-Nyttårsaften er et mareritt for mange hundeeiere

Samboerparet Maj-Britt (36) og Espen (40) med hjertesukk på Facebook.

- Annonse -

For mange er nyttårsaften den store festdagen. For Maj-Britt Løkaas (36) og Espen Aasheim (40) fra Klæbu har årets siste dag lenge vært en prøvelse.

Samboerparets hund «Odin» er nemlig i likhet med så mange andre firbente, livredd raketter og høye smell.

-Odin kan bli så redd at han bare ligger der og skjelver. Det er helt forferdelig å se på. Med en gang vi hører at noen begynner å sende opp raketter må vi løpe ned i kjelleren med Odin. Vi tør ikke tenke på hva som ville ha skjedd om vi ikke var hjemme.

RÅD TIL HUNDEEIERE – SE NEDERST I ARTIKKELEN

Både Løkaas og Aasheim som er en ivrig jeger, har hatt flere hunder. Det er imidlertid første gang de har hatt en hund som har vært så redd av seg.

Før jul la derfor Aasheim ut et hjertesukk på den lokale Facebook-gruppa i Klæbu.

-Selv om de aller fleste er flink til å overholde tidene for oppskyting, er det fortsatt mange som gir blaffen. Smeller man av en rakett midt på dagen kan en hund som står ute bli så redd at den sliter seg og stikker avgårde.

BEROLIGENDE MIDDEL: «Odin» er livredd raketter og høye smell. I fjor testet samboerparet Espen Aasheim (40) og Maj-Britt Løkaas (36) fra Klæbu ut produktet «Sileo»

-Hvilke tilbakemeldinger har du fått på innlegget?

-Overveiende positive. Mange har ikke visst hvor redd mange hunder faktisk kan bli og er derfor glad for at noen sier ifra. Vi ønsker ikke å ta fra noen gleden ved nyttårsfeiringen, det eneste vi ber om er at vi tar litt mer hensyn til hverandre.

I år håper samboerparet på å kunne feire nyttårsaften oppe i stua – sammen med Odin. 

I fjor gikk nemlig Aasheim til innkjøp av et helt nytt beroligende medikament for hunder som var kommet på markedet.

-«Sileo» er en gelé som man påfører slimhinnene i hundens munnhule mellom kinn og tannkjøtt. Virkestoffene gjør at hunden ikke blir redd eller opphisset av høye lyder. Selv om produktet ikke virker like godt på alle hunder så var det til stor hjelp for Odin.

Mattilsynets råd til hundeeiere:

 • Ikke la hunden være alene hjemme hvis den er redd for høye lyder eller fyrverkeri. Det kan forsterke ensomhet og frykt. Hvis du må reise bort, bør du ta med hunden.
 • Pass på at hunden (og katten) ikke kommer seg ut og stikker av gårde. Hvert år stikker redde dyr av, og utløser leteaksjoner.
 • Ikke ta med deg hunden ut for å se på raketter.
 • Dersom hunden ønsker å gjemme seg, kan det være lurt å la den få lov til de
 • Vær sammen med hunden, finn et rom hvor det er minst mulig lysblink og lyder. Hvis du har kjellerstue kan dette være et greit sted.
 • Ta gjerne med hunden til et sted der det ikke er så mye fyrverkerier, for eksempel på hyttetur, hvis du har mulighet for det.
 • Prøv å avlede oppmerksomheten. Lyd fra radioen kan fungere «normaliserende» for noen hunder, mens andre blir stresset av dette. Rakettlydene overdøver uansett radioen. Prøv deg fram.
 • Ikke forsterk hundens frykt ved å trøste og vise bekymring. Lat som ingenting.
 • Aktiviser hunden med innendørs lek, så får den noe annet å være opptatt av.
 • Gå en lang tur på ettermiddagen, så er hunden sliten når kvelden kommer.
 • Gi den gjerne mat litt sent, en mett hund faller lettere til ro.
 • Gi hunden for all del ikke menneskemedisin! Det er bare veterinærer som kan foreskrive medisiner til dyr, og feil bruk av medikamenter kan forverre situasjonen.
 • Hvis lyder og smell er et stort problem, bør du søke råd hos veterinær eller atferdsterapeut. Det må gjøres i god tid før neste nyttårsaften.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -spot_img
- Annonse -spot_img

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ