9.7 C
Trondheim
fredag, april 16, 2021
- Annonse -

Når vennene snakker om sminke vil Ronja (15) heller snakke om sylindere og motorkraft

Stadig flere jenter velger å utdanne seg innen bilfag. 15 år gamle Ronja-Marie Eggen Meyer har skiftet oljefilter siden hun var liten.

- Annonse -

SE BILDER FRA BILFAGDAGEN NEDERST I SAKEN

I tillegg til de faste karrieredagene i Trondheim har det de siste årene blitt arrangert egne “Bilfagdager” for 10.-klassinger i regi av Opplæringskontoret for Bilfag AS og Norges Bilbransjeforbund (NBF).

Høstens “Bilfagdager” ble arrangert i samarbeid med Intakt Bilskade Trondheim AS.

Bakgrunnen for “Bilfagdagen” er å øke rekrutteringen til bransjen gjennom å informere om hvilke utdanningsmuligheter og jobber som finnes innen bilfaget.

En av de som nylig fikk høre mer om sine muligheter er Ronja-Marie Eggen Meyer (15) som for tiden går siste året ved Rosenborg skole.

-Selv om jeg hele tiden har visst at jeg ønsket å jobbe med anleggsmaskiner og landbruk, så var det allikevel utrolig lærerikt å få høre mer om de ulike retningene innenfor faget. Jeg fikk også flere gode argumenter som jeg kan bruke ovenfor venner som er i tvil om hva de skal bli, smiler Ronja.

Ronja-Marie Eggen Meyer (t.v.) synes det var lærerikt å være på “Bilfagdag”. Her sammen med Gunnvor Sørflakne som for tiden er lærling hos Motor-Trade AS.

15-åringen vokste opp på gård i Sverige med flere store landbruks- og anleggsmaskiner, og fikk tidlig lov til å være med i arbeidet.

-Jeg har alltid likt å skru og mekke på store maskiner og kan egentlig ikke tenke meg å holde på med noe annet. Å sitte på kontor passer ikke for meg, forteller Ronja som har skiftet oljefilter og dekk siden hun var liten jente.

Selv om den “mekkeglade” ungjenta er alene i venneflokken om å velge bilfag, så er ikke det noe hun bryr seg nevneverdig om.

-Når venninner begynner å snakke om sminke og slike ting så vil jeg heller snakke om sylindere og hestekrefter. De får velge det de vil, så velger jeg det jeg vil, ler 15-åringen.

-Er det slik at man må være litt “guttejente” for å velge bilfag?

-Absolutt ikke, men man må jo selvfølgelig like å holde på med biler og motor. Tradisjonelt har det jo vært overveiende gutter som har valgt utdanningen, så det er kanskje ikke så rart at dette er en oppfatning som fortsatt henger igjen. Når det er sagt så synes jeg “guttejente” er en fin betegnelse, smiler Ronja.

Ronja-Marie Eggen Meyer har alltid likt å holde på med store maskiner. N

På fritiden er Ronja mye ute i skog og mark, og skal snart avlegge jegerprøven for storvilt. 15-åringen sitter også i ungdommens bystyre. Hun sier det er viktig at ungdom tør å følge egne drømmer og interesser.

-Ja, det er det. Om du er den eneste i klassen som tenker på et visst yrke, så gjelder det mange andre også. Noen vil bli sykepleier, noen vil bli advokat, noen vil starte butikk og noen vil mekke på biler. Det viktigste er at man får seg en jobb man kan trives i, avslutter Ronja som håper å komme inn ved Mære landbruksskole fra neste høst.

Under årets bilfagdager fikk elevene lov til å mekke bil i et virtuelt verksted ved hjelp av VR-briller, kjøre heftige bensindrevne radiostyrte biler som gikk i 100 km/t, og prøve seg som billakkerer i en egen simulator.

Elevene fikk også teste egne ferdigheter i en egen hjulskiftekonkurranse. En Porsche 911 Carrera kunne også iakttas på nært hold.

-Skal vi holde på interessen til ungdommen kan det ikke være 2 timer med teori. Noe av det jeg tror elevene setter stor pris med slike dager er at man får muligheten til å høre hvilke erfaringer andre ungdommer har gjort seg når det gjelder bilfaget, forteller daglig leder Ole Johan Brovold i Opplæringskontoret for Bilfag AS.

På slutten av dagen fikk deltakerne utdelt mat og drikke.

Bilfagopplæringen er ikke det det en gang var. Nå kan man prøve seg som bilmekaniker i et virtuelt verksted ved hjelp VR-utstyr.

Under “Bilfagdagen” fikk elevene teste ut en egen billakkerings-simulator.

Sindre Holthe (nr. 2 f.v.) er lærling hos Scania Trondheim AS, og fortalte om sin skolegang og om læretiden og fordelene med å være lærling.

10.-klassinger fra Spongdal og Stabbursmoen skoler

Elever fra Huseby ungdomsskole. Bak f.v.: Iver Vassmo, Espen Leander Helland og Michal Bach. Foran f.v.: Jon Nikolai Johansen-Knapstad, Gasim Ahmad Mohamad Salih, Benjamin Alexander Reppe-Bartlett og Aran Hiewa Salah

Elever ved Markaplassen skole

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Annonse -

LES OGSÅ

LES SISTE HEIMDALSBLADETspot_img
- Annonse -
ANNONSE:
font-family: praxis-next,sans-serif; font-weight: 900; font-style: normal;