14 C
Trondheim
søndag, september 26, 2021
- Annonse -spot_img

LADE: Kommunen mener tilbygg blir for stygt – avslår søknad

Tiltakshaver i Gunnlaugs veg mener seg forskjellsbehandlet og har sendt kommunen bilder av tidligere godkjente tilbygg i området.

- Annonse -

Hvilke kriterier skal legges til grunn når de “visuelle kvalitetene” av et bygg skal vurderes? Og – er det riktig å avslå en søknad når andre i samme gate tidligere har fått godkjent tilsvarende søknader?

Det er to av punktene i én av de mer enn 20 klagesakene Bygningsrådet neste uke skal behandle.

Byggeskikk

Det var i juni i fjor at Byggesakskontoret mottok en søknad om utvidelse av den ene delen av en tomannsbolig i Gunnlaugs veg på Lade. Utvidelsen skulle gjøres med et påbygg utenpå allerede eksisterende tilbygg.

Søknaden ble supplert en rekke ganger, men ble i desember avslått med hjemmel i plan- og bygningsloven § 29-2. Tiltakshaver klagde på vedtaket da han mente kommunens behandling i saken var “lite forutberegnelig” og at den stred imot god forvaltningsskikk.

Videre ble det gjort gjeldene at kommunen hadde vurdert hensynene bak plan- og bygningslovens § 29-2 feil.

Så hva sier egentlig denne paragrafen, hvis formål er å opprettholde et allment krav til god byggeskikk?

Loven er klar på at det er kommunens skjønn som skal legges til grunn, ikke hva den enkelte tiltakshaver måtte mene er pent eller stygt. Videre heter det at det ikke holder at (til)bygget ser pent ut i seg selv, men at det også passer inn i omgivelsene.

Og det er nettopp det kommunen mener at det planlagte tilbygget i Gunnlaugs veg ikke vil gjøre.

Klagesak

For å underbygge det tiltakshaver mener er forskjellsbehandling, ble det i klagen lagt ved flere bilder av andre tidligere godkjente tilbygg i samme gate.

I Byggesakskontorets vedtak heter det at noen av utvidelsene tiltakshaver viser til, er utført på en mer “skånsom” måte, og har tilpasset seg eksisterende bebyggelse i tråd med krav til visuelle kvaliteter.

MANGE TILBYGG: I sin klage legger tiltakshaver ved flere bilder som viser andre tilbygg i området som tidligere er godkjent.

Byggesakskontoret vedgår imidlertid at ikke alle utvidelsene tilfredsstiller kravet. Tiltakshaver mener den eneste forskjellen på egen og andre tilsvarende søknader om tilbygg, er at det denne gangen er kommet inn klager fra naboer.

Tiltakshaver mener videre at det er spesielt at kommunen denne gangen, av estetiske hensyn, ikke tillater en utvidelse tråd med det estetiske uttrykket som tidligere
er blitt godkjent i området.

Klagesaken er satt på sakskartet til neste ukes møte i Bygningsrådet.

Hver fjerde som klager i byggesaker får medhold hos Fylkesmannen

HAR DU TIPS FRA DITT NÆRMILJØ? 

tips@bydelsnytt.no

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

ANNONSE:spot_img

LES OGSÅ