har nemlig lenge forsøkt å få med seg kommunen og politikerne på at det beste for området vil være om trehusene rives og at det bygges nytt.

Karl-Ove Bjørnstad Eiendom AS åpner for å flytte to trehusene i Nedre Møllenberg 99 og 101 (Fra sakspapirene)

Allerede i 1998 sendte selskapet inn en forespørsel om å få starte ny detaljregulering for eiendommene.

Da saken etter hvert kom opp til politisk behandling i bygningsrådet mente et flertall at det kunne åpnes for riving av de to trehusene for å få en helhetlig utforming av kvartalet.

I sluttbehandlingen valgte imidlertid bystyret å si nei til planene og viste til at riving var i strid mot gjeldende vernebestemmelser og at det ikke forelå ”særlige grunner” til å tillate riving.

Den nye bygården planlegges med rundt 30 leiligheter og næringsvirksomhet på gateplan. (Illustrasjon: arkitekt Odd Thommesen)

Sist saken var oppe var i 2019 hvor Karl-Ove Bjørnstad Eiendom AS la frem planer om en bygård i seks etasjer med næringsarealer på gateplan.

Den gang besluttet Byplankontoret at planarbeidet ikke skulle igangsettes og viste til antikvariske vernehensyn og at de to trehusene inngikk i et historisk viktig
bygningsmiljø.

Karl-Ove Bjørnstad Eiendom AS ba da om at planene ble lagt frem for politisk behandling i bygningsrådet. Et flertall valgte å følge kommuneadministrasjonens innstilling og vendte tommelen ned for planene.

Den planlagte bygården sett fra baksiden (Illustrasjon: arkitekt Odd Thommesen)

Et mindretall bestående av Høyre, FrP og Venstre mente på sin side at man burde tillate at det ble satt i gang en ny detaljregulering med formål om at det ble bygget nytt.

Ny bygård

Nå gjør Karl-Ove Bjørnstad Eiendom AS et nytt forsøk på å vinne over politikerne.

I det nye planinitiativet som er utarbeidet av NSW Arkitektur, legges det opp til en bygård i fem etasjer med rundt 30 leiligheter og næringsarealer i første etasje, blant annet et serveringssted.

Den nye bygården planlegges med rundt 30 leiligheter og næringsvirksomhet på gateplan. (Illustrasjon: arkitekt Odd Thommesen)

Bebyggelsen foreslås med saltak som tilpasses tilgrensede nabobebyggelsens høyder.  I takflaten foreslås nedsenkede takterrasser og kobbhus mot gate og gårdsrom.

I planforslaget heter det at intensjonen er at «prosjektet skal være av høy kvalitet, både i detaljering og materialbruk, samt ha et formspråk og volum som tilpasses omgivelsene

Forfall

De to trehusene som er foreslått revet er begge fra slutten av 1800-tallet og har i dag verneklasse C. Husene inngår også i hensynssone for kulturmiljø for Møllenberg og Rosenborg.

Lite er gjort med trehusene de siste 20 årene (Foto: Thomas Kjær / Fortidsminneforeningen)

Karl-Ove Bjørnstad Eiendom AS kjøpte Nedre Møllenberg gate 99 i 2000 for 1,4 millioner kroner. Nedre Møllenberg gate 101 ble kjøpt i 1985 for 480 000 kroner.

I 2009 ble trehusene ble vurdert til å være i en slik forfatning at det kunne oppstå «fare eller vesentlig ulempe for person eller eiendom«. Byggesakskontoret ga da pålegg om at eiendommene måtte sikres.

Bortsett fra sikringsarbeidet har lite blitt gjort med byggene de siste 20 årene noe Fortidsminneforeningen kaller for «spekulativt forfall».

I 2019 sa Byplankontoret nei til at det ble satt i gang ny detaljregulering og viste til at de to trehusene inngikk i et historisk viktig bygningsmiljø (Foto: Foto: Thomas Kjær / Fortidsminneforeningen)

Foreningen skriver på sin hjemmeside at trehusene fremdeles har alvorlige skader som truer kulturminneverdiene og fremskynder forfallet, blant annet åpne hull i tak og vinduer.

Daglig leder Mikal Bjørnstad i Karl-Ove Bjørnstad Eiendom avviser i et intervju med Adressa kritikken.

–Hadde vi kjøpt husene da de allerede var vernet, hadde utgangspunktet vært noe annet. De var i forferdelig dårlig forfatning allerede da vi kjøpte dem, påpeker Bjørnstad som legger til at man på et tidspunkt også fikk rivetillatelse.

Trehusene i Nedre bærer preg av at de i 20 år kun har stått og forfalt (Foto: Thomas Kjær / Fortidsminneforeningen)

Byplankontoret har ennå ikke berammet noe oppstartsmøte eller tatt stilling til om dette er aktuelt. Det vil imidlertid til slutt være opp til bystyrepolitikerne å avgjøre trehusenes skjebne.

For i motsetning til hus som er fredet (som er den strengeste form for vern) så er det opp til lokalpolitikerne om et hus skal vernes eller ikke.

I planforslaget heter at man parallelt med planarbeidet vil undersøke om trehusene kan flyttes til «et mer egnet sted i byen«.

Saken ligger nå hos Byplankontoret

Det er flere til dels store hull i taket på trehusene (Foto: Foto: Thomas Kjær / Fortidsminneforeningen)
(Foto: Thomas Kjær / Fortidsminneforeningen)
(Foto: Thomas Kjær / Fortidsminneforeningen)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ