9.7 C
Trondheim
fredag, april 16, 2021
- Annonse -

Frykter kvikkleireskred på Nidarvoll

Et planlagt fortettingsprosjekt i Hugins veg 11a bekymrer flere beboere som frykter det skal skje nye ras og utglidninger i området.

- Annonse -

Byggesakskontoret godkjente i september 2019 byggingen av 3 eneboliger med parkeringskjeller på en fradelt tomt i Hugins vei 11 på Nidarvoll.

Vedtaket ble påklaget av i alt seks forskjellige naboer i Hugins veg, Munins veg og Lokes veg.

Naboene fryktet at tiltaket, som innebærer gravearbeid i en skrånende tomt, ville kunne føre til utglidninger i et område hvor det både er påvist kvikkleire og hvor det tidligere har gått ras.

I 1971 skal det i følge en av naboene ha rast ut rundt 1000m3 masse i Hugins vei 9.

Naboene krevde derfor at det ble gjort geotekninske grunnboringer før gravearbeidene i den skrånende tomten kunne starte.

Da klagesaken var oppe til behandling i bygningsrådet gikk Kommunedirektøren inn for å opprettholde kommunens vedtak.

Ola Lund Renolen (MDG) fremmet et alternativt forslag på vegne av MDG, Ap, SV og Sp, hvor man gikk inn for å oppheve kommunen tidligere vedtak. Dette da man mente sikkerheten med tanke på kvikkleira ikke var tilstrekkelig ivaretatt.

De planlagte boligene i Hugins vei 11a vil bygges på sterkt skrånende tomt. Naboene frykter gravearbeidene skal kunne føre til utglidninger. I 1971 gikk det et ras på rundt 1000m3 på nabotomta. (Illustrasjon: Byggkontrollen AS)

FrP og Høyre mente det ikke var noen større fare knyttet til utbyggingen og stemte for innstillingen.

Fylkesmannen opphevet imidlertid bygningsrådets vedtak i mai 2020 og viste til det man mente var en saksbehandlingsfeil. Saken ble dermed sent tilbake til kommunen for ny behandling.

Krever grunnundersøkelser

I begynnelsen av juni 2020 godkjente Byggesakskontoret på nytt tiltaket etter at det ble gjort enkelte endringer. (bl.a. redusert størrelse på byggene)

Naboene mente imidlertid at sikkerheten fortsatt ikke var tilfredsstillende ivaretatt, og krevde at det ble gjort grunnundersøkelser før bygging ble tillatt.

Ansvarlig søker viser til at det har blitt gjort en geotekninsk analyse som viser at det skal være trygt å bygge tre boliger med parkeringskjeller på tomta.

Naboer frykter nye ras og utglidninger i området og viser blant annet til erosjon i toppen av eiendommen Hugins veg 11. Bildet skal vise rotsystem som “henger i løsa lufta” (Foto: privat)

I et notat fra Rambøll AS heter det at det er ikke utført egne boringer for prosjektet, men at tidligere grunnundersøkelser i området er kartlagt.

Rambøll skal blant annet ha utført boringer for utredning av kvikkleiresonen Hoeggen. I den aktuelle skråningen skal kommunen tidligere ha utført to såkalte totalsonderinger med prøvetaking i ett punkt.

Rambøll skriver videre at stabilitetsberegningene er gjort på grunnlag av disse rapportene

Kommunedirektøren skriver i sin innstilling til bygningsrådet at man “ikke finner grunnlag for å overprøve de vurderinger og den kompetanse Rambøll har foretatt og innehar”, og at man derfor går inn for at kommunens vedtak opprettholdes.

Klagesaken skal etter planen behandles i bygningsrådet den 5. januar.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Annonse -

LES OGSÅ

LES SISTE HEIMDALSBLADETspot_img
- Annonse -
ANNONSE:
font-family: praxis-next,sans-serif; font-weight: 900; font-style: normal;