-Politiet i Trondheim gjør en fantastisk god jobb for byen vår

Bystyrerepresentant Sara Shafighi (Ap) forsøkte å stoppe ungdommen som angrep politiet under mandagens SIAN-demonstrasjon på Torvet.

- Annonse -

Det som begynte som en fredelig motdemonstrasjon mot SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) utviklet seg mandag kveld til hærverk og angrep på politiet.

Etter at lederen av SIAN Lars Thorsen var ferdig med sin appell begynte flere ungdommer å rive ned gjerdene politiet hadde satt opp. Noen gikk deretter fremover mot politiet som på sin side valgte å trekke seg tilbake.

Flere av motdemonstrantene begynte da å kaste stoler og bord noe som gjorde at politiet måtte beskytte seg med skjold.

To vinduer på Hornemansgården og flere ruter på en politibil ble knust.

En av de som deltok i motdemonstrasjonen var bystyrerepresentant og leder av Mangfoldrådet, Sara Shafighi (Ap).

-Det var flott å se at hundrevis av engasjerte trondhjemmer møtte opp for å vise motstand mot de fiendtlige holdningene SIAN har. Dessverre var det noen få som lot seg rive med og gikk til angrep på politiet. Det er viktig at vi alle er tydelig på at kasting av gjenstander mot politiet samt knusing av ruter IKKE er akseptabelt, sier Shafighi som forsøkte å stanse flere av ungdommene som angrep politiet.

-Ser du som sentral bystyrerepresentant noen betenkeligheter med å delta i demonstrasjoner som dette?

-Jeg har pratet med både politiet og dyktige fagfolk i flere uker før demonstrasjonen, og vært i dialog med organisasjoner som opplever at SIAN sitt budskap er rettet mot de. Som folkevalgt politiker og leder av Mangfoldsrådet i kommunen var det viktig for meg å være tilstede og være tydelig på at vi ikke aksepterer slike generaliserende og fiendtlige
holdninger i byen vår.

-Dette var andre gang på kort tid at politiet i Trondheim har blitt angrepet. Ser du noen sammenheng mellom den skarpe retorikken som ble rettet mot politiet under Black Lives Matter demonstrasjonen og hendelsene ved Hestsjøen og Torvet?

-Jeg merker meg at flere ungdom ytrer seg negativt mot politiet i Trondheim og mener at flere av de har en feil fremstilling. Politifolka våre stiller opp og gjør en fantastisk god jobb hver eneste dag, og spiller på lag med innvandrermiljøene og samfunnet forøvrig. Det nødvendige fokuset på holdningsskapende arbeidet som mange etterlyser, meg selv inkludert, er noe vi alle må jobbe mer systematisk med.

-Er det ikke bedre å følge oppfordringen fra Islamsk Råd og ulike moskeer som oppfordrer folk til å la være å demonstrere mot SIAN for ikke å gi de oppmerksomhet?

-Hvis SIAN ønsker å demonstrere, så får de lov til det. Det samme gjør motdemonstrantene. Både kommunen og politiet hadde ønsket seg en langt mer
fredelige demonstrasjoner på torget, og det er synd at enkelte av de oppmøtte gikk så langt som de gjorde.

Trondheim Rød Ungdom var en av arrangørene bak mandagens motdemonstrasjon mot SIAN

Shafighi som selv kom til Norge som 5-åring, sier det viktig at alle uansett hudfarge føler at Trondheim er en trygg og god by å bo i.

-Jeg tror alle trenger å ta en prat med sine nære og kjære, særlig med ungdommene våre som er rådville etter flere demonstrasjoner mot rasisme, mot islamfiendtlige holdninger og hat. Vi må sørge for at alle mennesker, uavhengig av hudfarge og bakgrunn blir behandlet godt i byen vår. Trondheim er en mangfoldig by, hvor nesten 20% av innbyggerne er 1. eller 2. generasjon innvandrere. Mer toleranse og respekt er nøkkelen, ikke vold og
hærverk.

Mandagens motdemonstrasjon mot SIAN ble arrangert av blant annet Trondheim Rød Ungdom, Trondheim Sosialistisk Ungdom og Kvinnegruppa Ottar.

Marion G. Stavsøien i Kvinnegruppa Ottar sier dette om måten motdemonstrasjonen utartet seg.
-Kvinnegruppa Ottar Trøndelag tar avstand fra volden på dagens demonstrasjon, men vi står for betydninga av å markere avsky og ikke gi SIAN og lignende organisasjoner en plattform til å spre hat. Vi ønsket å gi et klart signal om at fascisme, rasisme og hatytringer er uønska, men også å vise at vi står sammen i kampen mot rasisme, og for et trygt og mangfoldig samfunn. 

Fem ungdommer ble pågrepet torsdag kveld. Politiet utelukker ikke flere pågripelser.

-Provoserende at politiet raser frem med hjelm og skjold

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -spot_img
- Annonse -spot_img

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ