Natteravnene i Sjetnemarka sliter med rekrutteringen

Nå etterlyser FAU og Sjetne frivilligsentral flere voksne som vil være med å bidra til et tryggere oppvekstmiljø i bydelen.

- Annonse -

-I Sjetnemarka har vi hatt flere som har gått natteravn i en årrekke. Når disse etterhvert gir seg er vi avhengig av nyrekruttering. Akkurat nå mangler vi tretti personer for å nå det antallet vi mener vi bør ha.

Rikke Ulfseth (48) flyttet til Sjetnemarka i 1998 og bor i dag Sjetnemarkvegen sammen med mann og tre barn. De siste fem årene har hun hatt ansvaret for bydelens natteravner.

-Melder man seg som natteravn binder man seg kun for én vakt i året, enten natt til lørdag eller natt til søndag fra 21.00 til 01.30. Man går som regel tre voksne sammen. Vi går rundt i Sjetnemarka, Kroppanmarka og Okstad, og er innom de stedene vi vet ungdommen gjerne samles.

Ulfseth understreker at det ikke kreves noen opplæring eller forhåndskunnskaper for å gå natteravn.

-Det viktigste er at man har et ønske om å bidra til et godt oppvekstmiljø i bydelen. At man viser at man bryr seg og at man lytter til ungdommen. Nye natteravner settes alltid opp på vakt med andre som har gått før slik at man går sammen med noen med erfaring.

INGEN GÅR ALENE: -I Sjetnemarka går vi som regel tre eller flere natteravner sammen, forklarer Odd Halvard Ulvan og Rikke Ulfseth.

Etter åtte år som natteravn sitter Ulfseth igjen med et godt inntrykk av bygdas ungdom. Trebarnsmoren forteller imidlertid at man også i Sjetnemarka kan ha sine utfordringer.

-Det er noen utfordringer blant enkelte grupperinger, men jeg oppfatter at dette går litt i perioder. Generelt er det blitt mindre å se til de større ungdommene ute på kveldstid, mens tendensen er at flere ned i 10-12-årsalderen ser ut til å ha relativt romslige «utetider».

I følge Ulfseth har ungdommen i Sjetnemarka flere faste plasser man samles.

-Før byggingen av nye Sjetne skole startet, holdt mange til i skolegården. Nå holder man som regel til i området ved fotballbanen og Prix, og på barnehagens uteområde. I sommerhalvåret er også området ved Øvre Leirfoss et sted hvor mange samles.

Øvre Leirfoss

Og det er nettopp på Øvre Leirfoss at ungdom, ikke bare fra Sjetnemarka men fra hele byen, samler seg på store festdager som natt til 1. og natt til 17. mai. Ulfseth forteller at det er her mange ungdommer får sitt første møte med både festing og alkohol.

-Nå er det selvfølgelig ikke alle som drikker alkohol. Mange er kun innom for å hilse på venner og kjente og synes det er helt greit. Jeg vil allikevel si at «Øvre» på disse to kveldene ikke er noen egnet sted for de yngste ungdommene.

GÅR DER UNGDOMMEN MØTES: -Før byggingen av nye Sjetne skole startet holdt mange til i skolegården. Nå møtes ungdom gjerne i området ved fotballbanen og Prix, og uteområdet ved barnehagen, forteller Rikke Ulfseth i natteravnene i Sjetnemarka.

For selv om både politi, MC-ravner og utepatruljen er innom «Øvre» flere ganger iløpet av kvelden, har det vært flere tildels alvorlige hendelser, forteller Ulfseth.

-Det har vært ulike episoder hvor natteravnene har måttet tilkalle både politi og ambulanse. Mange ungdommer har vært så overstadig beruset at de ikke har vært i stand til å klare seg selv. Flere har vi funnet sovende inni forskjellige buskas. Disse hjelper vi på bena, gir de litt vann å drikke og ordner med skyss hjem.

Ulfseth skulle gjerne sett at flere foreldre var ute og sjekket opp egne barn på slike kvelder.

-Nå mener jeg ikke at vi voksne skal fly rundt å spionere på poden. De fleste ungdommer setter imidlertid stor pris på å bli sett og vite at noen bryr seg om dem. Vi voksne må tørre å bry oss og vise at vi er opptatt at hvordan de unge har det. Det vanker mange klemmer og god’ord fra ungdommene til oss natteravner på disse kveldene.

NB! Ønsker du å være natteravn kan du kontakte Sjetne Frivilligsentral på mail eller tlf 94127844

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ