Bygger nytt observatorium i Bratsberg

MED BLIKKET MOT STJERNENE: Trondheim Astronomiske Forening jobber på spreng med å få ferdig sitt nye observatorium i Bratsberg før snøen kommer. F.v. Brynjar Berg, Knut Olav Helleseng, Stein Wasbø, Erlend Rønnekleiv.

Midt i svarteste granskauen jobber en rekke hobbyastronomer med å sette opp et nytt observatorium.

– Vi må ut av byen. For mye lys ødelegger sikten, forteller Erlend Rønnekleiv.

Siden august har han og en rekke andre medlemmer av Trondheim Astronomiske Forening lagt ned flere hundre dugnadstimer for å få et nytt observatorium på plass.

For det er nå, på den mørkeste tiden av året, at det er høysesong for stjernekikkerne.

– Akkurat nå er det tre forskjellige kometer på vandring. Høstmørket er optimalt for oss som retter blikket utover, forklarer Stein Wasbø.

Når Bydelsnytt er oppom det som skal bli foreningens nye utkikkstue er Wasbø og flere andre i ferd med å rigge taket på plass.

– Det hadde nok gått litt raskere med fagfolk, men selvgjort er som kjent velgjort, poengterer Wasbø.

Skoleklasser

Trondheim Astronomiske Forening har i flere år tatt i mot skoleklasser og andre interesserte. Med nytt observatorium og et nytt Dobson-teleskop, vil selv de fjerneste galakser etter hvert være innen rekkevidde.

– Det utstyret vi i dag har kan måle seg med det som var «state of the art» hos NASA for noen tiår siden. Så her kan vi se lang ut og ikke minst langt tilbake i tid, forteller Brynjar Berg.

Ingen i dugnadsgjengen har imidlertid tro på at den lokale astronomforeningen noen gang vil få et utstyr som kan matche det den amerikanske romfartsorganisasjonen i dag har.

– Hubble-teleskopet er helt overlegent. Det befinner seg bokstavelig talt i en annen sfære, forteller Rønnekleiv.